Acum avem internet de mare viteza, smartphone-uri, telefonie IP, retele sociale, aplicatii de chat si cloud computing, mediul de lucru al secolului XXI a fost redimensionat total. Prin simpla apasare a unui buton, distantele au devenit imateriale si comunicarea instantanee.

Potrivit unor date publice romanii petrec mai mult timp la birou decat media europeana si, cu toate acestea, au o productivitate mai scazuta. Specialiştii in resurse umane considera ca romanii nu au o cultura a performanţei, iar angajatorii tind sa remunereze angajatii pentru numarul de ore petrecute la birou si nu pentru ceea ce livreaza concret. Alte surse arata ca romanii petrec zilinc intre 2.5 si 5 ore pe interent.

Mana in mana cu aceste progrese tehnologice vine o forta de munca noua: un grup de nomazi digitali in continua expansiune, obisnuiti sa se conecteze de oriunde, oricand - un grup dinamic care evita constrangerile de a lucra dintr-un loc fix si in intervalul 09:00 – 18:00.

Cu toate acestea, in timp ce tehnologia mobila ne-a permis sa trecem dincolo de cei patru pereti ai biroului traditional, permitandu-ne sa lucram din mers, aceasta revolutie digitala nu vine fara dezavantajele sale.

CAND ACCESUL LA TEHNOLOGIE MERGE PREA DEPARTE

Exista o linie fina intre utilizarea tehnologiei intr-un mod benefic si un mod destructiv. Din pacate, un numar tot mai mare de persoane trec de aceasta linie. Un studiu din 2017 realizat in Marea Britanie de compania Ofcom a descoperit ca 34% dintre persoanele chestionate au verificat Facebook in ultimele zece minute. Pe scurt, suntem dependenti de tehnologie si ne erodeaza timpul si atentia, in special la locul de munca. De fiecare data cand smartphone-ul ne trimite notificari, ne distrage, linia noastra de gandire este intrerupta si este nevoie de ceva timp pentru a ne relua starea de concentrare.

Utilizarea necorespunzatoare a tehnologiei poate face mai mult decat sa ne compromita productivitatea, ne poate afecta si bunastarea mentala. Potrivit unui raport IDC, 80% dintre utilizatorii de smartphone-uri spun ca verificarea telefonului este primul lucru pe care il fac dimineata. Nu ne oferim o pauza digitala si acest lucru poate duce, potrivit Deloitte Insights, la stres si anxietate, depresie, somn slab si deconectare fizica.

CE POT FACE COMPANIILE IN CONDITIILE IN CARE SOCIAL MEDIA ESTE ACCESIBILA DE PE DEVICE-UL PERSONAL

  1. SA CREEZE O CULTURA TECH SOLIDA

Cand vine vorba de tehnologie companiile ar trebui sa creeze o cultura si reguli care pot merge pana la moderarea utilizarii tehnologiei in scop personal, in timpul orelor de lucru. O politica sanatoasa, cu ghiduri clare de comunicare atunci cand vine vorba de utilizarea tehnologiei.

  1. SA STABILEASCA LIMITE CLARE

Ajutati angajatii, atat pe cei care lucreaza remote cat si pe cei care lucreaza de la birou, sa inteleaga ce se asteapta de la ei, mai ales cand vine vorba de orele de lucru. Asigurati-va ca orele de inceput si final sunt clar stabilite, si nu le incalcati.

  1. PRODUCTIVITATEA TREBUIE SA CONTEZE

Explicati-le echipelor ca deconectarea este in regula, ca puneti accentul pe productivitate si nu pe disponibilitate. Personalul nu trebuie recompensat pentru ca a fost la capatul unui smartphone sau laptop pentru a raspunde la e-mail-ul sefului la ora nepotrivita; mai degraba ar trebui sa li se acorde credit pentru finalizarea unei lucrari importante la timp.

  1. UTILIZATI APLICATII...

Suna ironic, dar tehnologia poate fi folosita ca mijloc de a evita tehnologia. Angajatii pot fi incurajati sa foloseasca aplicatii precum Space, Freedom sau Moment – care le pot aminti ca e timpul sa faca pauze, sau ca au petrecut o anumita perioada pe social media.

  1. PAUZA FARA TEHNOLOGIE

Introduceti o pauza zilnica fara tehnologie. incurajati angajatii sa foloseasca timpul acesta pentru interactiuni face to face, sau scurte plimbari. Anumite companii le interzic echipelor sa trimita e-mailuri dupa finalizarea orelor de program sau sa primeasca mesaje cand sunt in vacanta.

  1. INCURAJATI SEDINTELE DEVICE FREE’

Scurtati sedintele, insa insistati ca oamenii sa vina fara telefoane mobile. La sedintele de brainstorming asigurati o zona screen free’, care sa stimuleze concentrarea, creativitatea si sa anime spiritul de echipa.

Despre Spaces

Spaces ofera spatii de lucru creative cu un spirit antreprenorial unic, in sute de locatii din intreaga lume. Spatiile sale de lucru sunt create pentru a inspira oameni vizionari, inovatori, profesionisti care schimba regulile jocului si sunt dispusi sa isi depasasca limitele. Special conceput intr-o maniera creativa, Spaces sustine impartasirea ideilor intre comunitati dinamice de antreprenori si intraprenori.

Spaces este un brand al IWG (International Workspace Group): grup din care fac jucatori precum Regus, Signature by Regus, HQ si No18. Pentru detalii vizitati www.spacesworks.com.

Vrei sa simti comunitatea Spaces? Solicita o saptamana gratuita la una dintre locatiile Spaces, fie la Spaces Unirii View (langa magazinul Victoria), fie la Spaces Campus 6 (langa Afi Cotroceni).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri