Piata serviciilor medicale private, in ansamblu, este in plin proces de consolidare prin fuziuni si achizitii, astfel incat este foarte mult loc de a creste calitatea si accesul pacientilor la servicii medicale de un standard superior. In ceea ce priveste piata romanesca de diagnostic imagistic, aceasta este evaluata la peste 200 milioane euro, iar pentru anul 2019 dr. Radu Gorduza-Lupu , director general Affidea Romania estimeaza o crestere de 7-8%.

Potrivit directorului general al Affidea Romania, principalele probleme care afecteaza piata medicala privata de diagnostic imagistic din Romania sunt cele legate de migratia personalului medical de specialitate in afara tarii si migratia personalului de la privat spre public ca urmare a cresterilor de salarii oferite in domeniul public, insa fara a fi insotite si de o crestere a productivitatii muncii sau a calitatii serviciului de care beneficiaza pacientul.

“As dori sa punctez faptul ca medicii nu au nevoie doar de salarii decente ca sa nu plece din tara, ci si de o infrastructura medicala moderna, de un mediu de lucru cu demnitate si respect, fara penurie de consumabile sau infectii nosocomiale. Si, nu in ultimul rand, au nevoie de educatie continua pentru ca lucrurile evolueaza foarte mult in domeniul medical de la an la an, iar nevoia de a fi pregatit la nivelul colegilor din tarile dezvoltate este esentiala.

Orice strategie de retentie a profesionistilor medicali ajunge inevitabil tot la problema investitiilor in infrastructura medicala, care nu este suficient sa fie consistenta valoric, ci si folosita si intretinuta corespunzator, dar si modernizata si upgradata periodic, pentru ca standardele sunt din ce in ce mai ridicate”, a relatat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Radu Gorduza, director general Affidea Romania.

El a adaugat ca o alta problema a furnizorilor de pe piata de diagnostic imagistic este faptul ca teleradiologia nu este recunoscuta ca serviciu si nu este rambursata de catre stat, in ciuda lipsei de resurse umane, orasele mici si mijlocii aproape ca nu dispun de medici radiologi. Acest neajuns impiedica accesul mai multor pacienti la un diagnostic imagistic profesionist, atat de necesar cand vorbim despre un tratament eficient si un sistem de sanatate din anul 2019.

Cum va evolua piata de servicii medicale private?

Printre factorii care incetinesc cresterea si evolutia sistemului privat de sanatate la nivelul celor din vestul Europei sunt insuficienta sustinere din partea statului pentru dezvoltarea sistemului de asigurari medicale private, lipsa de consistenta in strategia de sanatate la nivel national si problema legata de resursa umana insuficienta, din ce in ce mai acuta in multe domenii, si cu precadere in cel medical.

Cred ca reforma sanatatii este mult intarziata in Romania pentru ca este sectorul in care nu a existat niciodata continuitate, iar dezvoltarea unui sistem de asigurari private de sanatate este vitala, va ordona sistemul si va face fiecare pacient mai responsabil pentru sanatatea sa.

Sunt un sustinator constant pentru dezvoltarea asigurarilor private de sanatate, pentru ca realizez cat de important este pentru un sistem sanitar cu multe probleme cum este cel romanesc. Ne putem inspira dupa sistemele functionale din tarile europene care performeaza, insa orice asteptare nu face decat sa afecteze starea de sanatate in ansamblu a romanilor si sa alunge cadrele medicale spre tari unde sunt mai bine valorizate”, a explicat Radu Gorduza.

In Romania doar 8.000 de pacienti la o populatie de 19 milioane au acces la investigatia PET/CT prin Programul National Oncologic, la nivelul anului 2018, in conditiile in care in fiecare an peste 70.000 de pacienti sunt diagnosticati cu probleme oncologice. In comparatie, in Ungaria la o populatie de 11 milioane de locuitori, sunt rambursate un numar de 60.000 investigatii PET/CT pe an.

“Foarte important de retinut este faptul ca tendintele din domeniul sanatatii la nivel mondial presupun o ingrijire medicala centrata pe pacient, bazata pe rezultate, dar si un control al costurilor, fara a compromite calitatea serviciilor medicale. Pe aceste directii trebuie sa dezvoltam si noi sistemul sanitar romanesc, pentru ca fondurile cheltuite in sistemul medical sa ajute in mod substantial la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

Analizand astazi la rece masura eliminarii co-platii din sistemul medical, cred ca a fost un pas gresit. Romania avea fundamentata o forma transparenta de co-finantare a actului medical, dimensiunea acesteia putand fi reglata de mecanismele unei piete libere, prin competitie. Tot ce trebuia facut mai departe era acordarea unei deductibilitati fiscale pentru co-plata (integrala sau partiala) si in acel moment am fi avut un <<embrion>> sanatos al sistemului de asigurari private de sanatate (complementar celui public), care functioneaza foarte bine in toate tarile spre care ne uitam si aspiram sa le prindem din urma.

Co-plata putea dilua presiunea financiara pentru multi pacienti, astazi unii pacienti beneficiaza de gratuitate, iar altii sunt obligati sa suporte costurile integrale ale sistemului privat. E nevoie de o viziune moderna si performanta pentru a schimba in bine sistemul medical romanesc”, a completat directorul general al Affidea Romania.

Citeste si:

    In Romania, Affidea furnizeaza servicii de imagistica medicala, medicina nucleara, tratament al cancerului, consultatii medicale si laborator de analize prin cele 36 de centre proprii din 19 judete.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri