Actionarii societatii Uzinele Sodice Govora (USG) vor lua in discutie majorarea capitalului social al companiei, de la 85,56 milioane lei la 125,28 milioane lei (circa 36,7 milioane euro) si schimbarea denumirii in Uzinele Sodice Govora Ciech Chemical Group SA, a anuntat Monitorul Oficial.
Actionarii societatii vor mai lua in discutie, in adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) convocata pentru data de 6 februarie 2007, aprobarea conversiei in actiuni a datoriei de 19,85 milioane lei a societatii catre compania CET Govora, datorie reprezentand penalitati de intarziere decurgand din furnizarea de abur industrial si alte servicii prestate societatii de catre CET Govora.

Majorarea de capital de la Uzinele Sodice Govora se va realiza prin emiterea unui numar de 15.887.706 actiuni nominative, cu o valoare nominala de 2,5 lei, din care un numar de 7.943.853 actiuni vor fi oferite societatii CET Govora, ca urmare a conversiei in actiuni a datoriei de 19,85 milioane lei a USG fata de CET Govora, informeaza NewsIn.

AGEA de la Uzinele Sodice Govora va mai lua in discutie desemnarea auditorului financiar al societatii, precum si aprobarea indemnizatiei membrilor consiliului de administratie.Pe data de 26 octombrie 2006, la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), au fost semnate documentele prin care polonezii de la Ciech Chemical Group au preluat Uzinele Sodice Govora, cel mai mare combinat de produse sodice din Romania.

Pana la acea data, principalii actionari ai USG au fost CET Govora (49,84% din actiuni) si fratii Marius si Emil Cristescu, cei care detineau, prin Bega Com, 40,44% din titlurile uzinei.

Dupa retragerea ucrainienilor de la Open Joint Company Lichanska Soda, in cursa pentru preluarea USG au mai ramas doi competitori: indienii de la Indian England NV, parte a grupului GHLC, si polonezii de la Ciech, a caror oferta a fost considerata de autoritatile locale cea mai viabila. Mai mult decat atat, acestia au avut parte si de puternica sustinere a Sindicatului Sodistul, care a inteprins la sediul AVAS cateva actiuni de pichetare, cerand reprivatizarea rapida a uzinei. Ciech SA este un grup polonez de companii, infiintat in 1945, cu activitati in special in domeniul industriei chimice si farmaceutice. Ciech SA a inregistrat, in 2005, venituri totale din vanzari de aproape 550 milioane euro si un profit net de circa 29,3 milioane euro. Compania este lider pe piata poloneza a produselor chimice si se afla printre primele 100 de corporatii din Polonia.

Dupa primele noua luni ale anului 2006, Uzinele Sodice Govora inregistrau pierderi de peste 24 milioane lei, mai mult decat dublu fata de perioada similara a anului trecut si o cifra de afaceri de 94,92 milioane lei. Societatea Uzinele Sodice Govora, producator de substante chimice si detergenti industriali si de uz casnic, a inregistrat o pierdere de peste 18 milioane de lei in 2005, la o cifra de afaceri de 101 milioane lei. In 2004, compania raportase o pierdere de 14,3 milioane lei si o cifra de afaceri de 121 milioane lei. Compania Uzinele Sodice Govora a fost infiintata in 1955, iar in 1990 a fost inregistrata ca societate pe actiuni. In prezent, exportul reprezinta peste 80% din productie si este orientat catre piete din 80 de tari.

CET Govora va imprumuta trei milioane lei pentru asigurarea stocurilor de iarna

CET Govora va contracta un credit in valoare de trei milioane lei necesar pentru asigurarea stocurilor, odata cu prelungirea pe inca un an a unei linii de credit in valoare de 2,8 milioane lei si a unei facilitati de cont de un milion de lei pentru aceeaisi perioada, potrivit Monitorului Oficial.

Adunarea Generala a Actionarilor CET Govora Ramnicu Valcea a decis, in sedinta din 31 octombrie 2006, contractarea unui credit pentru stocuri in valoare de trei milioane de lei. In aceeasi sedinta, actionarii au validat o decizie din luna precedenta, potrivit careia a fost aprobata prelungirea pe 12 luni a unei facilitati de cont in valoare de un milion de lei. De asemenea, actionarii au avizat prelungirea pentru inca un an a unei linii de credit in valoare de 2,8 milioane de lei, se mai arata in Monitorul Oficial.

Intr-o precizare data publicitatii la sfarsitul anului trecut, in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in asigurarea stocurilor pentru centralele din subordinea sa, secretarul de stat din MAI, Mircea Toader, declara ca ministerul pe care il reprezinta s-a preocupat pentru fundamentarea si aprobarea unor acte normative pentru scoaterea din rezerva de stat, sub forma de imprumut, a unor cantitati de combustibil (lignit si pacura) necesare in special centralelor din Govora, Bacau, Brasov, Iasi si Giurgiu. In opinia sa, chiar daca se inregistreaza unele dificultati in aprovizionarea cu carbune din import (huila), datorita furnizorilor externi, centralele pot functiona pe combustibili alternativi (gaze naturale si pacura) fara a perturba asigurarea energiei termice pentru incalzirea locuintelor si prepararea apei calde menajere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri