Industriile bazate pe resurse forestiere vor inregistra in urmatorii trei ani o crestere anuala a volumului de activitate de 7%, in special datorita perspectivelor foarte bune de export pe care le are industria mobilei, reiese dintre-un studiu publicat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP)
Romania are o productie de mobila orientata cu preponderenta spre export si poate oferi marilor producatori de mobila, Germania, Italia, Franta, oportunitati de cooperare pentru a-si ameliora competitivitatea, conform CNP. Mobila produsa in Uniunea Europeana (UE) costa in medie 4,9 euro/kg, in timp ce mobila importata din afara UE costa 2,42/kg, in special datorita costurilor ridicate cu forta de munca.

Romania era in urma cu un an al treilea funizor din afara UE, in ceea ce priveste productia de mobilier. "Integrarea poate deschide noi perspective pentru industria de mobilier din tara noastra tinand cont ca UE inca detine suprematia in lume la productia de mobilier, dar pierde rapid din competitivitate in fata unei serioase ofensive a tarilor asiatice ", se arata in analiza CNP. .

Aproximativ 75% din productia de mobilier si 70% din productia industriei de prelucrare a lemnului din Romania au fost, in ultimul an, destinate exporturilor, conform datelor citate de NewsIn. Mai mult, ponderea exportului de mobila in exportul total de produse din lemn s-a majorat de la 51,5% in 2003 si 2004, la 54% in 2005 si 2006.

Potrivit CNP, datorita acestei orientari cele doua ramuri contribuie pozitiv la soldul comertului exterior. Excedentul comercial aferent comertului exterior cu produse din lemn (inclusiv mobila) a fost de 1,1 miliarde de euro in 2005 si de aproape un miliard de euro pe primele zece luni ale anului trecut.

Pe de alta parte, excedentul comercial este anulat de deficitul industriei de celuloza, hartie si carton, care inregistra, in primele zece luni ale anului trecut, un deficit de 510,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta 53% din surplusul comercial rezultat din exportul de produse din lemn.

"Orientarea cu preponderenta catre export a reprezentat insa un impediment pentru restructurarea rapida a ofertei in raport cu cresterea puternic a cererii interne din ultimii doi ani. Drept consecinta, in 2005 importul de produse din lemn practic s-a dublat fata de nivelul inregistrat in anul 2004 (671 milioane de euro, fata de 373 milioane de euro)", arata autorii studiului.

Consumul de mobila in Romania este la mare diferenta de unele tari europene, unde acest indicator se ridica la aproximativ 250 euro/locuitor. Totusi, in structura cheltuielilor totale de consum ale gospodariilor, cheltuielile pentru mobilier, dotarea si intretinerea locuintei au crescut de la 2,9% in 2001 la 3,8% in 2004.

"Mai mult in timp ce pe ansamblul industriei dinamica cifrei de afaceri din export a fost in primele zece luni de peste doua ori mai pronuntata decat cresterea in volum a cifrei de afaceri rezultata din vanzarile la intern, in cazul productiei de mobilier situatia fost inversa. Cifra de afaceri din vanzarile la intern s-a majorat cu 16,2%, iar cea din export cu 8,3%", se arata in analiza CNP.

Totusi, principalele amenintari la adresa competitivitatii acestui sector industrial sunt evolutia preturilor la utilitati si aprecierea monedei nationale. "incepand cu anul 2005 cresterea anuala media in termeni reali a cifrei de afaceri este mult sub cresterea volumului de productie, ceea ce implicit inseamna cresterea stocului de produse finite la producatori. Spre exemplu in industria de mobilier cresterea cifrei de afaceri a fost pe primele zece luni din acest an cu 9,3 puncte procentuale sub dinamica productiei industriale", au considerat autorii studiului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri