Rompetrol anticipeaza ca va castiga licitatia pentru privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS), mizand pe similitudinile dintre cele doua societati si pe un pret foarte bun pe care il va oferi, a declarat presedintele grupului, Dinu Patriciu.
"Intre cele doua companii (Rompetrol si NIS, n.red.) exista niste sinergii care ne califica sa achizitionam noi societatea", a spus Patriciu. El a reluat argumentele de similitudine expuse si intr-un comunicat al companiei. Astfel, atat rafinaria Petromidia, cat si cea din Pancevo, detinuta de NIS, au acces direct la Dunare, ceea ce face posibil schimbul de produse si subproduse petroliere si ofera rafinariei sarbe o cale de a accede pe pietele de export.

Mai mult, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploiesti, cu un potential deosebit pentru realizarea de produse chimice de nisa. in acelasi timp, din punctul de vedere al distributiei, rafinaria de la Pancevo este producatorul ideal pentru a alimenta piata din Vestul Romaniei.

Patriciu a mai aratat ca, fiind "singura companie petroliera ramasa neprivatizata in Balcani", NIS reprezinta o prima tinta pentru Rompetrol. intrebat ce alta tinta ar mai putea avea grupul in Europa in cazul in care nu va prelua NIS, omul de afaceri a spus ca niciuna, deoarece este sigur ca Rompetrol va cattiga licitatia.

Dinu Patriciu considera ca structura similara a Rompetrol si NIS va determina guvernul sarb sa prefere grupul sau in fata unor competitori ca OMV sau MOL. "Sunt determinat. Noi participam la aceasta licitatie ca sa castigam", a mai spus presedintele Grupului Rompetrol. El a anticipat ca procesul de privatizare al NIS se va finaliza in maximum sase luni.

The Rompetrol Group NV (TRG) a inaintat autoritatilor sarbe o scrisoare in care isi exprima intentia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS). Procesul de privatizare a NIS este inca intr-un stadiu preliminar, iar TRG isi mentine interesul ferm de a parcurge etapele urmatoare, dupa cum vor fi stabilite de autoritatile competente si de consultantii alesi.

"NIS este un obiectiv care se incadreaza politicii grupului de extindere regionala, prin constructia unui pod intre Estul bogat in resurse si Vestul Europei, ale carui nevoi energetice cresc semnificativ. Activitatile Grupului Rompetrol, care se intind din regiunea Marii Caspice si a Marii Negre pana in zona de vest a Marii Mediterane, vor continua sa se dezvolte pe aceasta axa strategica pentru Romania si Europa", se arata in comunicat.

Reprezentantii companiei petroliere mai arata ca intre Rompetrol si NIS exista colaborari importante.Atat rafinaria Petromidia cat si cea din Pancevo, detinuta de NIS, au acces direct la Dunare, lucru care face posibil schimbul de produse si subproduse petroliere, si ofera rafinariei sarbe o cale de a accede pe pietele de export. Mai mult, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploiesti, cu un potential deosebit pentru realizarea de produse chimice de nisa.

In acelasi timp, din punctul de vedere al distributiei, rafinaria de la Pancevo este producatorul ideal pentru a alimenta piata din Vestul Romaniei, mai arata reprezentantii Rompetrol. "Un alt atu al Grupului Rompetrol este puternica echipa manageriala, formata din specialisti cu experienta care au transformat cele doua rafinarii preluate in Romania, Petromidia si Vega, din societati decapitalizate si aproape falimentare, in afaceri de talie internationala", considera acestia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri