Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde, a aratat OMV Petrom in raportul oficial privind rezultatele financiare din 2018. Practic, compania a aratat ca nu va lua o decizie privind o posibila investitie in inceperea productiei de gaze in perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.

Compania, care anuntase 2018 ca an hotarator pentru luarea deciziei, citeaza ”mediul legislativ actual” drept motiv al amanarii, in conditiile in care OUG 114, adoptata de Craciun, impune o taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie si plafoneaza pretul la care producatorii de gaze pot vinde.

Compania anunta si scaderea investitiilor fata de 2018, invocand acelasi motiv: instabilitatea legislativa.

”Neptun Deep: mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde. Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat”, arata compania in raportul facut public miercuri.

De altfel, Petrom arata in cuprinsul raportului ca OUG 114 a influentat planurile companiei:

”Conform ultimului exercitiu de evaluare a riscurilor desfasurat de catre Grupul OMV Petrom in septembrie 2018, principalele incertitudini care pot influenta rezultatele Societatii raman cele legate de riscul de pret al marfurilor tranzactionabile, riscurile operationale, precum si riscul politic si de reglementare. In privinta riscului de reglementare, Societatea se afla in dialog cu autoritatile romane pe subiecte relevante pentru industrie. In ultimele luni am observat o serie de initiative fiscale si de reglementare discutate si/sau implementate. Acest lucru sporeste volatilitatea legislativa si influenteaza intreg mediul de afaceri. Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea investitiilor noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore”.

Petrom listeaza in raportul public si principalele probleme legislative:

  • -Legea privind activitatile offshore a intrat in vigoare la jumatatea lunii noiembrie 2018;
  • La sfarsitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 114, introducand masuri care afecteaza mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afecteaza activitatea noastra se numara stabilirea de preturi reglementate la gaze naturale si energie electrica pe o perioada de trei ani, precum si majorarea contributiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activitatile de gaze naturale si energie electrica. Actualmente, suntem in curs de evaluare a impactului asupra operatiunilor noastre, deoarece legislatia secundara inca nu a fost emisa”.

In privinta cheltuielilor cu investitiile, raportul Petrom arata ca ”Instabilitatea recenta privind mediul de reglementare ne-a determinat sa ne revizuim planurile de investitii de crestere, in timp ce cautam claritate in legatura cu climatul investitional din Romania. Planificam investitii de circa 3,7 mld lei pentru 2019, in principal in Upstream. Prioritatea noastra ramane maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream si estimam ca vom limita declinul productiei medii zilnice la circa 5% fata de 2018, excluzand optimizarea portofoliului”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri