Austria este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai prietenoase tari in relatia cu pacientii si, totodata, una dintre tarile de top cu cele mai bune sisteme de sanatate. Viena este considerata capitala medicala, dar si orasul cu cea mai buna calitate a vietii. Aici, datorita standardelor europene ce sunt respectate, tratamentul este facut la timp, fara a exista situatii in care un aparat medical s-a defectat sau un medicament nu poate fi gasit.

Din lipsa de incredere in sistemul medical romanesc sau pur si simplu din dorinta de a afla o a doua opinie medicala, numarul de pacienti romani care vin sa se trateze in Viena creste de la an la an. Acest lucru a insemnat noi oportunitati de business pentru romanii stabiliti in acest oras.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat industriei farmaceutice si serviciilor medicale, unde vor participa speakeri renumiti din Sanatate. Inscrie-te AICI pana luni, 11 martie, ora 12.00, pentru a participa GRATUIT la conferinta.

In urma cu 7 ani, Darius Pencea, nascut in Romania, dar crescut in Austria, a infiintat Austria Med - o agentie de turism medical care ii ajuta pe pacientii romani sa-si gaseasca tratamente medicale in Viena. Intrebat care este diferenta dintre serviciile medicale din Romania si cele din Austria, Darius Pencea a raspuns concis: “Eficienta!”.

“Intr-un timp eficient punem la dispozitie pacientilor medici, infrastructura medicala si o gama variata de tratamente. Totul este disponibil pentru pacient in cel mai scurt timp, asa incat in maxim 48 de ore sa-si inceapa tratamentul. Eficienta este factorul cel mai important pe care il avem in Austria si pe care il putem promova. Pacientii ne spun ca sunt incantati de faptul ca nu sunt plimbati dintr-un spital in altul. Adica, vine pacientul la fata locului, in 6-8 ore el are analizele totale - consultatii medicale, analize de sange, de imagistica si inclusiv parerea grupului medical (tumor board), iar in functie de analize putem merge la urmatorul pas - terapia, care poate sa inceapa in urmatoarele 24 de ore. Totul este contracronometru”, relateaza fondatorul Austria Med.

Cati bani lasa romanii in Austria pentru servicii medicale?

Darius Pencea sustine ca, in ultimii 10 ani se estimeaza ca romanii nu au cheltuit mai putin de 70 de milioane de euro pe an pe servicii medicale in Austria si au fost ani in care cifra a ajuns si pana la 400 de milioane de euro.

Austria Med, Darius Pencea

Foto: Darius Pencea, fondator Austria Med

“Pacientii romani apeleaza destul de des in ultima perioada la turismul medical pentru ca se confrunta cu diferite bariere, de la o limba straina pe care nu o cunosc pana la infrastructura orasului, complicata pentru ei. Ei vor sa se asigure ca au pe cineva alaturi cand au nevoie de traducere, anumite documente sau chiar in spital cand isi fac analize”, spune Darius Pencea.

Numarul de pacienti care apeleaza la serviciile oferite de Austria Med cresc in fiecare an cu aproape 30%, ajungand in 2018 la 400. Totodata, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 900.000 euro anul trecut si cel mai probabil anul acesta va depasi cifra de 1 milion de euro.

“Comparativ cu Austria, Romania face cativa pasi pentru a recupera teren vis a vis de alte tari din Vest, dar trebuie sa recunoastem ca timpul nu ai cum sa-l platesti si experienta medicilor necesita timp. Spitalele din Romania au si ele aparatura de ultima generatie, insa e nevoie ca medicii sa munceasca mai mult cu pacientii, totul sa functioneze in echipa. Si din punct de vedere politic, lucrurile merg intr-o directie buna, insa diferenta cea mai mare dintre Austria si Romania este ca Romania cheltuie foarte putini bani pentru sanatate. Spre exemplu, numai un spital public de aici depaseste un buget de 200 de milioane de euro pe an”, adauga Darius Pencea.

Austria Med ofera pacientilor servicii de second opinion gratuite. Pacientul trimite toate documentele necesare pe mail si in 48 de ore primeste a doua opinie medicala de la medicii din Viena. In prezent, compania are 9 furnizori de servicii medicale parteneri: AKH, Confraternitat, Imed 19, Privatklinik Dobling, Goldenes Kreuz, Graz Ragnitz, Radiology Center Vienna, Wehrle Salzburg si Rudolfinerhaus.

Spital privat din Viena

Rudolfinerhaus este spitalul in care am fost in vizita la Viena. Aici am intalnit mai multi doctori care trateaza frecvent pacienti romani si care cred ca medicii romani sunt foarte buni, insa infrastructura spitaliceasca lasa de dorit. Ei sustin ca n-ar trebui sa simta nicio diferenta dintre sistemul medical romanesc si cel austriac si ca statul roman ar trebui sa aloce mai multi bani pentru bugetul de sanatate.

Prof. dr. Bob Djavan, director al departamentului de urologie Vienna Urology Rudolfinerhaus Foundation Hospital din Viena, este unul dintre cei mai cunoscuti specialisti europeni in urologie. Acesta vine aproape in fiecare luna in Romania pentru a oferi second opinion pacientilor si, totodata, face 2-3 operatii pe luna pro bono pacientilor cu afectiuni grave, majoritatea fiind copii. Dr. Bob Djavan considera ca Romania are medici foarte buni, insa sistemul de sanatate nu este bun. “Nici statul austriac nu aloca suficienti bani sistemului de sanatate, e o problema peste tot. O tara ar trebui sa se gandeasca ca pacientul care se afla pe patul de moarte nu se gandeste la cat de dotata este armata tarii in caz de razboi, ci la cat de pregatiti sunt medicii ca sa-l ajute cu boala lui. Un pilot nu poate fi foarte bun daca nu are un avion foarte bun, la fel si medicii, nu pot fi foarte buni daca nu au o infrastructura buna”, explica doctorul Djavan.

Doctor Bob Djavan, medic din Viena

Foto: Prof. dr. Bob Djavan

Pe holul spitalului am intalnit un pacient al doctorului Bob Djavan, fiica pacientului ne-a spus ca a ajuns aici prin recomandari si vine impreuna cu tatal sau o data la trei luni pentru un set de analize care nu se gasesc in Romania. Ea ne-a povestit ca a ramas uimita de atentia pe care i-au acordat-o medicii aici, stand ore intregi pentru a le explica toti pasii care urmeaza.

In concluzie, Austria pune pacientul in centrul sistemului de sanatate, in timp ce in Romania un pacient, in anul 2019, inca se confrunta cu liste de asteptare imense, cu lipsa de medicamente si medici care pun pe primul loc banii si apoi sanatatea pacientului.

Sursa foto: Shutterstock / Gorodenkoff

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri