Casa de avocatura PeliFilip anticipeaza o "turare a motoarelor Consiliului Concurentei" si adauga ca "nu ar fi o speculatie daca am spune ca am trait un adevarat «raid aerian» in 2018. "Ne asteptam la un an tumultos pentru agentii economici si in 2019, din perspectiva impunerii regulilor de concurenta. Consiliul Concurentei ramane o autoritate de top care functioneaza la standarde europene, cu o activitate care o depaseste in unele situatii pe cea din cadrul autoritatilor de concurenta din tarile vecine", arata Catalin Suliman, partener PeliFilip.

Consiliul Concurentei ramane una dintre cele mai puternice autoritati, cu un renume format, in special, prin sanctiunile mari aplicate in ultima perioada. Anul 2018 a fost unul cu un potential foarte mare din perspectiva sanctiunilor cumulate, fiind al doilea in topul amenzilor, arata PeliFilip. Modul de aplicare a sanctiunilor a urmat "principii biblice", fiind sanctionati atat agenti economici de talie mare, cat si de talie mica, cei care au recunoscut fapta, cat si cei care nu au recunoscut, atat societati active pe pietele respective, cat si unele mai putin active.

"Se pot observa atat investigatii influentate de actiuni similare realizate de Comisia Europeana sau de catre alte autoritati de concurenta (energie, comertul online, distributia de medicamente), dar si actiuni cu un pronuntat specific local (analiza in segmentul sarii industriale sau noua investigatie pe piata de ciment)". Astfel, "exista o tendinta de crestere a numarului de investigatii daca ne raportam la ultima perioada de activitate. Aceasta asteptare are la baza si faptul ca mai multe investigatii importante au fost finalizate, iar autoritatea are resurse disponibile pentru a demara noi investigatii", spune Catalin Sliman (foto).

Numarul de investigatii declansate de Consiliul Concurentei, peste media ultimilor ani

PeliFilip estimeaza ca numarul de investigatii noi se va situa probabil peste media ultimilor ani (respectiv, peste 15 noi investigatii in anul 2019). La finalul anului 2018, autoritatea de concurenta avea in derulare un numar de peste 35 de investigatii. De asemenea, in anul 2018, Consiliul Concurentei a finalizat un numar mare de investigatii importante, precum cele din domeniu asigurarilor, retailului alimentar, piata platilor si publicitatii prin SMS, cea privind agentiile de turism sau cele privind licitatii publice in diferite sectoare.

Spre diferenta de anii anteriori, activitatea decizionala a Consiliului Concurentei nu a mai fost concentrata exclusiv in luna decembrie 2018, existand o perioada mai lunga in care au fost sustinute audieri si efectuate deliberari ce au condus la sanctiuni semnificative. De asemenea, anul 2018 a adus declansarea de investigatii noi, cele mai importante fiind cele de pe piata productiei si comercializarii cimentului, cele de pe piata echipamentelor de protectia muncii, piata imunoglobulinei (cu inspectii inopinate in Romania, Belgia si Italia) sau, chiar, piata oualor.

Mai mult, investigatiile sectoriale au fost si raman mijlocul cel mai eficient de a cunoaste o piata de catre autoritatea de concurenta. Mecanismul folosit destul de des de Comisia Europeana a fost preluat si la nivel national existand o tendinta de crestere a numarului de investigatii sectoriale.

In anul 2018 a fost declansata o investigatie sectoriala pe piata de productie si comercializare a medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si a suplimentelor alimentare. Asteptarea este ca din cadrul acestei investigatii vor rezulta propuneri de modificare a reglementarilor existente (eventual pe zona de suplimente alimentare) si chiar unele investigatii privind posibile incalcari ale Legii concurentei.

La ce sa ne asteptam de la Consiliul Concurentei

"Ne asteptam la o crestere a numarului de sesizari si plangeri, precum si a unor noi investigatii declansate din oficiu. Reputatia de care se bucura autoritatea si procedurile finalizate recent vor continua sa atraga interesul pentru plangeri si sesizari, o parte dintre acestea transformandu-se in noi investigatii. Termenul de finalizare al unei investigatii va fi redus (ca parte a politicii de eficientizare si pentru a oferi predictibilitate agentilor economici investigati), fara, insa, ca media de finalizare a cazurilor sa scada sub 2-3 ani de investigatie", spune Catalin Suliman.

PeliFilip apreciaza ca domeniile cheie ale activitatii economice vor fi principalele vizate, in special domeniul financiar, piata de energie, comertul online si domeniul farmaceutic. Sunt de asteptat demersuri si analize ale autoritatii in aceste segmente.

De asemenea, "in anul 2019 ne asteptam la pastrarea tendintelor de cunoastere a unor segmente de piata in special cele care privesc noi tehnologii sau inovatii. De asemenea, ne asteptam ca sectorul IT precum si cel privind serviciile financiare sa ramana in vizorul autoritatii de concurenta. In plus, sectoarele cu impact asupra populatiei (energie electrica, gaze naturale, carburanti, medicamente, comert online) vor prezenta un interes crescut de analiza din partea Consiliului Concurentei", apreciaza casa de avocatura citata.

Consiliul Concurentei, a "generat" peste 90 MIL. euro din amenzi in 2018

Sistemul sanctionator aplicabil in Romania in materie de concurenta permite sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctiunii. Daca in anul 2016, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi in suma de 15,2 milioane de euro, iar in anul 2017 de 27,35 milioane euro, anul trecut a adus o crestere exponentiala. Consiliul Concurentei a reusit performanta de a "genera" peste 90 de milioane de euro din amenzi (cel mai productiv an fiind cel in care au fost sanctionate societatile petroliere in cazul Eco Premium).

Ca urmare, anul 2018 a depasit asteptarile privind cresterea valorii sanctiunilor impuse (acest lucru datorandu-se atat unui numar mai mare de cazuri finalizate, cat si de cresterea severitatii amenzilor aplicate). Este de asteptat insa ca valoarea amenzilor sa se mentina la un nivel ridicat si in 2019, arata PeliFilip, in special tinand cont de faptul ca sunt investigatii care se apropie de final.

In plus, "cresterea procentului de amenda aplicat societatilor investigate pare un proces ireversibil, acest lucru afectand serios pietele unde vor fi aplicate sanctiuni (de exemplu, unele societati vor fi in imposibilitate de plata sau altele vor stopa investitii importante pentru a putea face fata sanctiunilor). Existenta unui nivel ridicat al amenzilor va creste presiune pe societatile investigate sa dea curs unor discutii ce includ si recunoasterea faptelor", adauga Catalin Suliman.

Atacarea deciziilor date de Consiliul Concurentei

"In anul 2017 s-a inregistrat o crestere usoara de aproximativ 9% (189 de dosare, fata de 173) fata de anul 2016 si in anul 2018 contestarea deciziilor autoritatii a crescut. Tendinta de crestere a numarului de dosare este una normala in anul 2019 tinand cont de numarul ridicat de decizii cu sanctiuni importante emise in anul 2018. Este de asteptat sa avem unele decizii in fata Curtii de Apel Bucuresti care vor fi importante privind modul in care instantele analizeaza modalitatea de stabilire a cuantumului amenzilor prin raportare la principiul proportionalitatii", conchide avocatul Catalin Suliman.

Consiliul Concurentei

Sursa foto: Eugene Onischenko / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri