Alexandru Sautner - Emilia Cremeria

Alexandru Sautner - Emilia CremeriaDupa ce a lucrat mai bine de 20 de ani in Germania, unde a deschis 3 restaurante, dorul de tara, familie si prieteni l-au facut pe Alexandru Sautner sa-si lase afacerea profitabila si sa-si incerce norocul in Romania. In 2012 a deschis un restaurant si o plaja privata in Mamaia, dar visul sau era sa devina gelatier. A renuntat la aceasta idee cand a gustat din inghetata Emilia Cremeria, pe care s-a chinuit timp de un an sa o aduca in tara. Cinci ani mai tarziu, Alexandru Sautner a ajuns sa detina 9 gelaterii pe plan local si sa vanda mai bine decat in Italia, tara de origine a brandului, astfel incat compania-mama a decis sa il includa in afacere si sa ii ofere sansa de a dezvolta brandul de inghetata artizanala Emilia Cremeria la nivel global.

Citeste
AICI intreaga poveste a Emilia Cremeria si cum a ajuns Alexandru Sautner de la un simplu francizat la managerul desemnat a dezvolta gelateria pe plan internaional.

Stefan Gorgon - Fanel Fagurel

Stefan Gorgon - Fanel FagurelStefan Gorgon a absolvit liceul teologic, facultatea de teologie si un master in domeniu, apoi a plecat peste hotare, ajungand in Danemarca, unde a fost curier si manager al unui depozit. S-a intors in tara si a inceput o afacere cu albine, in Dambovita, folosind fonduri europene, iar in patru ani, Fanel Fagurel a crescut usor, vanzand, anul trecut, miere in valoare de 20.000 de lei.

Stefan a fost cantaret la biserica unde slujea tatal sau, apoi prin anii facultatii a lucrat in domeniul cadastrului. Mai mult din curiozitate, Stefan a hotarat sa plece peste hotare, dar calatorea des acasa, fiindu-i dor de apropiati. A stat doi ani departe de casa si a ajuns in Danemarca, unde a fost curier, timp de doua-trei luni, apoi manager al unuia dintre depozitele companiei de curierat.

Dorul de casa l-a facut pe Stefan sa se intoarca in tara la finalul anului 2014. La sfatul unui prieten, a accesat fonduri europene in apicultura, cu gandul de a incepe propria afacere. A obtinut 24.000 de euro si a demarat afacerea Fanel Fagurel.

Citeste AICI mai multe despre Fanel Fagurel.

Alin Climent - Climent Art

Alin Climent - Climent ArtDupa mai bine de zece ani petrecuti in nordul Italiei, familia Climent s-a intors in orasul natal, Falticeni, pentru a pune in aplicare ideea gandita departe de casa, ajutata de lectiile dobandite de la oamenii cu experienta. Astfel, Climent Art, o investitie de 20.000 de euro, a inceput cu papioane de lemn si a continuat cu genti din piele si lemn si alte accesorii pentru barbati si femei.

„Ce am invatat din anii in afara tarii este ca a munci fara sa te plangi te face sa ajungi unde iti propui, am invatat sa fiu cat mai econom si ca totul se poate reutiliza. Un bun exemplu a fost seful meu, care a plecat de la o afacere mica ce, in ani, s-a dezvoltat international”, povesteste Alin Climent.


Afla AICI mai multe despre povestea Climent Art.

Adina Zara - Pina Calin

Adina Zara - Pina CalinAdina Zara a lansat Pina Calin acum patru ani, dar intre timp a nascut doua fetite si a lasat afacerea pe planul doi. Cu o experienta de peste 15 ani in marketing si vanzari si dupa un prim proiect antreprenorial esuat – o platforma online unde vindea produse romanesti - a relansat brandul Pina Calin anul trecut, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Dupa ce a terminat cursurile facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti, Adina Zara a plecat in Belgia unde a studiat marketing la Universitatea din Liege. “Experienta din Belgia m-a ajutat mult pentru ca am inceput sa vorbesc fluent engleza si franceza. Studiile de marketing international si comert electronic au fost de folos pentru ca erau axate pe studii de caz –profesorii erau antreprenori cu afaceri internationale de succes in domeniul comertului electronic si de strategii de crestere a afacerii. Mi-am facut si multi prieteni peste tot in lume: Burundi, China, Brazilia, Belgia”, povesteste Adina.

Adina s-a reintors in tara cu gandul de a pune in practica cele studiate in Belgia.

Povestea Pina Calin, AICI.


Nicuta Enache - Osteria Ciao Niki

Nicuta Enache - Osteria Ciao NikiNicuta Enache este din Focsani. A invatat de mica sa munceasca, pentru ca doar asa poate obtine ceea ce isi doreste. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la facultate. A renuntat la studiile universitare dupa trei luni, atrasa de mirajul unei vieti mai bune peste hotare. "Am plecat in Italia dupa ce am terminat liceul. Am decis sa plec in afara pentru ca era o oportunitate pentru o viata mai buna. in Italia nu a fost rau, dar nu a fost nici bine. Am stat acolo 12 ani si m-am intors acasa", si-a inceput Nicuta Enache povestea.

In Italia, Nicuta a lucrat in industria restaurantelor. Decizia de a se intoace in tara a luat-o intr-o singura saptamana. "Proprietarul restaurantului la care lucram m-a lasat sa ii administrez business-ul. M-am gandit ca daca omul are incredere in mine si imi lasa afacerea pe mana, inseamna ca sunt capabila sa gestionez un asemenea business. Atunci m-am gandit sa imi deschid propriul restaurant in Romania", a mai spus Nicuta.

Nicuta a revenit in Romania in martie 2014, iar cateva luni mai traziu, in noiembrie, si-a deschis restaurantul, Osteria Ciao Niki.

Despre provocarile Osteriei Ciao Niki si conceptul propus de Nicuta poti citi
AICI.

Sursa foto: Odua Images/Shutterstock