Zentiva, unul dintre principalii producatori locali de medicamente, si-a majorat capacitatea de productie cu 12,5% in 2018 la fabrica detinuta si operata la Bucuresti, livrand peste 100 de milioane de unitati comerciale

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 461,4 mil. lei si un profit de 262,6 mil. lei. Profitul Zentiva SA in 2018 include anumite elemente non-recurente, atat din punct de vedere costuri cat si venituri, care au rezultat in mod exceptional in urma separarii de Sanofi. Din acest motiv, profitul aferent anului 2018 a fost semnificativ mai mare decat cel obtinut in 2017.

10 noi medicamente au fost dezvoltate local pentru piete externe

In 2018, Zentiva a alocat 20 mil. lei pentru investitii in echipamente noi si in modernizarea capacitatiilor existente. Fondurile au fost alocate in principal zonei de productie a formelor solide si celei de ambalare. De asemenea, compania a investit 7,72 mil. lei in procese de cercetare si dezvoltare care i-au permis sa demareze productia locala pentru 10 noi produse care au ca destinatie piete externe.

Peste 50% din productie este realizata pentru export, pentru tari precum Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia, Cehia si altele.

“Zentiva este un actor major al pietei de generice. Avem o contributie considerabila in sistemul de sanatate asigurand tratamente eficiente si accesibile, care reduc presiunea pe resursele publice alocate medicamentelor. In virtutea acestui rol, dorim sa avem in continuare un dialog cu autoritatile pe solutii care sa permita producatorilor locali de generice sa creasca accesul pacientilor la servicii medicale, sa investeasca local si sa sustina economic comunitatile”, a declarat Simona Cocos, Director General Zentiva Romania.

Zentiva Romania este liderul in volume al pietei de medicamente generice, cu o cota de piata de 16,1% si o crestere anuala de 6,3% in perioada martie 2018 - februarie 2019. (conform IQVIA MAT februarie 2019).

Principalele arii terapeutice in care Zentiva este unul dintre jucatorii majori pe piata sunt cardiologie, gastroenterologie, urologie si sistem nervos.

Zentiva Romania este parte a Grupului european Zentiva, unul dintre cei mai importanti producatori de medicamente generice din Europa. Grupul detine unitati de productie la Bucuresti si la Praga. Fabrica din Romania functioneaza neintrerupt din 1962, de la fondarea sa. In prezent, Zentiva Romania este cel mai mare producator de generice de pe plan local, in volume.

In 2018, Zentiva a finalizat procesul de separare fata de Sanofi, fostul sau proprietar, care a vandul pachetul de actiuni majoritar detinut la producatorul de generice catre Advent International, unul din cei mai mari si mai experimentati investitori de capital privat din lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri