Adevaratul dublu standard european consta in faptul ca Romania nu are aceeasi sansa in fata europenilor pentru a putea pune pe piata UE marfuri romanesti, a declarat vineri noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, citat de Agerpres.

"Exista o dubla abordare, va voi vorbi de cum vad eu dublul standard. Dublul standard nu se refera neaparat la produse cu caracteristici diferite si etichetari similare, sau lucruri inverse. Am desfasurat o actiune cu privire la pestele din import si va pot spune ca pescarul roman, pana in data de 10 iunie, nu a avut sansa sa puna pe piata produsele pescuite sau procesate de el, pentru ca exista niste normative europene inca din 1974, si va intreb daca nu la fel de dublu standard este ca pescarul roman nu a avut nicio sansa fata de pescarul european de a pune pe piata produse cu acelasi tip de abordare. La acest moment trebuie sa eliminam acest tip de dublu standard, acela de a avea o abordare diferita pentru produsele care pot pleca de pe piata romaneasca pe piata europeana, exact acelasi tip de abordare cum au dansii cand ne trimit produse", a afirmat seful ANPC.

Acesta a acuzat existenta, in tari din Uniunea Europeana, a unui dublu standard in legislatie, care face ca exportatorii italieni de peste sa produca buletine de analiza "lamentabile" de insotire a marfii.

"Nu numai dublul standard de etichetare, exista un dublu standard de abordare, inclusiv legislativ. Pana in 10 iunie anul acesta, pestele romanesc avea 48 de ore in care era considerat proaspat, as vrea sa-mi explice de exemplu ANPC din Italia cum pestele pastrav poate avea 21 de zile termen de durabilitate minimala. Si atunci intrebarea este: cum totusi exista pescarii unde pestele e proaspat o zi-doua, asa cum era si la noi, dar totusi exista un peste, pus pe piata din Romania, care are (valabilitate, n.red.) pana la 21 de zile. E clar ca exista niste buletine de analiza, pe care noi le consideram lamentabile in acest moment", a declarat Horia Constantinescu.

El a sustinut ca a aflat astfel ca producatorii europeni in cauza nu pot apela la astfel de practici la ei in tara.

"Cand am solicitat importatorilor, producatorilor europeni, documente suplimentare pentru a evalua clar marfurile acestora, am aflat ca nici macar la ei in tara acest lucru nu este posibil, dar iata ca pe piata romaneasca o simpla eticheta italieneasca poate salva de la depreciere o marfa, numai pentru ca asa au considerat dansii. Eu cred ca e mult mai grava aceasta situatie decat faptul ca un croissant are mai mult sau mai putin zahar, mai mult sau mai putin alte ingrediente decat cel prezent pe piata europeana, cred ca abordarea diferita reprezinta cu adevarat dublul standard european - faptul ca noi, ca tara, nu avem aceeasi sansa in fata europenilor pentru a putea pune pe piata acestora marfuri romanesti", a adaugat noul presedinte al ANPC.

Acesta a apreciat ca Romania trebuie sa transmita Uniunii Europene un mesaj foarte puternic in privinta dublului standard alimentar, deoarece Romania e privita drept una din Cenusaresele Europei.

"Voi solicita intrevederi presedintilor autoritatilor similare din alte tari europene, cred ca trebuie sa avem acelasi tip de abordare, suntem gata sa le aratam ca multe din lucrurile aflate pe piata europeana au scapat autoritatilor din aceste tari si in felul acesta sa recuperam timpul pierdut. (...) Cred ca trebuie o reglementare mai ampla, si nu un raport succint si derizoriu, cum cred eu ca a fost cel al Comisiei Europene. Sunt multe lucruri pe care acest raport le-a mascat, am fi putut transmite foarte multe lucruri si avem convingerea ca putem recupera timpi pierduti si sa iesim cu o noua raportare, bazata inclusiv pe informatiile pe care Romania le poate furniza. (...) Cred eu ca raportul european s-a grabit putin, nu este prima data cand suntem priviti ca una din Cenusaresele Europei, credem ca trebuie sa ne facem simtita prezenta si sa transmitem un mesaj foarte puternic ca ne dorim o piata curata si o piata europeana", a incheiat Horia Constantinescu.

Decizia premierului vizand numirea lui Horia - Miron Constantinescu in functie de sef al ANPC a fost publicata joi in Monitorul Oficial.
Acesta l-a inlocuit in functie pe Marius Pirvu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri