Romania se afla intr-un moment critic in care sentimentul de incredere a ajuns mai jos ca niciodata si nu stiu daca isi imagineaza cineva ce se intampla cand vine cate un tacanit si lanseaza ceva, iar dupa aceea 17 asociatii stau si alearga dupa piatra aruncata intr-un lac, sa faca ceva cu ea, a declarat, intr-un eveniment de specialitate, Dragos Anastasiu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si presedintele Grupului Eurolines Romania.

"Frustrarea mea nu e ca nu inaintam, pentru ca noi inaintam datorita unor astfel de oameni care sunt aici in sala (antreprenori, n.r.) si care fac niste eforturi senzationale. Nu stiu daca isi imagineaza cineva ce se intampla cand vine cate un tacanit si lanseaza ceva si dupa aceea 17 asociatii stau si alearga dupa piatra aia aruncata intr-un lac sa faca ceva cu ea. Nu va dati seama cate sedinte a avut Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei pentru ca sa indreptam greseli. Mi-aduc aminte de split TVA... cand ni se spunea "Noi tot o facem!". Si ce s-a intamplat? Nu s-a facut! Este evident ca intr-o astfel de galceava nationala, noi nu putem sa avem succesul pe care am putea sa-l avem. Avem nevoie de dialog, dar trebuie sa ai si cu cine. Nivelul mediului de afaceri a crescut senzational in ultimii zece ani, in timp ce pe partea cealalta nivelul a tot scazut si acum suntem la o diferenta in care exista un fel de mimat de buze, dar de fapt nu ne intelegem. Cred ca solutia este ca fiecare sa se implice acolo unde este si sa faca ceva in zona civica, politica, profesionala si sa nu mai creada ca daca lui ii merge cat de cat si se descurca ii lasam pe altii sa faca lucrurile macro. Nu se va intampla asta. Ne aflam intr-un moment critic al Romaniei si in care sentimentul de incredere a ajuns mai jos ca niciodata intr-o tara in care oricum era jos. Daca nu incepem sa ne miscam ne va fi foarte greu", a spus reprezentantul Eurolines Romania, citat de Agerpres.

Anastasiu a mentionat, totodata, ca prevederile OUG 114/2018 privind masuri fiscal-bugetare nu vor avea impact doar pe sectoarele de energie, telecom si bancar.

"Avem de-a face in Romania cu tot felul de personaje care viseaza cate ceva, vin pe 15 decembrie (2018, n.r.) si spun: "Tot ce ati pregatit voi pentru anul viitor, la gunoi! Schimbam tot!". Pentru ca nu schimba nimeni numai in energie, telecom si banci... Sigur, ca noi suntem antreprenori si ne adaptam cumva, gasim solutii. Spuneam ca in Germania e plictiseala, nu se intampla nimic... dar nici chiar ca aici! De cand am venit aici, nu ma plictisesc deloc. Noi suntem unul dintre stakeholderii unui proiect care se cheama economia Romaniei. Celalalt este statul. Eu n-am vazut proiecte care sa iasa si in care stakeholderii sa isi dea la gioale. Dialog si predictibilitate sunt cuvinte pe care nu le mai suport. Probabil sa suntem prea putini care spunem ca daca nu avem un cadru de incredere si care nu se poate construi decat pe dialog, pe studii de impact, pe gandite pe termen lung, nu vom putea inainta cel putin la nivelul potentialului pe care il avem", a sustinut Anastasiu.

In ceea ce priveste piata de capital din Romania, Dragos Anastasiu a subliniat ca Bursa reprezinta un exemplu important de urmat.

"Si eu m-am gandit de mai multe ori (la listare pe Bursa, n.r.) si am stat in expectativa sa vad ce se intampla cu alte cazuri care au avut mai mult curaj si mai multa intelegere a fenomenului decat am avut eu. Chiar am avut un caz in care am zis ca daca respectivul reuseste ma duc si eu, din pacate n-a reusit... Este o problema de intelegere a fenomenului (piata de capital, n.r.). Noi, antreprenorii romani, putini suntem economisti, ba suntem ingineri, ba medici... Nu avem intelegerea asta profunda si nu mai avem nici timp sa intelegem prea multe, ci intelegem mai mult din mers una cate una. Fenomenul bursa, pentru mine nu a fost totdeauna foarte clar si nici nu am avut ocazia sa stau de vorba, aprofundat, cu specialisti care sa-mi spuna care sunt avantajele si dezavantajele. Din punctul acesta de vedere, mai degraba te uiti de jur-imprejur, vezi ce se intampla si iti iei curaj sau nu. Plusul este faptul ca poti sa faci un semi-exit controlat, sa si ramai, sa si lichidizezi... sau sa maresti capitalul. Minusul este, din punctul meu de vedere, pregatirea. Asa cum ne-am dezvoltat noi, relativ haotic, cu diverse activitati, nu ai sanse. Bursa e un exemplu important de urmat, chiar daca vrei, chiar daca nu vrei sa te listezi. Cred ca trebuie sa te comporti ca si cum tu ai dispera maine si compania ta trebuie sa aiba o existenta mai departe", a afirmat Anastasiu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri