Cezar Florea a avut spirit antreprenorial de cand se stie. A inceput sa tranzactioneze covoare. Apoi a continuat cu obiecte de arta. La inceputul acestui an a decis insa sa deschida Historic, prima casa de licitatii din Romania axata pe carte si alte obiecte din hartie (manuscrise, documente oficiale, acte, harti sau timbre).

Ideea i-a venit in urma cu 4-5 ani cand a mostenit colectia de circa 7000 de carti a tatalui sau care era un mare pasionat de literatura.

„Dupa moartea tatalui meu, mama s-a mutat intr-o casa mai mica si mi-a dat mie colectia de carti a tatalui meu. Atunci, in urma cu 4-5 ani, m-am gandit pentru prima oara ca as putea face un business din asta”, a declarat Cezar Florea, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Acesta recunoaste ca, desi tatal sau a insistat in nenumarate randuri ca fiul sa ii preia pasiunea pentru citit, nu era foarte incantat de acest domeniu. O intamplare hilara s-a petrecut atunci cand Cezar s-a mutat in casa noua, iar tatal sau a vrut sa ii dea cadou o parte din colectia sa de carti pentru a-si umple biblioteca.

Am stat cateva zile cu cartile alea, vechi, de colectie, insa mi se parea ca nu se potrivesc cu mobila mea cea noua. Asa ca m-am dus la tatal meu si l-am rugat sa le ia inapoi sa sa imi cumpere altele noi.

Cum a reusit sa ridice o piata foarte subevaluata

Imediat ce a intrat in posesia colectiei de carti, Cezar s-a gandit ca poate scoate bani frumosi din ea, asa ca a chemat un specialist sa ii evalueze mostenirea.

Cand am preluat biblioteca tatalui meu, ma gandeam ca acolo e o avere din care o sa-mi cumpar case sau masini. Am chemat un aticar, prieten al tatalui meu, si l-a rugat sa imi evalueze colectia. Cand mi-a spus ca doar cateva exemplare sunt valoroase am crezut ca vrea sa ma pacaleasca. Dar, de fapt, preturile cartilor scazusera foarte mult.

Atunci, in loc sa vanda, Cezar Florea a ales sa faca fix contrariu, s-a pus pe cumparat.

„Mi-am dat seama ca este o perioada foarte slaba pentru industria de carte, asa ca am preferat sa le pastrez decat sa iau 2-3 lei pe ele. Mai mult, pentru ca piata era extrem de jos, am cumparat foarte mult, chiar si biblioteci intregi de 4000-5000 de exemplare din care pastram maximum 20%, restul nu erau valoroase”, mai spune antreprenorul. Acesta si-a convins si cateva cunostinte sa investeasca in carte si, incet-incet, in vreo trei ani, a reusit sa ridice piata.

„Daca s-a cumparat cam tot ce era de valoare pe piata s-a ajuns sa nu se mai tranzactioneze mai nimic, iar preturile au inceput sa creasca”, mai spune Cezar Florea.

Cea mai mare licitatie de literatura organizata vreodata in Romania

Odata crescuta piata, Cezar a deschis, la inceputul acestui an, casa de licitatii Historic, una dintre putinele case de licitatii din Romania. Iar in prima jumatate a anului Historic a organizat doua licitatii : „Istoria romanilor” si „Regalitate Romaneasca. Istorie si Valoare”.

„La licitatia pe regalitate am avut 170 de loturi si am strans aproape 105.000 de euro. Cel mai scump obiect a fost un album de fotografii cu Regele Carol si Regina Elisabeta care s-a vandut pentru suma de 12.000 de euro”, explica antreprenorul care adauga ca valoarea comisionului casei de licitatii este de 15%. La licitatia „Istoria romanilor”, valoarea vanzarilor a fost de 42.000 euro, iar rata de adjudecare a fost de aproape 80%.

In luna septembrie, casa de licitatii Historic va organiza doua licitatii: una dedicata lui George Enescu (17 septembrie) si alta dedicata capodoperelor literare (19 septembrie), care va fi si cea mai mare licitatie de literatura organizata vreodata in Romania.

Licitatia dedicata lui George Enescu va avea circa 150 de loturi, iar Cezar Florea asteapta vanzari de circa 40.000 de euro.

„Este o licitatie pe care o facem mai mult pentru imagine, nu pentru castig, mai ales ca cei de la festivalul Enescu au acceptat sa prezentam aceste obiecte intr-unul dintre foaierele lor. Unele dintre cele mai importante obiecte pe care le vom avea sunt trei discuri inregistrate de Enescu in SUA, in 1952, care sunt socotite extrem de valoroase pentru ca au o calitate foarte buna a sunetului. Speram sa obtinem intre 3000 si 5000 de euro pentru ele. Un alt obiect rar este partitura Simfoniei Intai, cu autograful lui George Enescu”, detaliaza antreprenorul.

Licitatia „Capodopere” va stange cele mai importante lucrari din bibliografia romaneasca moderna, unele foarte rare. Capul de afis este prima editie din Eminescu, un exemplar de lux, care ultima data s-a vandut la o licitatie cu suma de 15.000 de euro. De asemenea, o piesa chiar mai rara decat editia din Eminescu, este "abecedarul lui Creanga" (primele abecedare au fost scoase in jurul anului 1860 de o comisie din care facea parte si Ion Creanga).

Pe langa cele doua licitatii de la inceputul toamnei, Historic pregateste si o licitatie de periodice (cele mai multe fiind publicatii literare), si are in plan licitatii de filatelie si cartofilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri