Batalia pe angajati: Ce salarii si beneficii ofera retailerii din Romania

Retailul reprezinta un domeniu recunoscut pentru faptul ca angajatii nu sunt foarte fideli unui loc de munca. Motivele pot fi multiple: oferta mare de pe piata de profil, salariile mici, munca in ture, posibilitatea redusa de avansare in cariera sau lucrul in weekend. De aceea, mai mult de patru din zece angajati din companiile de retail din Romania isi parasesc angajatorul intr-un an, acesta fiind sectorul cu cea mai mare fluctuatie de personal, potrivit unui studiu realizat anul trecut de compania de consultanta Korn Ferry. Pentru a contracara aceasta “eticheta”, retailerii locali pluseaza cu beneficii din ce in ce mai variate: asigurare stomatologica, cursuri de meditatie si yoga sau concediu sabatic.

“Pe fondul deficitului de forta de munca, angajatii pot fi atrasi cu pachete salariale atragatoare dar si cu un brand de angajator bine dezvoltat. Tinerii vor cauta exemple de angajati fericiti si motive care sa ii convinga sa vina acolo, precum atmosfera din echipa sau aportul la strategii de protejare a mediului. Alte solutii la care pot apela retailerii sunt recrutarea din zone mai dezavantajate - cu oferirea de cazare si transport -, recrutarea tinerilor in sistem part time, inca din facultate, sau angajarea pensionarilor sau oamenilor cu varsta aproape de pensionare”, a explicat, pentru Wall-Street, Madalina Barbu, trainer in cadrul HPDI, companie de consultanta in resurse umane.

Wall-Street va prezinta mai jos care sunt salariile si beneficiile extrasalariale oferite de sase retaileri din Romania si cum au influentat aceste avantaje fluctuatia fortei de munca.

JYSK

Pentru o pozitie entry level, de asistent vanzari in cadrul retailerului JYSK, unul dintre cei mai importanti retaileri de mobila si decoratiuni interioare din Europa, salariul mediu este de 2.672 de lei brut. La acesta se adauga sporuri de weekend, bonuri de masa si bonusuri din vanzari, astfel incat venitul ajunge, intr-un oras mare, la 3900 de lei brut. Salariile variaza in functie de zona geografica, fiind mai mari in orasele mari.

“De-a lungul timpului, in functie de feedback-ul primit de la angajati, am adaugat beneficii pe care acestia ne-au transmis ca le doresc. In acest moment, angajatii JYSK Romania au urmatoarele beneficii: asigurare medicala privata, tichete de vacanta, tichete de masa, tort de ziua fiecarui angajat, zilnic fructe si cafea, iesiri trimestriale in oras cu echipa magazinului.Tichetele de vacanta pot ajunge pana la 1500 de lei pe an, in functie de vechimea in companie. Vechimea in companie este rasplatita si cu zile de concediu in plus. Angajatii care au intre 3 si 5 ani vechime primesc 2 zile de concediu in plus, cei care au intre 5 si 7 ani vechime primesc 4 zile de concediu, iar cei care au peste 7 ani vechime au 6 zile de concediu in plus. De asemenea, pentru colegii nostri este important faptul ca pot avansa in cariera. Avem colegi care au pornit de la postul de Asistent Vanzari, iar acum, dupa doar doi ani, sunt Directori de magazin”, a explicat, pentru Wall-Street, Simona Carp, HR Manager JYSK Romania si Bulgaria.

Citeste si:
Lidl majorează salariul minim: cât va câștiga un angajat
Lidl majorează salariul...

Fluctuatia fortei de munca in cadrul JYSK difera si ea, in functie de oras. Astfel, in orasele mari, si fluctuatia de personal este mai mare, pentru ca acolo angajatii au mai multe oportunitati de angajare. “În orasele mici, fluctuatia fortei de munca nu este atat de mare. Estimam ca in acest an financiar fluctuatia de personal va fi sub 35%, aici incluzand si magazinele noi pe care le vom deschide”, mai spune Directorul de HR al JYSK.

Auchan

Inca din luna decembrie 2018, Auchan a crescut salariul operatorilor de vanzari polivalenti.

“Salariul minim net national pentru operatori vanzari polivalenti in Auchan, care lucreaza cu norma intreaga, este de 2130 lei (3000 de lei brut + tichete de masa cu valoare neta de 300 de lei). In acelasi timp, in orasele mari, salariul pe aceasta pozitie ajunge pana la 2400 lei net (3590 de lei brut + tichete de masa cu valoare neta de 300 de lei)”, a declarat Francois Marchand, Director Resurse Umane, Auchan Retail Romania.

Angajatii cu vechime mai mare de un an, beneficiaza de prima de concediu echivalenta cu valoarea a jumatate din salariul lunar. Dupa perioada de proba, angajatii Auchan beneficiaza de asigurare de viata, asigurare de sanatate si asigurare stomatologica (ale carei conditii sunt exceptionale, probabil cele mai bune din piata). In plus, angajatii Auchan primesc si ajutoare pentru evenimente deosebite. De asemenea, de mai bine de un an, a fost implementat proiectul Fresh Corner, prin care angajatii primesc, zilnic, fructe proaspete.

Citeste si:
Ce amenzi primesc magazinele din SUA care nu vor avea secțiuni...
Ce amenzi vor primi...

“Legat de piata muncii, va putem confirma faptul ca ne confruntam cu un deficit al fortei de munca pe toate nivelele si ariile functionale. In acest context, s-au intensificat eforturile privind atragerea, dar mai ales retentia oamenilor din echipele noastre. Ne bucuram ca toate aceste eforturi se vad astazi intr-o dinamica pozitiva a turnover-ului nostru de personal, acesta inregistrand scaderi in fiecare an. In prezent, fluctuatia se situeaza la 29.90%, in scadere fata de 45%, in 2016”, mai spune reprezentantul Auchan.

Kaufland

In martie 2019, Kaufland Romania, unul dintre cei mai mari angajatori privati de pe piata romaneasca, a decis majorarea venitului minim pentru lucratorii comerciali din magazine la 3.300 lei brut si actualizeaza pachetul de beneficii pentru angajati.

Tot din martie 2019 va intra in vigoare si noul contract colectiv de munca, cu o crestere de pana la 20% pentru ajutoarele in bani prin care compania le este alaturi angajatilor sai in diverse evenimente din vietile personale. Complementar sprijinului financiar, pentru copiii nou-nascuti ai angajatilor, compania va oferi pachete cu produse de igiena necesare unui bebelus, din gama Bevola, marca proprie Kaufland.

Incepand din primavara, printre politicile companiei, va fi adoptat si programul de recomandari, care ii recompenseaza cu suma de 1.000 lei brut, in anumite conditii, pe angajatii care recomanda in companie candidati potriviti pentru posturile disponibile.

Citeste si:
Bonuri de masă pentru pensionarii de peste 75 de ani
Bonuri de masă pentru...

„Decizia Kaufland Romania de a mari pachetul salarial si de beneficii de care se bucura angajatii nostri consolideaza angajamentul de a crea un mediu de lucru corect, orientat catre dezvoltare profesionala si individuala. Vrem sa le oferim angajatilor nostri pachete salariale si beneficii competitive, de aceea urmarim permanent sa le adaptam in functie de nevoile reale ale celor din echipa”, a declarat Marco Hösl, Director General Kaufland Romania.

Printre beneficiile suplimentare pe care le au acestia se numara o suita de programe si avantaje care intretin o buna sanatate fizica si emotionala, precum asigurarea voluntara de sanatate, cursurile de meditatie si yoga sau concediul sabatic.

Compania continua sa ofere pentru echipa sa sesiuni de terapie antifumat si anul acesta, iar incepand din primavara va organiza si cursuri de nutritie. Tot in luna martie, Kaufland Romania va organiza o campanie nationala de consult oftalmologic gratuit, accesibil tututor angajatilor companiei. Pentru a le furniza angajatilor sai servicii de calitate in pachetul de beneficii oferite, Kaufland Romania alege sa continue si anul acesta colaborarile cu parteneri de renume precum Bookster, 7card si Pegas.

Lidl

De la 1 martie 2019, cel mai mic venit brut oferit de Lidl are o medie lunara de 3.500 lei, adica 2.180 de lei net, suma ce include salariul si tichete de masa, bonusuri anuale de Paste si de Craciun, precum si alte tipuri de bonusuri. In plus, retailer-ul continua sa se concentreze pe imbunatatirea sistemului de compensatii si beneficii, toti angajatii avand in anul 2019 o crestere a venitului.

In plus, Lidl are o politica de salarizare in trepte, salariul crescand anual, in primii ani de activitate in companie. Daca pana in anul fiscal 2018, maririle salariale bazate pe vechime aveau loc garantat in primii 3 ani de la angajare, Lidl introduce o noua grila pentru toti lucratorii din magazine si depozite. Astfel, incepand cu 2019, cresterile salariale ale acestor categorii sunt garantate in primii 4 ani de la angajare.

Lidl introduce pentru prima oara in 2019 si un bonus aniversar, care va fi acordat lucratorilor din magazine si comisionarilor si stivuitoristilor din depozite. Acesta se adauga bonusurilor anuale de Paste si de Craciun, precum si tichetelor de masa, acordate tuturor angajatilor companiei.

Potrivit reprezentantilor companiei, Lidl este singurul retailer care ofera tuturor angajatilor din magazine 2 zile libere, atat de Craciun, cat si de Paste. Totodata, angajatii sunt remunerati pentru orele suplimentare, iar plata se face pentru fiecare minut lucrat peste program.

In plus, incepand cu acest an, Lidl introduce un spor pentru orele lucrate in zilele declarate sarbatori legale si dubleaza sporul pentru orele lucrate in weekend.

Veniturilor in bani si tichete valorice li se adauga si o serie de beneficii, printre care asigurare privata de sanatate, asigurare de viata, numarul de zile de concediu care creste progresiv in primii ani de activitate si oportunitati de dezvoltare profesionala.

Kitchen Shop

Cu 17 magazine in Romania si Ungaria si 160 de angajati, reteaua KitchenShop este cel mai mare distribuitor local de produse premium pentru bucatarie. Un lucrator comercial, fara experienta, are un salairu de aproximativ 1.500 lei net. La acesta se mai adauga bonuri de masa in valoare de 300 de lei/luna, discount de 25% la produsele companiei. De asemenea, peste 70% din personalul de vanzari beneficiaza in mod curent de bonusuri din vanzari, iar fiecare an petrecut in companie este recompensat cu o marire de salariu.Chiar si cu aceste beneficii, recrutarea si loializarea lucratorilor comerciali este un proces destul de dificil.

"Din pacate, in 80% din cazuri persoanele care aplica pentru aceste posturi nu se prezinta la interviuri. Lunar, din companie pleaca 4-5 angajati, dar reusim sa ii inlocuim, de cele mai multe ori, in aceeasi luna. Recent am extins procesul de recrutare pe retelele de socializare si oferim bonusuri pentru recomandari", au declarat, pentru Wall-Street, reprezentantii companiei.

Moemax

Compania austriaca XXXLutz, al doilea cel mai mare retailer european de mobila, a intrat anul trecut in Romania, prin deschiderea unui magazin in Timisoara. Austriecii au venit cu o politica inedita pentru a nu avea probleme cu gasirea fortei de munca: au angajat si pensionari.

“Vom continua cu aceasta politica de angajari deoarece a oferit un rezultat pozitiv. Accesul pe piata muncii in Romania este plin de provocari pentru femei, persoanele cu dizabilitati, tineri si cetateni de etnii diferite, asadar dorim sa ne diferentiem printr-o politica de angajare care sa sprijine diversitatea”, declara Dana Anghelescu, HR Manager Momax Romania.

Aceasta strategie pare sa fi fost una castigatoare, avand in vedere ca fluctuatia de personal in cazul retailerului austriac este de sub 8%.

“Salariul este confidential, insa pot sa va spun ca este unul competitiv pentru piata de retail, peste salariul minim pe economie. Pe langa asta, mai oferim bonuri de masa, decontarea transportului si alte bonusuri”, mai spune HR Manager-ul Momax Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri