CIECH Soda Romania a demarat programul de plecari voluntare la Ramnicu Valcea, dupa ce nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrarile de abur industrial, al caror pret ramane unul mai mult decat dublu fata de 2018. Propunerile primite nu sunt unele sustenabile si nu au raspuns ingrijorarilor CIECH, motiv pentru care, din nefericire, compania este fortata sa continue pregatirile pentru oprirea productiei la singura fabrica de soda din Romania.

Ultimele runde de discutii, desfasurate saptamana trecuta, nu au avut ca rezultat vreo optiune viabila de ieşire din impas. Implicatiile economice ale propunerilor venite de la CET continua sa expuna CIECH Soda Romania unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decat cel necesar. Compania plateste deja, in Romania, unul dintre cele mai ridicate preturi pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decat in Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja inghitite, in primul trimestru din 2019, de catre alte majorari de preturi, anterioare, operate de CET.

Chiar si dupa o usoara revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda Romania tot ar inregistra pierderi mult mai mari daca productia ar continua decat in situatia unei opriri temporare. Ultima oferta de 177,5 lei / Gcal, in scadere cu doar 15 lei, ar cauza in continuare pierderi uriase pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot catre CET).

In aceste conditii, compania este obligata sa-şi mentina decizia, anuntata in 9 august, de a continua pregatirile pentru oprirea productiei la unitatea sa din Ramnicu Valcea, incepand cu 18 septembrie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din Romania, cu peste jumatate de miliard de lei investiti pana acum pe piata locala, CIECH a avut in permanenta o atitudine deschisa spre cooperare si a solicitat de asemenea sprijinul autoritatilor pana la cel mai inalt nivel pentru a ajunge la o intelegere.

“CIECH reprezinta o parte importanta a economiei locale, iar aceasta situatie in care ne aflam nu ne afecteaza doar pe noi, ci pe multi altii. Am fost mereu pe deplin dedicati gasirii unor solutii care sa aduca pe platforma de la Valcea sustenabilitatea economica si nu in ultimul rand speranta. Am actionat cu responsabilitate si am asteptat acelasi lucru de la partenerii nostri de dialog, avand in vedere ca am depus multe eforturi in ultimii ani pentru gasirea unor solutii sustenabile. Ne-am oferit intregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, tinand cont de complexitatea problemelor, am fi vrut o implicare si din partea autoritatilor nationale. Din pacate, in situatia actuala, suntem nevoiti sa continuam pregatirile pentru oprirea productiei”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda Romania.

Oferta de plecari voluntare, lansata inca din 28 august, a fost semnata, pana in prezent, de circa 70 angajati din cei 600.

Reamintim ca actualul blocaj a aparut dupa ce CET Govora a denuntat in mod unilateral contractul pentru aburul furnizat catre CIECH Soda Romania, desi abia fusese semnat in aprilie 2019. Conform termenilor contractuali initiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un pret in crestere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzand preturile certificatelor CO2) şi a anuntat noi reduceri ale volumului de abur.

CIECH a apelat la toti jucatorii de pe plan local şi national, dar şi la autoritatile care ar fi putut ajuta, trimitand peste zeci de memorandum-uri, carti albe, notificari şi cereri care au atras atentia asupra gravitatii situatiei. Compania a dezvolat chiar si propriile planuri de solutionare a acestor probleme.

CIECH Soda Romania are nevoie de cooperare la toate nivelurile pentru implementarea unor solutii pe termen lung, durabile, pentru iesirea din aceasta situatie care dureaza de ani de zile.

CIECH, sursa de stabilitate pentru CET si economia din Valcea

CIECH Soda Romania este unul dintre cei mai mari contribuitori la economia regionala, cu peste 3% din PIB-ul regiunii. A preluat o uzina falimentara, care adunase datorii uriase, si a transformat-o intr-un business sustenabil, devenind in timp un factor de echilibru pentru intregul lant economic, unul care cuprinde nu doar platforma industriala din Valcea, ci si alti clienti si furnizori din tara.

In contextul datoriilor istorice de la CET Govora, CIECH Soda Romania si-a achitat toate datoriile catre furnizorul sau de abur, iar in 2013 a intrat intr-un dificil proces de restructurare. Pentru a deveni un business sustenabil, CIECH Soda Romania a fost nevoita sa reduca numarul membrilor echipei, sa schimbe fluxurile de lucru, sa reduca dramatic toate costurile. In urmatorii trei ani au fost investiti peste 20 milioane euro intr-o noua instalatie de calcinare, alte instalatii diverse noi, renovarea altor echipamente şi conditii mai bune de munca imbunatatite.

In ultimii ani, CIECH a asigurat cele mai importante contracte ale CET-ului, aceptand toate cresterile succesive de preturi. Aceste contracte i-au oferit CET-ului posibilitatea nu doar a acoperirii costurilor, ci si a derularii de investitii, astfel incat sa poata continua sa asigure aprovizionarea cu energie.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din Romania

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei in Romania si a ajuns la aproape 600 de angajati la fabrica sa din Ramnicu Valcea, inclusiv Sucursala din Romania. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora in 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industriala intr-o companie competitiva pe piata, a platit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia nationala si la intarirea relatiilor romano-poloneze. CIECH Soda Romania S.A., companie a Grupului CIECH, produce soda calcinata şi silicat de sodiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri