Retailerul Auchan, anchetat de Consiliul Concurentei alaturi de Carrefour, Cora si 4 furnizori pentru fixarea pretului la raft, a transmis un punct de vedere prin care declara ca nu a incalcat legea concurentei si ca va contesta decizia in instanta. Auchan a primit cea mai mare amenda din totalul de 18,8 milioane euro aplicate companiilor vizate de ancheta Concurentei, de 7,8 milioane euro.

„In cadrul investigatiei care a vizat presupuse fapte anticoncurentiale aferente perioadei 2006-2014, Auchan Romania a prezentat Consiliului Concurentei toate probele si argumentele pe care le-a considerat concludente si relevante in vederea demonstrarii faptului ca nu a incalcat legea concurentei.

Este important sa precizam ca, inca de la infiintare, Auchan Romania practica o politica de discount generalizat, cu toate preturile mici, permanent, ceea ce nu permite, nici macar accidental, realizarea de intelegeri cu furnizorii, prioritatea companiei fiind de a avea cele mai mici preturi in favoarea clientilor si de a fi competitiva. In acest context, presupusele fapte anticoncurentiale in legatura cu 3 furnizori dintr-un portofoliu de aproximativ 1.500 de parteneri, cu care Auchan Romania colaboreaza in mod constant si durabil, ar fi avut ca efect practicarea de preturi ridicate, aspect ce este contrar politicii noastre comerciale, principiilor si valorilor fundamentale ale companiei.

Am luat act de decizia luata de Consiliul Concurentei, anuntata in comunicatul transmis astazi si ne rezervam dreptul de a o contesta in instanta”, se arata in comunciatul transmis de Auchan.

Consiliul Concurentei a sanctionat sapte companii active pe piata comercializarii produselor alimentare din Romania (3 retaileri si 4 furnizori ai acestora) cu amenzi de aproximativ 18,8 milioane euro (87.713.336 lei). Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind fixarea preturilor intre retailerii Auchan, Cora si Carrefour si furnizorii acestora, in perioada 2010-2016.

In urma investigatiei a fost sanctionata atat incalcarea regulilor nationale, cat si a regulilor europene de concurenta, pentru fixarea preturilor de revanzare (de raft) in cadrul promotiilor desfasurate de retaileri. Consiliul Concurentei a constatat ca in anumite cazuri preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailerul stabileau un pret fix sau minim pentru revanzarea produselor catre consumatorul final. Aceasta practica conduce la preturi mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputand sa scada pretul sub limita stabilita cu furnizorul.

Companiile sanctionate sunt:

1. Auchan Romania SA 36.563.004 lei (7,84 milioane euro)
2. Carrefour Romania SA 26.995.645 lei (5,79 milioane euro)
3. Romania Hypermarche (Cora) SA 12.410.834 lei (2,66 milioane euro)
4. Quadrant-Amroq Beverages SRL 5.984.053 lei (1,28 milioane euro)
5. Star Foods EM SRL 3.930.920 lei (843.599 euro)
6. Strauss Romania SRL 1.785.767 lei (383.236 euro)
7. Nelson Prod SRL 43.113 lei (9.252 euro)

Carrefour Romania SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii. Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei se vireaza integral catre bugetul de stat. Companiile sanctionate pot ataca decizia autoritatii de concurenta la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.

Aceasta este a doua investigatie derulata de autoritatea de concurenta, finalizata cu sanctiuni, pe piata comercializarii de produse alimentare. In anul 2015, autoritatea de concurenta a sanctionat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora cu amenzi in valoare totala de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea preturilor, in perioada 2005-2009. Amenzile au fost incasate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Unele companii sanctionate au contestat sanctiunile Autoritatii de Concurenta, procesele aflandu-se pe rolul instantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri