Piata farmaceutica din Romania, incluzand medicamente cu si fara prescriptie, a inregistrat in 2018 o crestere de 13,4% fata de anul anterior, atingand nivelul de 3,374 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de firma de cercetare de piata IMS in decembrie si citate de Zentiva, unul dintre principalii producatori locali de medicamente.

Potrivit datelor statistice, Zentiva a avut in 2018 un pret mediu de producator de 7,84 lei, cu 4% in crestere fata de media de 7,52 lei din 2017. Ca referinta, pretul mediu de producator la nivelul intregii piete farmaceutice locale a fost in 2018 de 25,9 lei, cu 8% mai mare fata de media de 24 lei din 2017, potrivit unui raport transmis de Zentiva Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Alti producatori locali cu traditie pe piata medicamentelor sunt: Ranbaxy (Terapia) Cluj, Antibiotice Iasi, Labormed, Biofarm. Principalii importatori de produse farmaceutice sunt: Sanofi, Hoffmann la Roche, Novartis, Pfizer, Glaxo SmithKline.

In ceea ce priveste pretul mediu al produselor Zentiva (produse finite si marfuri) pe unitatea farmaceutica vanduta a fost de 4,37 lei in 2018 (4,61 lei in 2017), scaderea datorandu-se mix-ului de produse si forme de ambalare. Portofoliul de produse al Zentiva SA include 130 de produse de uz uman, in forme solide (comprimate, capsule, peleti) si solutii injectabile.

Activitatea de export a produselor finite si marfurilor a reprezentat anul trecut 59% din total venituri din vanzari (252 milioane lei), fata de 53% in 2017 (213 milioane lei).

Exporturile de medicamente au fost realizate printr-o societate din cadrul Grupului Sanofi (Sanofi Winthrop), respectiv printr-o societate din cadrul Grupului Zentiva (Zentiva k.s.), si au fost destinate in principal pietelor din Uniunea European. Ponderea produselor OTC in Zentiva SA (medicamente vandute fara prescriptie) in vanzari a fost de 11% in 2018 fata de 14% in anul precedent.

“Ne alaturam cu entuziasm echipei Zentiva cu increderea ca eforturile celor doua companii vor aduce valoare clientilor si pacientilor din Marea Britanie. Credem ca echipa comuna Zentiva si Creo ne va permite sa atingem o dinamica accelerata a cresterii si sa ne atingem potentialul maxim”, a declarat Luke Hart, Managing Director Creo Pharmaceuticals Ltd.

Zentiva este un producator european de medicamente care deserveste pacientii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Compania are o echipa de peste 2.500 de persoane si o retea de fabrici – inclusiv fabricile din Praga si Bucuresti.

In Romania, Zentiva are aproximativ 750 de angajati si detine o unitate de productie de medicamente, care produce atat pentru piata romaneasca cat si pentru alte tari europene.

Sursa foto: Unsplash/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri