Productia de hidrocarburi a Grupului Lukoil a atins 2,18 milioane barili de echivalent petrol pe zi in 2006, cu 12% mai mult fata de 2005, in timp ce productia de gaze a fost de peste doua ori mai mare decat in anul anterior, atingand 15,8 miliarde de metri cubi, informeaza compania.

Potrivit unui comunicat, productia estimata de hidrocarburi a Grupului LukOil (inclusiv subsidiarele si partea ce revine LukOil de la companiile la care detine actiuni) a atins 2,18 milioane barili de echivalent petrol pe zi, ceea ce inseamna cu 12% mai mult in comparatie cu 2005, informeaza NewsIn. Productia de titei s-a ridicat la 95,2 milioane de tone, din care 89,5 milioane de tone in Federatia Rusa si 5,7 milioane de tone in alte tari. in 2006, productia de titei din proiecte internationale a crescut cu 46% in comparatie cu anul anterior.

De asemenea, anul trecut, productia de gaze a fost de peste doua ori mai mare decat in 2005, atingand nivelul de 15,8 miliarde de metri cubi. Aceasta crestere semnificativa a productiei de gaze se datoreaza punerii in exploatare a zacamantului de gaze Nakhodkinskoye, precizeaza reprezentantii Lukoil.

Mai mult, prelucrarea titeiului in rafinariile companiei s-a ridicat la 48,95 milioane tone in 2006, din care 39,54 milioane de tone in Rusia (inclusiv mini-rafinariile) si 9,41 milioane de tone in alte tari. in comparatie cu 2005, volumul total al rafinarii a crescut cu 3%. in acelasi timp, potrivit comunicatului, numarul companiilor din grup a scazut in 2006, "ca rezultat al restructurarii corporative prin consolidare si externalizarea activelor neesentiale si ineficiente".

Reprezentantii companiei mai mentioneaza ca un principal rezultat al activitatilor grupului este cresterea capitalizarii LukOil, care a crescut cu 48% in 2006, in tinp ce capitalizarea altor companii petroliere rusesti a fost in medie cu 40% mai mare decat in anul precedent.

Cu ocazia unei sedinte Consiliului de Administratie al companiei, desfasurate luni la Moscova, presedintele OAO Lukoil, Vaghit Alekperov, a subliniat "mediul favorabil pentru stabilirea preturilor care a existat in 2006 atat pe piata internationala cat si pe piata interna de titei si produse petroliere. Astfel, pretul mediu anual din 2006, in comparatie cu cel din 2005, a fost mai mare cu 20% pentru titeiul tip Brent, cu 15% pentru motorina in Europa si cu 19% pentru benzina in Rusia (fara a lua in calcul TVA si accizele)", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, anul trecut rubla s-a consolidat, iar preturile produselor industriale au crescut considerabil. Taxele vamale anuale medii de export au crescut cu 51% pentru titei, cu 55% pentru produse petroliere usoare, iar taxa de extractie a produselor minerale a crescut cu 21%. In primele noua luni ale anului, venitul net al LukOil a fost de 6,442 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta a crestere de 34,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Venituri operative calcultate inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor a fost de 10,178 milioane de dolari, cu 32,9% mai mare. Veniturile din vanzari au crescut cu 27,9% atingand 51,459 milioane dolari.

"Cresterea venitului net s-a datorat conditiilor de piata favorabile, cresterii productiei de hidrocarburi si a productiei rafinariilor, controlului costurilor si cresterii marjelor de rafinare. Cresterea venitului net a fost franata de intarirea rublei in raport cu dolarul si de cresterea taxelor si impozitelor. Cheltuielile companiei pentru plata taxelor si impozitelor au totalizat 18,1 miliarde USD, ceea ce inseamna o majorare de 36,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut", mai spun reprezentantii LukOil.

Costurile medii de extractie a hidrocarburilor au crescut de la 2,63 dolari pe primele trei trimestre din 2005 la 3,01 dolari per baril de echivalent petrol in primele noua luni din 2006, respectiv cu 14,4%. tinand cont de intarirea rublei fata de dolar in termeni reali, costurile medii de extractie au ramas la acelasi nivel ca in primele 9 luni din 2005. Cheltuielile de capital, inclusiv tranzactiile care nu s-au efectuat in numerar, au fost de 4 552 milioane dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 55,0% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cheltuielile de capital in sectorul explorare productie a crescut cu 64,0%, in timp ce cheltuielile de capital in sectorul downstream au crescut cu 24,8%.

Productia de hidrocarburi comercializabile a crescut cu 13,1%, ajungand la 2 138 mii barili echivalent petrol pe zi. Productia de titei (inclusiv partea ce revine companiei din productia societatilor afiliate) a crescut cu 6,6%, fiind de 524,9 milioane barili (71,13 milioane tone). Debitul mediu pe sonda in zacamintele LukOil din Rusia a crescut la 11,21 tone pe zi, respectiv cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Productia de gaze comercializabile (inclusiv partea ce revine companiei din productia societatilor afiliate) a fost de 9,983 milioane metri cubi, ceea ce reprezinta o crestere de 149,2%.

In primele noua luni din 2006, LukOil a vandut 94,4 milioane de tone de titei si produse petroliere, aceasta reprezentand o crestere de 3,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Vanzarile interne de titei au crescut cu 142,9%, atingand 1,4 milioane tone. in acelasi timp, vanzarile internationale de titei au scazut cu 12,1%, reflectand atractivitatea ridicata a pietei rusesti. Vanzarile de produse petroliere au crescut cu 12,3%, fiind de 62,2 milioane tone. Vanzarile cu amanuntul de produse petroliere in Rusia au crescut cu 13,2% fata de aceea si perioada a anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri