Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat in consultare un proiect de Ordonanta de urgenta care modifica nivelul amenzilor, de la limitele minime si maxime, intre 200 de lei si 100.000 de lei la un cuantum cuprins intre 2% si 4% din cifra de afaceri. Reprezentantii patronatelor hotelurilor si restaurantelor din Romania transmit ca schimbarile vor avea un impact negativ asupra afacerilor, multe riscand sa fie inchise.

Potrivit proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de ANPC, amenzile pot avea un cuantum cuprins intre 2% si 4% din cifra de afaceri. In forma in vigoare, sunt prevazute limite minime si maxime intre care poate fi dispusa amenda – intre 1.000 de lei si 100.000 de lei.

Masurile dispuse prin procesele-verbale de constatare a contraventiei se aplica la nivelul tuturor punctelor de lucru ale operatorului economic, iar operatorii economici sanctionati sunt obligati sa afiseze pe usa de la intrarea principala in unitate pe o perioada de 30 de zile o informare cu privire la masurile aplicate prin actele de control.

HORA: OUG poate duce la inchiderea afacerilor si cresterea somajului

Presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Dragos Petrescu, sustine ca forma propusa in OUG poate duce la inchiderea multor afaceri si la cresterea somajului.

„HORA este de acord cu sanctionarea agentilor economici care nu respecta regulile si pun in pericol sanatatea consumatorului, insa este necesar ca astfel de modificari sa fie facute in urma consultarilor tuturor partilor implicate. Credem in echilibru si in reglementari cu sens, iar in aceasta situatie saltul este prea mare si nu e deloc sustenabil. In plus, nu exista o practica europeana, astfel ca lipsesc fundamentul si analiza care sa stea la baza elaborarii proiectului. Cuantumul amenzii ar trebui sa aiba legatura cu cifra de afaceri aferenta produsului/serviciului care face obiectul conduitei contraventionale, conform practicii din statele UE”, a declarat Petrescu.

Potrivit reprezentantului HORA, cadrul sanctionator propus va da nastere abuzurilor, iar agentii economici mici si mijlocii vor fi cu siguranta cei mai afectati, multi dintre ei fiind chiar in pericol de inchidere a activitatii.

Daca OUG ar intra in vigoare, in cazul in care sunt gasiti vinovati, producatorii si distribuitorii ar urma sa plateasca amenzi mari. Spre exemplu, la o cifra de afaceri de 37,7 milioane de euro, grupul City Grill ar urma sa plateasca o amenda cuprinsa intre 754.000 de euro si 1,5 milioane de euro.

Ce prevede proiectul de Ordonanta

Pe 14 ianuarie, ANPC a propus spre consultare un proiect de Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei consumatorilor.

Potrivit proiectului, comerciantii pot fi sanctionati cu amenda de pana la 3% din cifra de afaceri pentru utilizarea practicilor comerciale incorecte, cu amenda de pana la 4% din cifra de afaceri pentru utilizarea practicilor comerciale inselatoare si cu amenda de pana la 3% din cifra de afaceri pentru utilizarea practicilor comerciale agresive.

Producatorii pot fi sanctionate cu amenda contraventionala de pana la 2% din cifra de afaceri pentru comercializarea produselor sau prestarea de servicii care, utilizate in conditii normale, pot pune in pericol viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor si pentru producerea, importul si comercializarea produselor falsificate sau contrafacute.

Producatorii sunt obligati sa puna pe piata numai produse sigure si, daca actele normative in vigoare prevad, acestea sa fie testate si/sau certificate, sa puna pe piata numai produse care respecta conditiile prescrise sau declarate si sa asigure, atat pe durata de fabricatie, cat si dupa scoaterea din programul de fabricatie, pentru perioada cel putin egala cu durata medie de utilizare, calculata de la data vanzarii ultimelor produse, direct sau prin terti abilitati, piesele de schimb aferente si service-ul necesar produselor de folosinta indelungata. In caz contrar, producatorii economici pot fi sanctionati cu 2% din cifra de afaceri.

Prestatorii de servicii trebuie sa foloseasca, in cadrul serviciilor prestate, numai produse si proceduri sigure si, dupa caz, daca actele normative in vigoare prevad, acestea sa fie testate si/sau certificate, si sa anunte imediat existenta pe piata a oricarui produs despre care au cunostinta ca este periculos si sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora. Daca incalca prevederea, sunt amendati cu 2% din cifra de afaceri.

Potrivit legii, producatorii sunt obligati sa opreasca livrarile, respectiv sa retraga de pe piata si/sau de la consumatori produsele la care organele abilitate ori specialistii proprii au constatat neindeplinirea caracteristicilor prescrise, declarate sau care ar putea afecta viata, sanatatea, securitatea ori interesul economic al consumatorilor, daca aceasta masura constituie singurul mijloc prin care se pot elimina neconformitatile respective. Daca incalca legea, pot fi amendati cu pana la 2% din cifra de afaceri.

Distribuitorii trebuie sa anunte, imediat, autoritatile publice competente, precum si producatorul despre existenta pe piata a oricarui produs de care au cunostinta ca este periculos si sa retraga de la comercializare produsele la care organele abilitate de lege au constatat ca nu indeplinesc caracteristicile prescrise sau declarate, daca aceasta constituie singurul mijloc prin care se pot elimina neconformitatile respective. In caz contrar, pot fi amendati cu pana la 2% din cifra de afaceri.

Legea actuala stabileste ca incalcarea prevederilor mentionate anterior se sanctioneaza cu amenda contraventionala care incepe de la 1.000 de lei si ajung la 100.000 de lei.

Operatorii economici pot fi sanctionati cu amenda contraventionala de pana la 3% din cifra de afaceri daca incalca urmatorele dispozitii:
-in cazul serviciilor financiare, consumatorul are dreptul de a fi informat in mod corect, inca din faza precontractuala, asupra tuturor conditiilor contractuale.
-la solicitarea unei oferte de credit, furnizorul de servicii financiare are obligatia de a oferi gratuit consumatorului, pe hartie sau pe alt suport durabil, un grafic de rambursare ori alt document care sa mentioneze costurile totale ce vor fi suportate de consumator si un exemplar al proiectului contractului de credit.
-orice forma de publicitate referitoare la contractele de credit care indica o rata a dobanzii sau orice alte cifre referitoare la costul creditului pentru consumator va cuprinde urmatoarele informatii standard, prin intermediul unui exemplu reprezentativ.
Legea in vigoare prevede ca amenda incepe de la 5.000 de lei si ajunge la 50.000 de lei.

Operatorii economici pot fi amendati cu pana la 4% din cifra de afaceri daca incalca o serie de reglementari in cazul serviciilor de intermediere imobiliara sau al contractului de intermediere imobiliara. In prezent, legea stipuleaza ca amenda contraventionala este de la 3.000 de lei la 30.000 de lei.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri