"Guvernul ne-a discriminat si ne-a mintit la negocieri pentru ca am primit majorari salariale cu 11% mai mici fata de cele acordate altor categorii de bugetari. Ce au facut ei a fost o miscare electorala, pentru ca stiu ca bugetarii sunt multi si conteaza la alegeri", a declarat presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, citat de NewsIn. "Dar le putem demonstra ca si noi contam la alegeri cand vom boicota alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca functionarii publici se ocupa de tot ce presupune organizarea de alegeri", a continuat Marica.

Totodata, potrivit unui comunicat remis, joi, agentiei NewsIn, Alianta Sed Lex considera ca negocierile cu Guvernul pe tema salarizarii functionarilor publici sunt "un simulacru", de aceea au decis sa nu participe la intalnirea de joi de la MAI. Sed Lex si alte sindicate ale functionarilor (Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Sindicatelor Statisticienilor din Romania, Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala) vor organiza o intalnire "separata si serioasa" in care vor clarifica problema salarizarii si a statutului functionarilor publici, mai informeaza comunicatul.

De asemenea, Comitetul Director al Aliantei Sed Lex a solicitat Guvernului sa elimine din legea functionarilor prevederea potrivit careia functionarii publici nu au dreptul sa desfasoare alte activitati aducatoare de venituri, precum si eliminarea regimului incompatibilitatilor.

Sed Lex "considera jignitor modul in care au fost alocate resursele bugetare pentru cresterile salariale acordate in anul 2007, respectiv diferenta foarte mare intre fondurile alocate diferitelor categorii sociale (invatamant, sanatate, administratie, etc)", mai informeaza comunicatul. In consecinta, Sed Lex va demara, in 25 ianuarie, un nou referendum pentru a obtine sprijinul membrilor in vederea declansarii actiunilor de protest, dar si pentru boicotarea organizarii alegerilor pentru Parlamentul European.

Functionarii publici au inceput negocierile cu Guvernul, in noiembrie 2006, pe marginea majorarilor salariale din 2007 si a elaborarii unei legi a salarizarii acestei categorii. Dupa mai multe intalniri esuate, timp in care sindicalistii au amenintat cu declansarea de actiuni de protest, Guvernul a decis in ultima sedinta de anul trecut majorarea salariilor functionarilor cu sapte procente din aprilie si cu 11% din octombrie.