Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbari importante, care vor afecta nu numai producatorii din industrie, ci, mai ales, consumatorii, prin scumpirea apei la raft, arata un comunicat al Asociatiei Producatorilor din Industria Apei (APRIA).

Proiectul de lege trebuia dezbatut impreuna cu asociatiile si companiile din domeniu, insa Presedintele APRIA spune ca nu au fost convocati la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus in dezbatere publica pe data de 20.02.2019 si a fost scos la numai sase zile distanta si republicat pe data de 04.03.2019 cu modificari.

"Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdata un raspuns", a declarat presedintele APRIA, George Ristea.

Redeventa va reprezenta 6% din pretul unei sticle de apa de masa sau izvor la 2 litri

"Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbarile care vor afecta industria si, implicit, consumatorul. Avand in vedere ca suntem o asociatie care se implica activ in economie, vrem sa fim consultati si venim in intampinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, caci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetatenii Romaniei si nu putem sta cu ochii inchisi", a declarat in continuare presedintele APRIA, George Ristea.

Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masa imbuteliate se stabileste o redeventa de 4,0 Euro/m3.

"Se constata ca nu vor mai fi diferente intre categoriile de apa, iar pentru populatia Romaniei cu venituri mici va fi restrictionat accesul la o apa potabila de calitate la un pret mic", a explicat George Ristea.

Statul nationalizeaza terenul din jurul surselor de apa, desi apa din izvoarele naturale este a statului

Noul proiect de lege prevede ca toate sursele de apa vor intra in proprietatea statului incalcand indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de "nationalizare". Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligand proprietarul – adica societatea comerciala care exploateaza izvorul de apa – sa ofere statului drum de acces pe terenul societatii comerciale.

"Folosirea sursei si imbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursa nu poate fi exploatata fara acord in prealabil. Faptul ca noul proiect de lege prevede ca terenul va intra in proprietatea statului ne face sa ne punem semne de intrebare la dreptul de exploatare. Este o incalcare indirecta a dreptului la proprietate", a mai spus presedintele APRIA.

Instabilitatea economica determina numeroase schimbari legislative, prin care Guvernul strange bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin Ministerul de Resort. Asociatia Producatorilor din Industria Apei (APRIA) a solicitat consultarea acesteia in definitivarea proiectului de lege, dorind sa ajunga la un acord comun care sa nu dezavantajeze cetatenii Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri