Despre lista cartilor sale preferate din 2018, Bill Gates spune ca este una “destul de eclectica”, care contine titluri pentru fiecare tip de cititor. Preferate lui Bill Gates sunt insa cartile de nonfictiune, de la subiecte precum arme autonome pana la tehnici de mindfulness. Gasesti mai multe informatii despre fiecare titlu in parte pe blogul lui Bill Gates.

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup - John Carreyrou

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup - John Carreyrou

Bill Gates a citit "Bad Blood" la recomandarea unor prieteni si spune ca a fost o surpriza neasteaptata. "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" este povestea ascensiunii uluitoare si a prabusirii socante a Theranos, un startup din domeniul biotehnologiei de milioane de dolari, scrisa de jurnalistul John Carreyrou, castigator de premii pentru demersul sau, in ciuda presiunilor exercitate de CEO-ul sau si de amenintarile avocatilor.

In 2014, fondatoarea si CEO-ul Theranos, Elizabeth Holmes, era vazuta ca un fel de Steve Jobs: absolventa a Stanford, unicornul sau promitea sa revolutioneze industria medicala cu o masina care facea testele de sange mult mai rapide si mai usor de realizat. Sustinuta de investitori precum Larry Ellison si Tim Draper, Theranos a vandut actiuni intr-o runda de strangere de fonduri si ajuns sa se evalueze la 9 miliarde de dolari, plasand averea lui Holmes la aproximativ 4,7 miliarde de dolari. A intervenit insa o problema: tehnologia nu a functionat.

21 Lessons for the 21st Century - Yuval Noah Harari

21 Lessons for the 21st Century - Yuval Noah Harari

Bill Gates se declara un mare fan al cartilor scrise de Yuvan Noah Harari, iar ultima sa aparitie nu face exceptie. Cartea „21 Lessons for the 21st CenturyI” de Yuval Noah Harari expune problemele secolului nostru, dar propune totodata solutii, fara sa critice. Cel mai important insa: cartea ofera cititorului libertatea unei proprii perspective. Autorul se remarca si de aceasta data prin stilul direct si necenzurat, cu aceleasi treceri radicale prin istoria timpurilor. „21 de lectii pentru secolul XXI” vine ca o completare a celor doua bestseller-uri care o preceda : „Sapiens. Scurta istorie a omenirii” si „Homo Deus. Scurta istorie a viitorului”. Cea mai recenta carte a lui Yuval Noah Harari a aparut si in Romania si este disponibila la editura Polirom sub titlul "21 de lectii pentru secolul XXI".

Educated - Tara Westover

Educated - Tara Westover

Cartea Tarei Westover a fost desemnata de cotidianul The New York Times drept una dintre cele mai bune 10 carti ale anului 2018. Tara avea 17 ani cand a intrat pentru prima oara intr-o clasa de scoala, iar aceasta a fost o experienta care avea sa o marcheze intreaga viata. Lipsa de educatie nu a oprit-o in a primi un PhD de la Universitatea Cambridge – o carte care iti aminteste, intr-adevar, ca a avea educatie inalta inseamna putere.

"Tara nu a fost la scoala sau chiar in vizita la doctor pana la varsta de 17 ani. Nu am crezut vreodata ca am sa empatizez cu o asemenea poveste, a unei tinere care a crescut intr-o familie membra a miscarii survivaliste, dar Tara Westover este o scriitoare foarte buna, care povestind despre copilaria dura, m-a facut sa reflectez la viata. Atat mie, cat si Melindei ne-au placut memoriile acestei tinere a carei sete de a studia a fost atat de puternica incat a primit un PhD de la Universitatea Cambridge", spune Bill Gates.

Army of None - Paul Scharre

Army of None - Paul Scharre

"Armele automate nu se numara printre primele lucruri la care ne-am gandi la sfarsit de an, insa aceasta analiza bine gandita si provocatoare despre inteligenta artificiala in timpul razboiului este greu de lasat din mana", scria Bill Gates pe blogul sau despre "Army of None".

Cartea are un subiect complicat, insa Paul Scharre, un expert in aparare de la Pentagon si fost membru al organizaţiei U.S. Army Ranger, scrie cu claritate si ofera explicatii si argumente pro sau contra despre mai multe subiecte: stiinte ale computerului, strategie militara, istorie, filosofie, psihologie si etica. "Autorul iti ofera decorul potrivit pentru a te implica in dezbaterea folosirii acestor tehnologii puternice", considera Bill Gates.

The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness - Andy Puddicombe

The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness - Andy Puddicombe

"Sunt sigur ca versiunea mea de la varsta de 25 de ani ar fi sfidat acest volum", a scris Bill Gates pe blogul sau. "Insa eu si Melinda am studiat cu adevarat foarte mult meditatia in ultima vreme", a adaugat el.

Cartea scrisa de Andy Puddicombe, cofondatorul britanic al platformei digitale de sanatate mintala Headspace, spune povestea sa de viata, de la anii de studentie pana la viata de calugar budist si ofera cititorilor un adevarat abecedar al meditatei. "Daca va ganditi sa incercati tehnica de mindfulness, aceasta carte reprezinta introducerea perfecta", a scris Bill Gates.

Andy Puddicombe este un fost calugar budist si unul dintre cei mai cunoscuti experti mindfulness din Marea Britanie. Misiunea sa este sa ne determine sa ne luam 10 minute din ritmul zilnic pentru a fi constienti cine si unde suntem. "The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness" ofera tehnici simple si puternice de medidatie, cu un impact pozitiv asupra sanatatii fizice si psihice.