Autoritatile de mediu vor sa elaboreze, impreuna cu producatorii de produse din plastic de unica folosinta, o strategie pentru a reusi implementarea Directivei Europene care introduce noi restrictii pentru anumite materiale din plastic, sustine Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.


"Ministerul Mediului a reusit sa scoata de pe piata pungile de plastic in 2018, acelea pe care le vedem de cele mai multe ori pe caile publice, in parcuri sau in albia raurilor In acelasi timp, sa nu uitam ca deja avem aprobata o Directiva europeana pe plastic, care trebuie aplicata in maximum doi ani. Chiar daca avem suficient timp, trebuie sa aplicam aceasta directiva mult mai rapid, asa cum am facut si cu scoaterea de pe piata a pungilor subtiri cu manere. Trebuie sa scoatem de pe piata si cele cinci produse de unica folosinta - farfuriile, tacamurile, paiele, betele pentru baloane si betisoarele pentru urechi. In perioada urmatoare, impreuna cu producatorii de produse din plastic de unica folosinta, trebuie sa ne facem o strategie. Esential este un lucru: plasticul poate fi valorificat. De asemenea, trebuie sa stim unde sa-l depozitam, astfel incat cei care au in atributii contractuale ridicarea acestui deseu sa o faca pe baza legii", a explicat ministrul.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, in data de 21 mai, o Directiva care introduce noi restrictii pentru anumite materiale plastice de unica folosinta care vizeaza reducerea deseurilor marine din plastic.

Produsele din plastic de unica folosinta sunt fabricate integral sau partial din materiale plastice si, de regula, sunt destinate a fi utilizate doar o data sau pentru o perioada scurta inainte sa fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantitatii de deseuri de plastic pe care le generam. Conform noilor norme, pana in 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unica folosinta, farfuriile, tacamurile, paiele, betele pentru baloane si betisoarele pentru urechi. Statele membre vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a o transpune in dreptul lor national.

Statele membre au convenit sa atinga un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic pana in 2029, iar sticlele din plastic vor trebui sa contina, pana in 2025, cel putin 25% material reciclat, iar pana in 2030 cel putin 30%.

Ministrul a mai spus si ca Romania a facut pasi importanti la capitolul colectare selectiva, recunoscand totusi ca mai este mult de lucru.

"Daca in 2015 colectarea selectriva era undeva la 4-5%, acum am ajuns la 12-13%. Pregatim mai multe campanii de constientizare si ne dorim sa mergem din casa in casa pentru a le explica oamenior de ce este important sa colecteze separat", a mai spus ministrul.

Romania are un nivel general de colectare selectiva si de reciclare scazut. Ultimele modificari legislative impun indicatori minimi de performanta pentru operatorii de salubritate si cresc presiunea atat asupra acestora, cat si asupra autoritatilor locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri