In 2002 un italian pasionat de design deschidea un atelier boutique cu mobila de lux in zona Dorobanti. Un business care parea foarte nisat si limitat la vremea respectiva s-a transformat, insa, in cel mai mare retailer de mobila de lux din Romania cu 10 showroom-uri in orasele mari din Romania, 160 de angajati si o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro in 2018. Iar aceste rezultate se datoreaza “dependentei” pe care romanii o capata pentru mobila de lux: 80% dintre clientii Rovere Mobili nu se opresc la o singura achizitie.

Proprietarul-jucator

Unul dintre cei care ii conving pe clienti sa cumpere mobila de lux este chiar proprietarul, care, “deghizat” in consilier de vanzari, isi petrece toata ziua in showroom-ul de 3500 de mp din Baneasa. “Ne dorim sa educam gustul estetic al clientului din Romania pentru ca, pana de curand, romanii nu au fost expusi unei scoli de design, iar singurul argument in alegerea unui obiect sau a altuia a fost «pentru ca imi place». De aceea, cea mai mare parte a consilierilor nostri au absolvit Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza sau au studii de arhitectura in spate. Iar printre ei, se afla, in nenumarate randuri, chiar proprietarul acestui business”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Ariana Badin (foto), Marketing Director Rovere Mobili, care adauga ca oamenii de vanzari sunt trimisi si la training-uri in strainatate.

Iar aceasta consiliere nu este deloc una facila, avand in vedere ca Rovere Mobili lucreaza cu peste 130 de furnizori, majoritatea din Italia. “Circa 90% dintre furnizorii nostri sunt brand-uri premium din Italia. Ne-am dori sa lucram si cu producatori din Romania, insa acestia nu ne ofera combinatia de calitate si design pe care o gasim la marcile italiene cu care lucram, precum Cattelan, Natuzzi, Calligaris sau Veneta Cucine – singurul monobrand al Rovere Mobili”, mai explica reprezetanta distribuitorului de mobila. Aceasta mai completeaza ca, desi lucreaza cu brand-uri premium, niciun produs nu este inclus in portofoliul Rovere Mobili pana nu este testat in prealabil.

Cat costa luxul accesibil?

Aparent prohibitiva, mobila de lux nu mai este chiar “un lux”, in special in cazul colectiilor din anii precedenti. “Din decembrie pana in februarie, toate produsele din colectia trecuta, care sunt pe stocul magazinelor au discount-uri de pana la 50%. In aceste conditii, se pot cumpara canapele, cu preturi incepand de la 700 de euro, paturi cu 500 de euro sau o bucatarie, complet utilata, cu 2000 de euro”, afirma Badin.

In ceea ce priveste pragul de sus al preturilor, the sky is the limit, fiind cazuri in care o canapea poate ajunge pana la 10.000 de euro. Comenzile speciale, dimensiunea, materialele si tehnologia incorporata sunt cele care cresc pretul unei piese de mobilier. “Cel mai imporant lucru pe care un client trebuie sa il stie atunci cand pleaca la cumparaturi este bugetul. De exemplu, nu putem sa ii aratam unui client o masa de cateva mii de euro, daca el isi pemite una de cateva sute de euro. Dupa ce a vazut masa de mii de euro, orice i-ai arata, aproape de bugetul sau, nu-i va placea si ii va crea frustrari”, mai declara reprezentanta Rovere Mobili.

Romanii apreciaza mobila sustenabila

La finalul lui 2017, Rovere Mobili a intrat si pe piata mobilei sustenabile, prin colectia “Eco Friendly”, care se adreseaza persoanelor si companiilor care pretuiesc si respecta natura.

Colectia cuprinde piese de mobilier realizate din lemn invechit natural, recuperat din garduri, mobilier sau case vechi sau din alte materiale reciclabile care au ca scop protejarea mediului.

Tot in materie de trend-uri, anul 2019 inseamna culori tari, in special nuante de galben, materiale plusate, catifea, dar si piese de mobilier “statement”, care intra in categoria obiectelor de arta.

2019: “schimbarea la fata” a magazinelor si depozit nou

Anul 2019 se anunta unul foarte plin pentru distribuitorul de mobila: inaugurarea unui al doilea depozit in Romania si un uplift pentru 5 dintre cele 10 locatii existente. “In jumatate dintre magazine vom veni cu un concept nou de magazin. De asemenea, dorim sa ne consolidam si segmentul de business B2B – amenajari de birouri si ansamblu rezidentiale - care, momentan, reprezinta o mica parte din vazarile Rovere Mobili. Pana acum am lucrat cu Stejarii Lighthouse Residence Herastrau, Popasului Residence, Sunflower Residence, Vida Herastrau, Onix Blue Navodari, Alezzi Beach Resort si SOHO Unirii”, spune Badin.

Rovere Mobili a intrat in Romania in urma cu 17 ani si detine un lant de 10 magazine, cu suprafete cuprinse intre 800 si 3500 de mp in Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Timisoara, Sibiu, Targu Mures, Pitesti si Iasi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri