Dupa ce a plafonat pretul gazelor pentru TOTI consumatorii casnici prin OUG 114, inclusiv pentru cei bogati, Guvernul dancila s-a gandit sa definesca si consumatorii vulnerabili, care au cu adevarat nevoie de ajutor pentru plata facturii. Deocamndata, insa, premierul a mai infiintat o comisie interministeriala, care sa elaboreze legislatia in acest scop. Subiectul este pus in discutie periodic inca din anul 2007!!!

Anca Dragu, fost ministru al Finantelor in Cabinetul Ciolos, actualmente director general adjunct al E.ON Romania, sustine ca definirea si sprijinul consumatorilor vulnerabili este o masura necesara pentru ca piata sa functioneze normal. In prezent, cei bogati beneficiaza de subventii mai mari, intrucat consuma mai mult, iar cei cu venituri reduse nu-si permit plata facturii, a afirmat Anca Dragu, intr-o conferinta de profil, scrie Agerpres.ro.

"Astazi toata lumea beneficiaza de subventii, si cei bogati, adica cei care nu au nevoie. Ba dimpotriva, cu cat esti mai bogat, ai o casa mai mare, o incalzesti mai mult, poate ai si o piscina si beneficiezi de o subventie mai mare. In timp ce cei cu venituri reduse beneficiaza de sprijin mic din partea statului", a exemplificat Dragu.

Ea a salutat anuntul facut anterior, la aceeasi conferinta, de Florin Ciocanelea, consilierul premierului Viorica Dancila, potrivit caruia primul-ministru a aprobat infiintarea unei comisii interministeriale care sa elaboreze legislatia privind definirea si sprijinul consumatorilor vulnerabili.

"Aceste eforturi de a defini consumatorul vulnerabil au fost facute inca de prin 2007, 2012, '15, '16... Avem acum o stire de ultima ora, ca premierul Viorica Dancila a anuntat infiintarea unei comisii interministeriale care sa analizeze acest subiect. Este o masura binevenita si un pas absolut necesar pentru a aduce normalitate in piata de gaze", a comentat Dragu.

Ea a citat un studiu al Emerton, care aprecia ca 20% dintre locuitorii Romaniei sunt consumatori vulnerabili, iar sprijinul acestora ar costa un miliard de lei.

Directorul adjunct al companiei de gaze a mai spus ca o simpla liberalizare a pietei va aduce probleme pentru toata lumea, daca nu este acompaniata, gradual, de masuri suplimentare.

La mijlocul lunii mai, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), afirma ca reprezentantii Comisiei Europene nu agreeaza plafonarea pretului gazelor pentru toata populatia, ci doar pentru consumatorii vulnerabili.

Aceasta in contextul in care Guvernul a plafonat, in decembrie 2018, pretul gazelor de productie interna destinat consumatorilor casnici, ceea ce a dus, in martie, la declansarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri