Apa Nova Bucuresti nu a semnat si nu accepta amenda de 10.000 de lei data de Directia de Sanatate Publica (DSP), argumentand ca apa distribuita a fost si este potabila, a declarat marti, in cadrul unei intalniri cu presa, Andrei Hostiuc, directorul Directiei de securitate si prevenire din cadrul societatii Apa Nova.

"Amenda care a fost stabilita nu a fost semnata in acest moment, nu a fost acceptata de catre conducerea Apa Nova Bucuresti, tocmai pentru ca rapoartele de incercare de care noi dispunem si care constituie suportul monitorizarii de control au aratat conformitatea produsului", a declarat Hostiuc.

Intrebati cum explica faptul ca Ministerul Sanatatii a transmis bucurestenilor sa nu utilizeze apa de la robinet, in contextul in care Apa Nova informa ca aceasta este potabila, reprezentantii companiei au declarat ca ei nu au vazut rapoartele realizate de Directia de Sanatate Publica care prezentau un nivel crescut de clor, peste limitele corespunzatoare.

“Probabil declaratiile lor au fost facute pe baza unor rapoarte de incercare pe care noi nu le-am vazut, deci nu putem comenta. Nu le-am primit (n.r. rapoartele realizate de Directia de Sanatate Publica). Putem sa va spunem ca rapoartele de incercare ale laboratorului Apa Nova Bucuresti care au fost facute publice pe site-ul institutiei, a caror frecventa a fost marita in perioada respectiva si extinsa, au aratat conformitatea permanenta a produsului nostru", a spus Hostiuc.

Reprezentantul Apa Nova a precizat ca institutia a cerut DSP sa faca prelevari comune, dar DSP nu a acceptat, intrucat programul angajatilor se incheiase in acea zi.

"Rapoartele de incercare sunt niste probe momentane, asta inseamna la momentul x, iar rezultatul acestor probe depinde de o serie intreaga de factori, printre care calitatea retelei interioare, modul de prelevare, modul de transport, modul de conservare, metoda utilizata. Tocmai de aceea exista teste de intercomparare intre laboratoare, la care laboratorul acreditat Apa Nova Bucuresti participa anual, la teste internationale. Atunci cand s-au semnalat aceste diferente, am solicitat DSP sa mergem sa facem prelevari comune, extinse, in mai multe puncte. Acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca la data si ora cand s-a facut aceasta propunere, nu existau resurse din partea DSP, fiind dupa orele de program. In zilele urmatoare, evident, s-au facut prelevari extinse. Toate rapoartele laboratorului Apa Nova Bucuresti au aratat conformitatea produsului si incadrarea in parametri", a explicat Hostiuc.

Reprezentantii Apa Nova au precizat ca probele de apa sunt recoltate din cele 54 de puncte fixe, stabilite impreuna cu Directia de Sanatate Publica si Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice, puncte care acopera intreaga retea de distributie a orasului.

Apa Nova are 133.803 clienti, dintre care 107.542 de utilizatori casnici, 12.647 asociatiii de proprietari si 13.614 agenti economici si institutii publice. Compania trateaza si produce apa potabila in trei statii de tratare: Crivina, Rosu si Arcuda. Apa bruta captata de Apa Nova provine din raurile Arges si Dambovita.

Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg/litru. Mirosul mai pronuntat de clor apare in cazul unor temperaturi extreme (mari sau mici), precum si in situatia in care, pentru siguranta microbiologica (bacteriologica) a apei distribuite, este necesara o crestere a concentratiei de clor catre limita superioada a cantitatii maxime admise. Efectul cresterii dozei de clor duce la aparitia disconfortului mirosului si gustului. Pentru atenuarea gustului si mirosului apei, apa trebuie lasata intre-un recipient descoperit timp de 5-30 de minute inainte de a fi bauta, explica Apa Nova.

Scandalul apei in Capitala

Scandalul a inceput dupa ce mai multi locuitori ai Capitalei au sesizat ca apa de la robinet are un miros si un gust schimbat si ca nu mai este potabila. Apa Nova a transmis ca apa are mai mult clor decat de obicei, dar ca este potabila.

Ministerul Sanatatii a intervenit si a recomandat bucurestenilor sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau ingrijirea personala. Apa Nova a insistat, transmitand ca apa este potabila.

Apoi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a trimis Corpul de Control la Apa Nova sa verifice daca a fost sau nu dapasita doza permisa de clor din apa.

Ulterior, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca apa din Capitala nu ar fi potabila, fiind depasit nivelul de clor si a recomandat cetatenilor sa nu o consume pana la obtinerea rezultatelor finale.

La inceputul lunii februarie, Directia de Sanatate Publica a amendat Apa Nova cu 10.000 de lei pentru modul in care a gestionat problemele privind apa potabila din Capitala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri