Grupul de energie CEZ a anuntat ca vinde operatiunile din Romania si se asteapta sa primeasca oferte competitive din partea companiilor din tara si din strainatate, a declarat Ondrej Safar, country manager al grupului CEZ in Romania, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.

In urma cu mai bine de o luna, managementul CEZ a publicat o noua strategie a actionariatului, care a fost aprobata pe 26 iunie.

„Actionarii s-au uitat la strategia actualizata a companiei, care stabileste directiile pentru management si actionari. Retragerea nu este mentionata in strategie. Vrem sa incepem procesul de retragere. Nu suntem sub presiunea timpului de a incheia procesul de retragere intr-o perioada foarte scurta. Suntem fericiti in Romania. Credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Dar, daca nu le primim, am putea sa repetam procesul. In ceea ce priveste procesul, o sa fie standard, transparent, in care fiecare participant va putea sa faca o oferta. Apoi, pe baza ofertei, a termenilor si conditiilor, vom decide daca vindem si cui vindem. Asadar, oricine din Romania si din strainatate poate participa”, a declarat Ondrej Safar, country manager al grupului CEZ in Romania.

CEZ Romania sustine ca va pastra acelasi nivel al investitiilor, dar si contractele de pana acum.

"Succesul CEZ in Romania este munca celor aproape 1.800 de angajati. Mentinem proiectele incepute si vom desfasura altele. Pastram acelasi nivel al investitiilor, ramanem un partener pentru mediul in care activam si ne mentinem contractele actuale si pe cele viitoare pe care pe vom incheia cu clientii nostri. Deci, nu se schimba foarte multe lucruri", a adaugat Safar.

Intrebat daca s-a stabilit un calendar pentru procesul de vanzare, Safar a declarat ca inca nu. „Pe 26 iunie s-a aprobat strategia (n.r. de dezvoltare a companiei) si acum incepem sa lucram la partea pregatitoare (n.r. a proiectului de vanzare), dar e inca prea devreme sa facem afirmatii despre acest proces”, a spus reprezentantul CEZ in Romania.

Safar a explicat ca este dificil sa evalueza valoarea de piata a operatiunilor CEZ si se asteapta de la companiile interesate sa faca acest lucru.

Intrebat daca strategia grupului CEZ are legatura cu alegerile din Cehia, acesta a raspuns negativ, explicand ca strategia, care se actualizeaza la trei-cinci ani, se bazeaza pe datele din piata si pe informatiile legate de directiile de dezvoltare.

Informatia potrivit careia grupul ceh a planificat vanzarea activelor din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piata din Cehia, a aparut in piata si in presa in urma cu o luna.

Rezultatele financiare CEZ in 2018

Grupul CEZ in Romania a incheiat anul 2018 cu un profit raportat inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 395.908 mii lei, in crestere cu 33.208 mii lei fata de anul 2017. La nivelul profitului net, Grupul a inregistrat rezultate mai slabe fata de anul anterior, avand o scadere de 471.534 mii lei fata de 2017, cauzata in principal de activitatea de productie de energie eoliana.

In 2018, turbinele din parcul eolian Fantanele - Cogealac au produs un total de 1 105 GWh. Totodata, sistemul hidroenergetic de langa Resita a produs 69 GWh in 2018, o productie totala mai mare cu 14 GWh in comparatie cu 2017, ca urmare a precipitatiilor abundente.

Anul trecut, procesele smart implementate de Distributie Oltenia au dus la reducerea pierderilor in retea cu 5,6% fata de 2017, operatorul investind 183.961,5 mii lei in CAPEX (din fonduri proprii) si 181.987,1 mii lei, reprezentand puneri in functiune.

La nivel operational, investitiile operatorului au fost directionate catre continuarea integrarii statiilor de transformare in SCADA, modernizarea si inlocuirea transformatoarelor, instalarea echipamentelor telecomandate, imbunatatirea retelei de joasa si medie tensiune si asigurarea conditiilor propice consumatorilor de energie pentru racordarea la reteaua electrica.

Tot in 2018, Distributie Oltenia a inaugurat prima statie de transformare de tip Greenfield din regiunea Olteniei, la Craiova, in zona industriala de est a orasului, in sprijinul dezvoltarii sectorului industrial din regiune.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA care, dupa procesul de transformare, asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 10 companii – Distributie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO Romania si High Tech Clima.

Sursa foto: Facebook CEZ Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri