Prima zi a conferintei Retail Arena: From emotions to experiences, organizata de wall-street.ro, a adus in dezbatere tendintele din retailul european si romanesc, dar si preferintele si nevoile consumatorilor, in special ale celor influentati de digitalizare. Extinderea retelelor de retail la nivel national cu diferite formate si produse care acopera o anumita cerere, dar si practicile de sustenabilitatea si de reducere a impactului de mediu au reprezentat temele discutiilor de miercuri.

Ce spun retailerii despre tendintele din industrie

Potrivit unui studiu realizat de Euromonitor, pe piata europeana de retail se remarca urmatoarele tendinte: vanatoarea valorii, digitalizarea cumparaturilor, hiperconectarea consumatorilor, experiente in retail si sustenabilitate.

"Sustenabilitatea e foarte la moda. Sustenabilitatea se regaseste in domeniul nostru, in producerea de textile din materiale sustenabile. Cred ca si digitalizarea este de luat in calcul, la fel si pretul, vanatoarea de valoare. Alergam dupa valoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care clientii vin la noi. (...) Digitalizarea nu e doar ce se vede, adica prezenta cu un magazin online. Digitalizarea proceselor care stau in spatele acestor magazine si a companiei reprezinta, de fapt, viitorul in digitalizare. Magazinul online este doar varful icebergului, cel pe care il vad clientii, dar in spate stau multe procese, care implica procese logistice, procese de pret (dinamic pricing)", a spus Catalin Pozdarie, administrator - Director General Hervis Sports & Fashion Romania - Hervis Sports & Fashion Romania.

Bogdan Marcu, Partener Retail Agency - Cushman & Wakefield Echinox, sustine si el ca sustenabilitatea este "la moda", iar digitalizarea a schimbat retailul.

"Ca impact, digitalizarea e cea mai pregnanta, pentru ca a schimbat totul modul de consum. A fost o tranzitie destul de rapida in ultimii zece ani, felul in care consumatorul interactioneaza cu diferite produse, indiferent ca vorbim de haine, mancare sau servicii. Digitalizarea, din punctul meu de vedere, da un trend si in ceea ce priveste partea de informare, de preturi, felul in care se invarte lumea retailului. De asemenea, sunt de acord ca partea de sustenabilitatea este foarte la moda", a declarat Bogdan Marcu, Partener Retail Agency - Cushman & Wakefield Echinox.

Alex Bratu, Country Manager - JYSK Romania, sustine ca magazinele care sunt doar online nu sunt profitabile, ele fiind afectate de rata de retur a comenzilor.

"Inca exista brandul care rezista fara magazin online, dar le-ar fi mai bine daca ar avea un magazin online. Cred ca trebuie sa facem diferentierea intre a avea magazin online si a fi digitalizat ca brand. La Jysk, digitalizarea s-a produs si se produce accentuat. Poate ca ne ajuta mult faptul ca suntem din regiunea scandinava, pentru ca cei de acolo sunt obsedati de digitalizare. (...) Pentru Jysk, magazinul online inseamna undeva la 8%. (...) Magazinele care sunt pur online nu sunt atat de profitabile precum crede lumea. Foarte multe nu fac profit, din mai multe considerente. (...) Returile reprezinta unul dintre factorii care fac dificila atingerea profitabilitatii. La Jysk, rata de retur este de 8%", a spus Alex Bratu, Country Manager - JYSK Romania.

Narcis Horhoianu, Director de Marketing al Carrefour Romania, sustine ca brandul se bazeaza pe principiul "Follow the customer". "Clientul nu e doar online. El oscileaza intre online si offline", a spus reprezentatul Carrefour.

Inovatia pentru profilul consumatorului

Deschisi la inovatie, retailerii trebuie sa fie atenti la profilul consumatorilor, cand aleg sa aduca lucruri noi in piata.

"Retailerii sunt deschisi la inovatii, insa exista doua tipuri de constrangeri obiective. Una este de spatiu si alta este de profil de comparator, in sensul in care profilul consumatorului care intra intr-un magazin de proximitate traditional este diferit de cel al unui concept store. Disponibilitate exista, dupa aceea fiecare dintre retaileri, alege sa stimuleze un trend sau altul. Varietatea de produse si inovatie este generoasa pe piata. Este foarte important sa intelegem profilul de consumator, la nivel de retailer, si, la final, propozitia sa aiba sens pentru consumator", a declarat Oana Bejan, modern trade & impulse channels manager in cadrul Danone Romania.

Cand vine vorba despre inovatie, Laura Stefan, director non traditional business la Mastercard Romania, a adus in discutie un segment in care Romania sta foarte bine, si anume tichetele de masa electronice.

"Inovatie este si in zona tichetelor de masa, suntem intre tarile cu cele mai mari ponderi pe zona tichetelor de masa acordate pe format electronic. In acelasi timp toate cardurile de masa sunt contactless in tara noastra. Iar un alt aspect important este ca legislatia permite si plata online cu aceste tichete. De asemenea, se poate plati si cu anumite telefoane", a spus Stefan.

In ceea ce priveste platile cu cardurile bancare, Laura Stefan a precizat ca Romania este pe locul cinci in Europa din punctul de vedere al adoptiei platilor contactless si pe locul al zecelea in lume.

De asemenea, retailerii trebuie sa brandurile sa vina cu idei interesante, pentru a oferi experiente noi si captivante clientilor.

"Daca ii gasim intr-un magazin de articole sportive, putem sa le oferim o experienta inedita, de exemplu sa petreaca o jumatate de zi cu un sportiv apreciat de ei sau daca ii gasim in magazin de fashion sa le oferim sansa de a face o sesiune de shopping cu un consilier. Trebuie sa vezi contextul in care se afla consumatorul tau premium si sa ii oferi o experienta de care chiar are nevoie si pe care in mod obisnuit nu ar putea sa o acceseze", a declarat Denisa Apreutesei, qualitative research manager in cadrul iSense Solutions.

Exista si categoria de clienti mizantropi, iar pentru acestia este greu sa creezi o experienta memorabil-pozitiva, important este sa nu o faci memorabil-negativa, sustine Mihai Bonca, marketing director, consultant and trainer, Brand Architects.

"Iar apoi faci parcari, scari. (...) Trebuie sa fii atent la detalii, sa ai grija de clienti, sa respecti niste reguli, legalitatea si sa iti pese", a precizat Bonca.

Magazinul viitorului

"Magazinul viitorului este experiential. Vad in orasele din vest, concepte de magazine unde cumparatorul este implicat in mod direct in crearea si personalizarea produsului. Mi se pare o idee buna de marketing, pentru ca fidelizeaza, atrage atentia conumatorul si, de multe ori, optimizeaza costurile, din punctul de vedere al angajatilor", a declarat Simina Niculita, Director Retail Agency - Colliers Romania.

Mai mult, magazinele viitorului ar trebui sa se bazeze pe nevoile clientului, sustine Sabin Gilceava, Consilier in Negociere - Leverage Negotiation.

"Cred ca cel mai important lucru din zona de vanzari pleaca de la nevoile clientului meu. Nu stiu daca magazinul viitorului va fi online, fizic sau o combinati intre cele doua. Cred, cu siguranta, ca experienta de a incerca si de a oferi ce isi doreste cel din fata mea este mai importanta decat a gandi un format acum si a-l vinde, apoi, catre client. As pleca de la nevoia celui care vrea sa cumpere si cred ca retailerii ar trebui sa se adapteze la aceste nevoi si, bineinteles, sa educe piata prin propunerile pe care le fac", a spus Sabin Gilceava, Consilier in Negociere - Leverage Negotiation.

In viitor, magazinele pot fi hibride, o combinatie de online si offline pentru experienta si diversitate.

"Din punctul meu de vedere, magazinul viitorului este unul hibrid, este noul retail, care e o combinatie intre online si offline, online-ul functionand ca un showroom mai mult, in timp ce offline-ul functioneaza ca experienta. De asemenea, magazinul viitorului trebuie sa fie in permanenta atent la cerintele, mereu in schimbare, ale consumatorului", a spus Oana Diaconescu, Head of Leasing IULIUS.

Unii retaileri, precum Kik, nu sunt, insa, pregatiti pentru trecerea la online si mizeaza pe comertul stationar.

"Pentru clientul Kik sau pentru clientul de discount, este important sa vina si sa puna mana pe produs, inainte de a incepe o campanie de a-l convinge sa mearga in online. Pentru noi, primii ani de la intrarea pe piata e important sa mergem aproape de clienti, ca ei sa vada ce vindem, ce gama acoperim, urmanand ca in mod firesc sa completam si cu partea online. Pasul catre online, realist, va fi in urmatorii doi ani, atunci cand vom fi suficient de cunoscuti conform asteptarilor noastre. Pana atunci, mergem pe comert stationar, pe diferite alte formate, probabil cu aplicatie care sa faciliteze comunicarea cu clientii, canalele clasice din online", a spus Raluca Hartmann, Director General - KiK Romania.

Sustenabilitatea in retail

Reprezentantul Cris-Tim sustine ca firmele trebuie sa explice sutenablitatea pe intelesul clientilor.

„In momentul acesta, e foarte important sa explicam sustenabilitatea in limbajul consumatorului, el relationeaza cu noi prin prisma alegerilor, definite, de cele mai multe ori, de un brand, produs etichetat.Tocmai de accea, sustenabilitatea trebuie mutata de la ideea unei agende de corporate growth la partea de crestere a brandului si a experientei din jurul brandului respectiv. In zona mea, sustenabilitatea se traduce printr-o oferta balansata”, a declarat Calin Clej, Marketing, Capability Development and Sustenability Director - Cris-Tim Grup.

„(Sustenabil – n.r.) inseamna un produs care e din ingrediente sustenabile si, in acelasi timp, tot procesul din fabrica noastra sa fie sustenabil la randul lui”, a adaugat Alexandra Ristariu, Director General - Mondelez Romania.

Mai mult, campaniile de PR de plantare de copaci sunt doar actiuni punctuale, fiind nevoie de o strategie pe termen lung pentru ca un brand sa se defineasca sustenabil.

„Din punctul meu de vedere, un brand este sustenabil in momentul in care intelege ca preocuparea fata de mediu si toata activitatea pe care o desfasoara - indiferent ca vorbim de productie, de promovare, de distributie, de aprovizionare - preocuparea fata de impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra mediului trebuie sa fie parte din ADN-ul companiei, nu este o strategie de marketing, nu e un trend, nu e cool. A fi sustenabil inseamna sa aplici viziunea asta din momentul in care ai pornit un business sau sa o integrezi cand un business e deja in derulare. Pe de alta parte, doar acele campanii punctuale de PR, foarte bine facute, cum sunt cele de plantare de copaci, nu sunt suficiente. Este nevoie de o viziune si de o abordare pe termen lung ca sa fim cu adevarat sustenabili”, a spus Roxana Puia, Director Marketing - Asociatia Environ.

Evenimentul retailArena se adreseaza atat marilor lanturi de retail, magazinelor online, cat si furnizorilor de servicii, specialistilor in logistica si marketing, proprietarilor de spatii comerciale si producatorilor din FMCG. retailArena 2019 este un eveniment sustinut de: Carrefour Romania, eMag, VTEX, Fan Courier, Mastercard, CustomSoft, Iulius Town, Metro, Answear.ro, Enterprise Concept, Filip & Company, La doi Pasi, Hervis, Leverage, ING, SAP, Colliers, JYSK, Danone, Cushman & Wakefield Echinox, Quik, Cris-Tim, Mondelez, Kik, Environ si Altex.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri