Planul de Management al Parcului National Semenic - Cheile Carasului a fost intocmit de specialisti, a fost supus dezbaterii publice, a fost avizat favorabil de Consiliul Stiintific al Parcului National Semenic - Cheile Carasului in 18 mai 2018, fiind apoi depus la autoritatile de mediu si acesta prevede cresterea cu aproximativ 10% a suprafetelor zonelor de protectie stricta si integrala, pana la 12.421,4 hectare, potrivit reprezentantilor Romsilva, informeaza Agerpres.

Aceste precizari vin in urma lansarii in spatiul public a unei petitii online privind "salvarea" Parcului National Semenic - Cheile Carasului, administrat de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.

"Prin lege, parcurile nationale au o zonare interna, zone de protectie stricta si integrala, unde lucrarile sunt interzise, si zone de conservare durabila.
Lucrarile silvice in Zonele de Conservare Durabila sunt strict reglementate prin O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, prin articolul 22 alin.(8) lit. J. Asadar, aceste lucrari silvice strict reglementate in Zonele de Dezvoltare Durabila sunt legale", mentioneaza Romsilva intr-un comunicat.

Conform sursei citate, autoritatile de mediu au efectuat in ultimii doi ani mai multe controale in Parcul National Semenic - Cheile Carasului, nefiind constatate incalcari ale legislatiei de mediu.

Reprezentantii regiei subliniaza ca organizatia IUCN recomanda suprafete de protectie stricta si integrala de pana la 75% in parcurile nationale, iar Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a crescut, treptat, aceste zone de protectie in ultimii ani, in parcurile nationale si naturale administrate.

"In interiorul parcurilor nationale se afla numeroase comunitati locale cu o existenta indelungata, iar ideea de a majora la 75% zonele de protectie integrala, unde nu au existat interventii ale omului de-a lungul timpului, asa cum recomanda organizatia IUCN, nu este una realizabila, aceste zone neatinse de om neexistand in interiorul parcurilor respective. Aplicarea unei asemenea recomandari ar afecta grav numeroasele comunitati locale existente pe raza parcurilor nationale", se mai arata in comunicat.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a incercat, cu ajutorul specialistilor Universitatii Transilvania din Brasov, sa realizeze studii pentru majorarea suprafetelor incluse in zonele de protectie a parcurilor nationale, in conformitate cu recomandarile IUCN, afirma reprezentantii RNP.

Specialistii Universitatii Transilvania din Brasov au transmis recent Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva ca nu au reusit in acest demers, motivand ca "marirea la 75% a Zonelor de Protectie Integrala prin includerea fortata a unor suprafete afectate de activitati antropice din trecut ar incalca tocmai cerinta IUCN pentru ca ponderea suprafetelor antropizate care ar intra in componenta Zonelor de Protectie Integrala ar fi mult peste 25%" si "o astfel de actiune nu are nicio baza stiintifica, deoarece valoarea zonei din perspectiva biodiversitatii - ca sa justifice includerea in Zone de Protectie Integrala - nu se face peste noapte doar prin impunerea restrictiilor totale. Mai mult decat atat, oprirea activitatilor traditionale in etajul padurilor duce, in general, la scaderea biodiversitatii prin succesiune rapida spre ecosisteme inchise".

"In concluzie, specialistii Universitatii Transilvania din Brasov au comunicat Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva ca o crestere a Zonelor de Protectie Stricta a unor zone gospodarite anterior, in deceniile trecute, "pe baza interpretarii eronate a ghidului IUCN este complet gresita, incalcand de fapt chiar recomandarea IUCN. Ea are afecte adverse principiilor de conservare a biodiversitatii si traditiilor locale, obiective primordiale ale ariilor protejate in cauza"", mai mentioneaza comunicatul.

Cele 12 parcuri nationale administrate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva au o suprafata cumulata de 307.461 hectare, din acestea, 147.566,8 hectare aflandu-se in Zone de Protectie Stricta si Integrala si 159.894,2 hectare in Zona de Conservare Durabila.

In prezent, padurile din Romania adapostesc cea mai bogata, dezvoltata si echilibrata fauna din Europa, cu cele mai mari populatii de ursi, lupi si rasi, Romania detine cele mai intinse suprafete de paduri virgine si un sfert din padurile valoroase de fag inscrise in Lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO din Europa. Aproape 85% din padurile virgine introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine si peste 95% din padurile UNESCO la nivel national sunt paduri de stat administrate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in conditiile in care padurile proprietatea publica a statului reprezinta mai putin de jumatate din padurile tarii, restul aflandu-se in alte forme de proprietate si administrate de catre alte entitati silvice.

"Aceste realitati contrazic logic toate acuzatiile nefondate privind proasta administrare sau distrugeri. Toate acestea sunt dovezi clare ale administrarii responsabile ale ariilor naturale protejate si ale unui management durabil al padurilor de stat administrate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, precum si implicare pentru protejarea biodiversitatii", se mai spune in comunicat.

Organizatia Declic a lansat o petitie "Salvam Parcul National Semenic - Cheile Carasului", prin care solicita Ministerului Mediului sa rezilieze contractul cu Romsilva pentru administrarea parcului.

"Solicitam Ministerului Mediului sa rezilieze, de urgenta, contractul cu Romsilva pentru administrarea Parcului National - Semenic Cheile Carasului (PNSCC). Planul de management trimis de Romsilva pentru avizare are ca scop sa acopere toate abuzurile si ilegalitatile care au provocat distrugeri masive in ultimii ani. In plus, permite drujbelor si TAFF-urilor sa puna la pamant doua treimi din padurile parcului. In mai 2018, Agentia Nationala pentru Arii Naturale (ANANP) a transmis o notificare ultimativa catre Romsilva pentru nerespectarea obligatiei contractuale de realizare a Planului de management, cu termen de 30 de zile. Romsilva nu a respectat nici aceasta ultima amanare, dupa 14 ani de administrare a parcului fara plan de management. Au fost incalcate obligatiile contractuale, s-a depasit termenul de punere in intarziere si se incearca aprobarea unui plan care ar permite distrugerea padurilor pe 66% din suprafata parcului. Prin urmare cerem constatarea incetarii de drept a contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul National Semenic - Cheile Carasului", se spune in petitie.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock/ misha reme

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri