Prea multe spitale de stat, neperformante, necesitatea de a lucra in echipe specializate, gestionarea resurselor, lipsa unor lucruri esentiale sau infrastructura veche sunt cele mai stringente probleme ale sistemului medical, sunt concluziile speakerilor conferintei Future Healthcare, organizata de wall-street.ro.

Pentru Wargha Enayati, fondatorul Enayati Group, cresterea exponentiala a salariilor a pus o greutate prea mare pe sistemul de stat care, de altfel, are o infrastructura veche. “Avem prea mult spitale pentru populatie. In orasele mari trebuie sa incepem sa inchidem spitalele de stat ca cele care raman sa ramana de calitate”, a declarat Enayati.

Carmen Orban, managerul general al Institutului Funderni, este de parere ca exista mai multe probleme in functie de spital. “Experienta timpului nu e neaparat un avantaj, nu da garantia ca un spital vechi e mai bun, experientele arata plusuri si minusuri. Daca facem o analiza de ansamblu pe sistemul de stat si sanitar, sunt multe probleme in functie de spitale. Spirtul exista de pe vremea cand eram rezidenta. Situatiile sunt diferite de la un spital la altul”.

“In orice tara civilizata exista si sistem de stat si privat, care trebuie sa functioneze impreuna. Principala mare problema este infrastructura – in ultimii ani ati auzit de spitale de stat noi? Degeaba investim in renovat sectii si aparatura si resursa umana, atata timp cand actul medical se desfasoara intr-un spatiu impropriu. Sunt spitale care investesc mult in resursa umana si ne-am axat pe act medical ultraperformant. Cat timp nu o sa reusim sa facem in toata tara spitale noi care sa aiba infrastructura spitaliceasca conforma si personal medical ultrapersonal si aparatura, sistemul privat trebuie sa se concentreze pe golurile pe care sistemul de stat nu le poate acoperi. Pe langa infrastructura, actul medical trebuie facut in echipe multispecializate, in care pacientul sa fie in centrul atentiei. In continuare pacientul se plimba haotic de la un medic la altul si de la un spital la altul si nimeni nu reuseste sa ii puna un diagnostic si sa ii spuna clar ce are de facut”, a declarat Carmen Orban.

Dorin Bica, co-fondatorul Neurohope, considera ca pana a vorbi despre tehnologiile viitorului in sistemul medical, pe plan local trebuie sa ne rezolvam probleme precum lipsa spirtului la intrarea in salonul unui pacient.

Dorin Bica a mai explicat ca sistemele medicale eficiente se creeaza in timp si ca desi anumite sectoare pot functiona foarte bine, acest lucru nu presupune automat ca sistemul in general este ultraperformant. “Vorbim despre tehnologiile viitorului, dar una dintre cele mai grave problemele ale sistemului nostru medical este ca la intrarea sau la iesire din camera pacientului nu avem spirt sa ne dam pe maini. Este vorba practic despre cei 7 ani de acasa. Cand o invatam sa ii aplicam in sistemul de sanatate, abia apoi putem discuta despre ultratehnologii, a declarat co-fondatorul Neurohope.

“Trebuie sa fim corecti cu noi toti, trebuie sa intelegem unde suntem, de ce suntem, toti stim care sunt problemele in sistem, singurul lucru pe care trebuie sa il facem in acest moment este sa ne facem treaba mai bine si cu responsabilitate, a adaugat Bica.

Dan Mitrea, co-fondatorul Neuroaxis, are o alta parere: sistemul medical romanesc incepe sa creasca. “Problema este eficienta si pot sa zic ca necesitarea cea mai mare pentru pacienti ar fi lucrul in echipe specializate in gestioanarea resurselor si a problemelor pacientilor”.

Co-fondatorul Neuroaxis explica cum a implementat in cadrul propriei clinici de neurochirurgie acest principiu al nisarii si specializarii. “Avem mai multi medici care s-au nisat pe anumite patologii, de exemplu epilepsie, avem niste protocoale clar stabilite pentru ca pacientii sa nu piarda timpul, cred ca ar trebui implementat si in cadrul sistemului public pentru o mai buna gestionare a timpului pentru pacienti. Cred insa ca ar necesita timp si ar dura pana cand lumea se va adapta. Dar eu sunt mai optimist, se poate face si la noi in tara”, spune Dan Mirea.

Sponsorii conferintei Future Healthcare sunt Pfizer, Medicover, Asociatia distribuitorilor si retailerilor farmaceutici din Romania (ADRFR), RASCI, Doctrina

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri