Tergiversarea procedurii de insolventa a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), subfinantarea regiei si atitudinea autoritatilor locale reprezinta principalele motive pentru care bucurestenii raman adesea fara apa calda si caldura, desi isi platesc facturile, potrivit unei analize a companiei de consultanta Frames.

,,Cum mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 20 de ani, furnizarea de agent termic la parametri normali a devenit, in multe cazuri, o misiune riscanta. Pentru ca reteaua sa nu crape, s-au luat masuri pentru adaptarea presiunii din conducte’’, arata analiza Frames.

Cu un personal subdimensionat si fara bani pentru investitii, RADET se zbate intr-o situatie la limita falimentului, subliniaza Frames.

,,Situatia dezastruoasa in care se afla RADET a fost cauzata de neplata subventiilor promise de Guvern si Primaria Capitalei catre RADET, plata cu intarziere a subventiilor, ceea ce a dus la acumularea de penalitati, inghetarea tarifului desi se impunea o crestere, reteaua invechita si lipsa investitiilor’’, afirma, intr-un raport, RomInsolv, administratorul judiciar al RADET.

Potrivit analistilor de la Frames, insasi procedura de insolventa a RADET reprezinta o piedica in calea salvarii situatiei.
,,RADET a ajuns in insolventa pentru ca nu a mai putut sa isi plateasca datoriile de 3,7 mld. lei catre ELCEN. Ramane un mare semn de intrebare de ce Ministerul Energiei, principalul actionar al ELCEN, Primaria Capitalei, cea care detine RADET, si ANAF, unul dintre principalii creditori, nu s-au asezat la masa negocierilor pentru a-si compensa creantele, in asa fel incat RADET sa nu fie limitata de prevederile legii insolventei, care exclud stergerea datoriilor’’, arata analiza.

De ce tergiverseaza dosarul RADET

Analiza evidentiaza ca in timp ce ELCEN are un plan de reorganizare aprobat de creditori in septembrie 2018 si este pregatita de atunci pentru preluarea de catre Energetica, in cadrul Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET), la RADET incertitudinea continua.

Chiar daca planul pentru RADET a fost depus la grefa Tribunalului Bucuresti inca din 2 februarie 2018, acesta nu a fost nici pana acum supus aprobarii Adunarii Creditorilor, pentru a se trece la pasul urmator.

Pe 19 decembrie, RomInsolv, administratorul judiciar al RADET, a remis Tribunalului Bucuresti un addendum in care afirma, in esenta, ca solutia absorbtiei ELCEN de catre societatea pe actiuni RADET va fi inlocuita, conform deciziei Consiliului General, cu transferul catre Compania Muncipala Energetica si ca asteapta de la Primarie ,,componenta de finantare” pentru plata datoriilor catre ELCEN, evaluate la 3,4 mld. Lei, potrivit Frames.

Miercuri, pe 15 ianuarie 2019, Tribunalul Bucuresti a solicitat ca planul de reorganizare intocmit de RomInsolv sa fie prezentat pe 27 februarie, dupa ce sedinta Adunarii Creditorilor, stabilita pentru 14 ianuarie, nu a mai avut loc, scriu analistii Frames.

,,A trecut aproape un an de cand aceasta situatie stagneaza. In plus, planul de reorganizare pentru RADET nu are o sursa de finantare. Altfel spus, Primaria nu a oferit inca nicio solutie pentru a asigura gestiunea datoriilor pe care RADET le are la ELCEN. Asta desi creditorii ELCEN au fost dispusi la o reducere a datoriei la 1,1 mld. lei”, afirma analistii de la Frames.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Energiei, ELCEN, care este principalul creditor al RADET (97%), solicita ca planul de reorganizare al RADET sa fie aprobat intai de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, inainte de a intra in Adunarea Creditorilor. In plus, RADET sa faca dovada ca poate plati datoriile catre ELCEN, minim circa 1,1 miliarde de lei din cele 3,7 miliarde de lei.

Investitii necesare

Analistii Frames avertizeaza ca CET-urile din Bucuresti au devenit niste bombe cu ceas. Cazanele nr. 1 si 2 din CTE Grozavesti vor epuiza numarul de ore de functionare alocat in anul 2020, la fel ca si CAF-urile nr. 1 si 2 din CTE Bucuresti Sud. Practic, acestea nu vor mai putea functiona, in conditii de siguranta, dupa expirarea numarului de ore de functionare alocat.

Fara investitii sustinute in urmatorii 4-5 ani, CET-urile vor mai putea produce maxim 370 Gcal/h in 2023 (Ciclul Combinat de la CTE Bucuresti Vest si cele doua CAF-uri de cate 100 Gcal/h), mult sub necesarul de energie termica al Capitalei, acoperit din sursele ELCEN, de circa 1800 Gcal/h, se arata in analiza.

,,In acest moment, necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Bucurestiului este de peste 3 miliarde de euro’’, arata analiza Frames.

"Numai in cazul ELCEN, este nevoie de investitii de peste 515 milioane de euro in retehnologizarea si refacerea CET-urilor, investitii fara de care productia la nivelul scontat va fi sub semnul intrebarii. Investitiile sunt necesare, totodata, si pentru a respecta legislatia de mediu, conform angajamentelor luate fata de UE", se arata in analiza.

Pentru RADET, investitiile in refacerea conductelor si a punctelor termice se ridica la cateva miliarde de euro.

Sursa foto: Komsan Loonprom | Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri