Trei sferturi dintre angajatorii din Romania nu acorda beneficii suplimentare salariatilor care au copii in intretinere, nici macar cu ocazia zilei de 1 iunie, arata un sondaj efectuat de BestJobs. Prin comparatie, tendintele din statele occidentale confirma accentul tot mai mare pe care angajatorii il pun pe motivarea echipei prin beneficii extinse si pentru membrii familiei.

Anul acesta de Ziua Copilului, doar un sfert dintre angajatorii din Romania spun ca vor acorda salariatilor care au copii beneficii dedicate celor mici, precum tichete cadou (52% din total), prime in bani (26%), cadouri/cosuri cadou pentru cei mici (13%), bilete la teatru/spectacole pentru copii (5%) ori alte beneficii punctuale (4%). In acelasi timp, aproximativ 6,5% dintre angajatori spun ca vor organiza o mica petrecere pentru copiii angajatilor, la birou sau intr-un loc special amenajat pentru cei mici, cel mai probabil cu o zi inainte, dat fiind ca in acest an Ziua Copilului e intr-o sambata.

Bugetul alocat de companiile care vor sarbatori Ziua Copilului si vor oferi beneficii parintilor se situeaza intre 50 de lei si 250 de lei per copil. Astfel, 48% dintre respondenti acorda fiecarui parinte din echipa beneficii cuprinse intre 100 si 150 lei per copil, alti 41% aloca cel mult 100 de lei pentru aceasta ocazie, in timp ce pentru restul de 11% dintre angajatori cheltuiala totala pentru beneficiile acordate angajatilor care au copii este mai ridicata, intre 150 si 250 de lei per copil.

Beneficii out-of-the-box pentru angajatii care au copii? Nu in Romania

Doar un sfert dintre angajatori ofera sprijin financiar suplimentar, intr-o forma sau alta, membrilor din echipa care au copii. Cel mai intalnit beneficiu este ca organizeaza periodic petreceri la care poate participa toata familia angajatului (de Paste, de 1 Iunie, de Craciun, Family Day, teambuilding-uri etc.), conform raspunsurilor oferite de 12,5% dintre participantii la sondaj.

Alt beneficiu, acordat de 8,3% dintre respondenti, este asigurarea privata de sanatate pentru toata familia. Foarte putini, sub 3%, sunt cei care acopera partial cheltuielile lunare cu cresa / bona / after school sau care platesc o alocatie lunara pentru fiecare copil. De asemenea, tot sub 3% dintre companii au spus ca au organizat amenajarea unei gradinite in sediul companiei sau intr-un spatiu apropiat de locul de munca.

Nici macar cand vine vorba de programul de lucru, angajatii care au copii nu sunt mai avantajati. Doar 21% dintre angajatori spun ca le ofera acestora un program mai flexibil, astfel incat sa poata lucra de acasa atunci cand nu au cu cine sa lase copiii, in situatii exceptionale (probleme de sanatate, familii monoparentale etc.).

Cu toate acestea, angajatorii recunosc ca salariatii care au copii in intretinere sunt mai stabili profesional (35% dintre respondenti), mai responsabili si mai dedicati muncii (12,5%) sau mai motivati decat ceilalti angajati (5%). Doar 7,5% cred opusul, ca sunt mai putin implicati.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri