Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde in zacamantul Neptun din Marea Neagra, se arata in raportul financiar al companiei pentru primul trimestru al anului, publicat vineri, noteaza Agerpres.

"Neptun Deep: mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde. Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", sustin oficialii companiei.

Potrivit acestora, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor, reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea investitiilor viitoare ale companiei, atat onshore (pe uscat), cat si offshore (pe mare).

"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata. Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale. Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ 40 milioane de euro", se arata in raport.

OMV Petrom si ExxonMobil exploreaza blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Citeste si:
OMV Petrom estimeaza investitii de 4 miliarde de lei pentru 2019
OMV Petrom estimeaza...

Grupul OMV Petrom a raportat, in primele trei luni ale acestui an, vanzari consolidate in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada din 2018, pana la valoarea de 5,4 miliarde de lei, in timp ce profitul net s-a ridicat la 1,15 miliarde de lei, mai mare cu 35%, in intervalul de referinta.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de 58,3 milioane bep in 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 794 de benzinarii, la sfarsitul lui 2018, sub doua branduri - OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Citeste si:
Statul va lua 50 MIL euro din profitul OMV Petrom prin Ordonanta 114
Statul va lua aproximativ 50...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romgaz ar putea sa preia participatia ExxonMobil in Marea Neagra