Intermediarii in afaceri cu energie blocheaza publicarea contractelor incheiate cu complexele energetice, amenintand cu procese, in timp ce Ministerul Economiei nu da semne ca ar mai fi interesat de subiect
"Sunt mai multe companii care nu doresc sa le fie publicate contractele de achizitii energie electrica. I-am chemat la negocieri, dar nu am reusit sa-i convingem. Noi ne temem de procese care ar putea aparea pentru ca toate aceste contracte au clauze de confidentialitate", au declarat pentru NewsIn surse din cadrul Complexului Energetic Turceni. Potrivit acestora, complexul a trimis Ministerului Economiei si Comertului (MEC) spre publicare toate contractele solicitate pentru care companiile partenere si-au dat acordul.

La randul lor, reprezentanti ai Complexului Energetic Rovinari au spus ca societatile EFT, Energy Holding, CEZ Electrica Oltenia si Arelco Distributie nu vor sa le fie publicate contractele de cumparare energie electrica. "Sunt companii puternice, care au actionari straini si care refuza publicarea contractelor. Exista si amenintari cu procese si discuta cu noi prin avocatii lor", au explicat surse din cadrul Complexului Rovinari. Potrivit acestora, oficiul juridic din cadrul complexului a sfatuit conducerea sa nu insiste pentru ca toate aceste contracte, care au clauze de confidentialitate si nu pot fi desecretizate fara acordul celeilalte parti, sunt protejate in fata legii.

Reprezentantii celor doua complexe au mai spus ca Ministerul Economiei nu le-a cerut sa iniste pentru publicarea contractelor, de altfel nemaifacandu-le nicio solicitare pe aceasta tema inca de luna trecuta.

In prima parte a lunii decembrie, presedintele Traian Basescu l-a atentionat pe Varujan Vosganian la investirea in functia de ministru al economiei ca firmele straine au fost de acord sa-si publice contractele de privatizare, in timp ce firmele romanesti nu vor desecretizarea contractelor de achizitie energie electrica.

Fostul ministru al economiei, Codrut seres, a emis un ordin dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) din luna noiembrie, prin care le-a cerut tuturor producatorilor de energie ca pana la 11 decembrie 2006 sa obtina acordul intermediarilor pentru publicarea contractelor de vanzare electricitate.

Complexele energetice Turceni si Rovinari au trimis MEC, dupa sedinta CSAT, toate contractele de vanzare energie incheiate direct sau prin bursa, valabile pana la 31 decembrie 2006 sau cu valabilitate mai mare. intre timp, cele doua complexe au cerut acordurile intermediarilor pentru desecretizarea contractelor, insa o parte dintre acestia nu au fost de acord si si-au trimis echipe de avocati la negociere.

Contractele de privatizare din energie au fost publicate pe site-ul MEC pe data de 30 noiembrie 2006, dupa ce investitorii straini si-au dat OK-ul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri