Companiile din energie platesc taxa impusa prin OUG 114 la cifra de afaceri de anul trecut! ANRE a publicat un proiect de Ordin care prevede faptul ca acestea trebuie sa transmita Autoritatii, pana la data de 20 februarie, cifra de afaceri estimata pentru anul precedent pentru activitatile specifice licentelor, pe baza careia se va calcula contributia de 2%. Consultantul fiscal Gabriel Biris avertiza inca din urma cu cateva zile asupra acestui risc!

"Titularii licentelor acordate de ANRE in domeniul energiei electrice si/sau al gazelor naturale au obligatia de a plati anual ANRE o contributie baneasca egala cu 2% din cifra de afaceri realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate. Titularii licentelor acordate de ANRE in domeniul energiei electrice si termice in cogenerare au obligatia de a plati anual ANRE o contributie baneasca egala cu 2% din cifra de afaceri realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate pentru componenta energie electrica", se arata in proiect, potrivit Agerpres.ro.

Daca nu se conformeaza, companiile vor plati mai mult!

Asadat, companiile au termen pana la data de 20 februarie pentru a comunica cifra de afaceri estimata pentru anul precedent din activitatile specifice licentelor. In caz contrar, ele vor plati contributia in functie de ultima cifra de afaceri raportata la Ministerul Finantelor, adica cea totala.

"Titularii de licente (...) vor comunica ANRE, prin scrisoare oficiala semnata de reprezentantul legal sau de o persoana imputernicita de acesta, (...) pana la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor detinute. In cazul in care titularii de licente nu respecta termenul prevazut la alin. (1), ANRE calculeaza contributia datorata pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finantelor Publice", arata proiectul mentionat.

In plus, in cazul neachitarii la scadenta a facturilor aferente contributiei, respectiv in termen de 20 de zile de la data emiterii acestora, pentru fiecare zi de intarziere la plata se percepe o suma egala cu nivelul dobanzilor si penalitatilor de intarziere datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare.
ANRE asteapta propuneri si observatii in termen de 10 zile de la publicarea proiectului.

Citeste si:
Romanii daruiesc mai multe flori: business-urile florale, in crestere
Romanii daruiesc mai multe...

Prevederea nu respecta principiul ne-retroactivitatii!

“Un fleac, i-au devastat!”, scrie consultantul fiscal Gabriel Biris pe contul sau de Facebook.

“Am scris zilele trecute despre problema generata de faptul ca "Trasnaia" nu prevede nimic in legatura cu data intrarii in vigoare a contributiei de 2% din cifra de afaceri datorata de producatorii/traderii/distribuitorii de energie electrica catre ANRE. In lipsa unei astfel de prevederi, cota majorata de 10 ori a contributiei intra in vigoare la data publicarii, 29.12.2018, ceea ce ridica problema modului de calcul pentru cele 3 zile din 2018 in care OUG 114 a fost in vigoare. Iata insa ca ANRE isi precizeaza punctul de vedere in niste norme puse pe site: contributia inzecita se aplica cifrei de afaceri pe INTREG anul 2018!!! La ce foame de bani are guvernul, la ce dorinta incredibila de a distruge totul in jurul, ce mai conteaza ca o astfel de abordare calca in picioare principiul ne-retroactivitatii legii???”, scrie consultantul citat.

Mai mult, Biris spune ca masurile din “Trasnaie” (OUG 114) incep sa semene din ce in ce mai mult cu o nationalizare mascata a unor intregi sectoare de economie.

Citeste si:
Romania a importat mai multa energie decat a exportat anul trecut
Romania a importat mai multa...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
Setari Cookie-uri