O treime dintre tinerii romani isi doresc sa porneasca propriul business, insa putini chiar reusesc. Motivele pentru care nu-si ating obiectivul tin atat de resursele financiare, cat si de accesul dificil la know-how-ul necesar primilor pasi in afaceri. Ce solutii au tinerii pentru a-si vedea ideile transformate in realitate?

Una dintre ele vine de la Future Makers - program educational de antreprenoriat si competitie de idei de business pentru viitor, cu premii totale de 20.000 de euro, sustinut de Fundatia Coca-Cola si implementat de Social Innovation Solutions si Global Shapers Bucharest Hub. Sute de tineri au dat deja curs oportunitatii oferite de Future Makers anul acesta. Proiectul se apropie de marea finala, insa pana atunci echipele finaliste pot castiga si un premiu al publicului in valoare de 2.500 euro.

”Continuam si in 2019 sa oferim inspiratie si oportunitati pentru mii de tineri din toata Romania prin conversatii despre viitor si antreprenoriat si peste 180 de ore de mentorat si workshopuri, sustinere financiara si vizibilitate pentru cele 55 de echipe finaliste. Credem ca este important sa aducem viitorul in Romania si conectam in 28 noiembrie toti participantii Future Makers cu antreprenori si experti internationali in cadrul Future Summit, cel mai important eveniment dedicat viitorului in 2019.” (Ciprian Stanescu, co-fondator Future Makers)

55 de echipe in finala. Primul test: votul publicului

Educatie, food, mediu, mobilitate sau sanatate sunt doar cateva dintre domeniile vizate de cele 55 de idei care au intrat anul acesta in competitie si multe dintre ele catre marea finala a competitiei: pitch-urile Future Makers din 28 noiembrie. Echipele finaliste isi vor prezenta ideile in fata juriului format din lideri din zona de business si antreprenoriat, carora li se vor alatura anul acesta si castigatori ai editiei din 2018. Pana atunci, insa, finalistii au ocazia de a castiga premiul de popularitate al publicului, de 2,500 de euro, pe baza filmului de prezentare pregatit de catre fiecare echipa. Votul se desfasoara online pe site-ul Future Makers, in perioada 23 septembrie - 8 octombrie, ora 18:00.

Premii si know-how pentru un start reusit

Aflat la a doua editie, programul Future Makers se adreseaza tinerilor (18-29 de ani) din intreaga tara. Dincolo de premiile totale in valoare de 20,000 de euro, competitia le ofera tinerilor cu idei de business un sprijin cel putin la fel de valoros: pregatire de specialitate si mentorat pentru a-si dezvolta initiativele. Din martie pana in mai, peste 2000 de tineri din 23 de orase au participat la ateliere de antreprenoriat si au avut ocazia sa afle informatii despre trenduri si business-uri sustenabile, esentiale unei strategii de afaceri de succes. Timp de 4 luni, in cadrul programului de incubare al competitiei, echipele finaliste si-au dezvoltat ideile pentru a le transforma in planuri concrete de business alaturi de peste 70 de mentori si experti in intalniri de mentorat, 15 workshop-uri si un bootcamp.

Tanar antreprenor in Romania. Cum au evoluat castigatorii din 2018

Prima editie a programului, cea din 2018, a insemnat peste 120 de proiecte inscrise, din domenii diverse: agricultura (gradini fara pamant), transport urban (biciclete din bambus), reciclare sau educatie, cum a fost, de altfel si proiectul castigator - seria pieselor de teatru care integreaza tehnologia AR, numita Aventurile lui Tzitzi-Poc. Cei sapte premianti ai editiei din 2018 descriu experienta competitiei ca pe una importanta oricarui antreprenor in devenire.

Mirona Paun – Castigatoarea marelui premiu Future Makers 2018, cu proiectul Aventurile lui TziTzi-Poc (o poveste complexa pusa in scena sub forma de teatru-serial, intr-un cadru adaptat, care integreaza si tehnologia)

Future Makers ne-a pus in contact cu oameni minunati, de la care am invatat multe. Totodata, ne-a expus unor posibili investitori cu care am demarat discutii. Mentorul nostru din proiect ne-a devenit partener, alaturi de Teatrul Recul, ce va deveni locatia noastra pentru spectacole din toamna. Iar comunitatea este minunata: oameni care impartasesc aceleasi valori, care isi doresc sa faca schimbare, e o comunitate care ne-a inspirat si din care ne face placere sa facem parte.

Sabin Dimian – castigator cu proiectul Veltra Bikes (o bicicleta construita din bambus laminat, cu un design minimalist, greutate redusa, materialele sustenabile, avand un grad de confort ridicat datorita proprietatilor unice ale bambusului)

Pot spune ca Future Makers a fost rampa de lansare, deoarece pe toata perioada programului am continuat sa rafinam si sa imbunatatim produsul. Am inteles mai bine cine este clientul nostru si cum ar trebui sa ne marketam in piata. Chiar si premiul castigat in cadrul acestui program a cantarit destul de mult, fiindca am castigat timp si am accelerat lansarea produsului.

Elena Cobianu – castigatoare cu proiectul Glasskoo (o solutie digitala business-to-business care ofera clientilor optiunea de a proba ochelari online prin realitatea augmentata)

Am demarat primele vanzari iar acum ne ocupam de obtinerea unui finantari substantiale. La Future Makers ne-au ajutat foarte mult comunitatea, structura programului, mentorii, dar si premiul in bani.

Daniel Barbu – castigator cu proiectul I’m Fine (o aplicatie mobila ce are ca scopuri stabilizarea, intelegerea, monitorizarea si indreptarea catre ajutor profesionist a oamenilor depresivi)

In acest moment ne pregatim pentru lansarea oficiala, planificata in octombrie. Future Makers ne-a dat structura si suport intr-o perioada in care aveam foarte multe idei pentru I'm Fine, dar aveam dificultati in a formula un plan coerent. Ne-a dat sansa de a ne prezenta start-up-ul in fata unor experti si am primit feedback foarte valoros pentru viitor.

Marius Ciobanu – castigator cu proiectul Re-cycled (o masina de injectie mase plastice ce are rolul de a incuraja populatia sa recicleze plasticul)

M-au ajutat foarte mult sfaturile primite de la mentori, dar si de la participanti. Nu putem omite parteneriatul obtinut cu cei de la Coca-Cola, obtinand astfel si necesarul pentru a realiza primul prototip cu care am avut ocazia sa ne promovam mai departe, dar si sa vedem care sunt problemele pentru a le corecta.

Stefan Arsene – castigator cu proiectul Future Agro (gradini fara pamant - acvaponice, hidroponice, aeroponice - o initiativa ce ofera astfel posibilitatea oricui sa detina propria mini-ferma)

Impactul Future Makers a fost enorm, am evoluat de la un prototip realizat din obiecte reciclate realizat pe balconul unui apartament din Bacau intr-un sediu in Bucuresti, iar curand intr-o sera cu un sistem in forma industriala. Cred ca cel mai important din experienta Future Makers pentru mine au fost oamenii pe care i-am intalnit, in special mentorul si cei care mi-au devenit parteneri.

Andreea Ene – castigatoare a premiului publicului cu proiectul Auttie (o aplicatie mobila ce faciliteaza invatarea si comunicarea copiilor cu autism)

Ideea aplicatiei a luat amploare chiar in timpul programului de incubare Future Makers. Ne-a ajutat mult sa o definim mai bine si sa invatam despre potentialele challenge-uri. Am cunoscut o gramada de oameni faini si facem parte dintr-o comunitate super tare.

Competitia de anul acesta se anunta cel putin la fel de interesanta, prin ideile inscrise in concurs. In cadrul finalei, juriul va acorda 5 premii de 2,500 de euro fiecare, 1 premiu de popularitate si premiul cel mare in valoare de 5,000 de euro.

Future Makers 2019 – momente-cheie in perioada urmatoare:

  • 23 septembrie – 8 octombrie: publicul voteaza filmele de prezentare ale echipelor finaliste aici.
  • 28 noiembrie – pitch-urile in fata juriului (Finala Future Makers) si Conferinta Future Summit
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri