Contracte neonorate, intarzieri la plata din partea clientilor, schimbari legislative majore, crize economice, investitii in non-core sau decizii manageriale neinspirate pot constitui doar cateva dintre cauzele pentru care o companie poate intampina probleme financiare si intra astfel intr-un proces de reorganizare, arata reprezentantii CITR, una dintre cele mai importante firme din piata de insolventa si reorganizari din Romania.

„Atunci cand evaluam starea de sanatate a unei companii analizam in primul rand cifrele. Ele oglindesc situatia financiara a societatii si ne arata stadiul de dificultate in care se afla. Primele indicii care ar trebui sa ridice semne de intrebare managementului sunt restantele la plata, mai exact momentul in care compania nu reuseste sa-si achite datorii mai vechi de 60 de zile. Acesta ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma si pentru partenerii de afaceri care sesizeaza intarzieri, discontinuitati sau chiar lipsa platilor, si care de multe ori le ignora, conducand la perpetuarea dificultatilor pana cand reorganizarea devine aproape imposibila”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.

Problemele constante din fluxul de livrari, lipsa stocurilor sau scaderea calitatii produselor sunt, de asemenea, indicii pentru clientii si partenerii companiei ca se contureaza nevoia unei restructurari. Apoi gradul mare de indatorare devine un semnal tot mai puternic in ultimii ani. Analizele CITR arata ca gradul de indatorare al companiilor restructurabile se situeaza intre 70-100%, in timp ce rezultatul net variaza intre -5 si 20%.

Un alt indicator care ar trebui sa dea de gandit conducerii este indicele de solvabilitate, care arata capacitatea societatii de a face fata scadentelor pe termen mediu si lung si care se calculeaza de obicei in raport cu datoriile curente si costul indatorarii. Totodata, privind din perspectiva operationala, cand activitatea de baza a companiei produce pierderi in mod constant, este clar ca se impun schimbari. Iar salvarea unei companii de la insolventa se poate realiza printr-un management cu viziune dar si precaut, cu predilectie atunci cand apar anumite semne care sa dea de gandit.

Dar insasi inceperea procesului de reorganizare este deseori anevoioasa. Este o decizie pe cat de rationala, prin prisma cifrelor, pe atat de emotionala. Restructurarea companiei poate fi privita cu reticenta de catre manageri, mai ales atunci cand ei sunt si antreprenorii care au pus cu greu afacerea pe picioare. Si astfel sunt luate decizii care rezolva doar punctual dificultatile, amplificand amanarea si deziluzionand, fara a trata fondul problemelor companiei, in detrimentul unor decizii capitale, benefice pe termen lung.

Cateva dintre masurile care pot fi impuse in procesul de reorganizare, fara a fi singurele sau general valabile tuturor companiile, pot fi luate in vedere urmatoarele: concentrarea pe afacerea de baza, consolidarea liniei de productie, eficientizari operationale, revalorificarea echipamentelor de lucru, reconversia profesionala sau refacerea schemei de personal, eliminarea tuturor factorilor care contribuie la dezechilibru.

Exista si situatii atipice, de companii care, desi prezinta o situatie financiara delicata, nu se confrunta cu nevoia unei restructurari pentru ca activeaza in domenii aflate intr-un trend comercial puternic ascendent. Iar cel mai bun exemplu in cazul acesta ar fi companiile din domeniul tehnologiei de ultima generatie sau segmentul masinilor electrice. Paradoxul apare prin faptul ca tehnologiile noi, desi de mare interes pentru o buna parte din consumatori, sunt scumpe si trebuie gasit un echilibru intre preturi, uneori intentionat reduse pentru a facilita accesul produselor/serviciilor pe piata, si costurile de productie care sunt de obicei mari pentru produsele inovatoare.

In final, vestea buna este ca managerii de companii si antreprenorii au la indemana o lista de instrumente si serie de simptome clare care prevestesc drumul spre insolventa si permit salvarea companiilor si a ecosistemului creat in jurul lor inca din faze premergatoare, prin angajarea intr-un proces de reorganizare care sa eficientizeze si sa aseze compania pe o noua traiectorie pozitiva.

Sectoarele de activitate cele mai expuse insolventei, dar care prezinta cele mai multe companii cu potential de restructurare sunt comertul si industria prelucratoare, urmate indeaproape de constructii, iar apoi de agricultura.

Sursa foto: CITR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri