Tratamentul cu celule stem este pe cat de inovator si promitator, pe atat de controversat si chiar contestat. Motivele sunt diverse: este un fenomen relativ nou, s-au efectuat putine transplanturi, sunt multi bani in joc, iar, in mod eronat, unii au marketat celulele stem drept „panaceul minune”. Pentru ca uneori informatiile vehiculate sunt false sau incomplete, wall-street.ro a fost in Polonia, la cea mai mare banca de celule stem din Europa, pentru a vedea cum sunt tinute probele de celule stem – unele apartinand si pacientilor romani – si pentru a afla cat mai multe detalii despre acest tip de tratament.


Ce sunt celulele stem si unde pot fi folosite

Cercetarile privind celule stem au demarat pe la inceputul anilor '80, iar atunci oamenii de stiinta si medicii au fost incantati de acest nou tip de celule deoarece au capacitatea de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

In prezent sunt utilizate in tratarea a peste 70 de tipuri de afectiuni, boli congenitale (mostenite) ale sangelui, sistemului imun, boli metabolice, diverse tipuri de cancer (cancer de maduva osoasa, neuroblastom, retinoblastom).

In functie de afectiune, transplantologul recomanda fie transplantul autolog (de la copilul de la care s-a recoltat, la el insusi), fie transplant alogen (donatorul este diferit de primitor). Printre afectiunile care pun in pericol viata si in care se recomanda transplantul autolog sunt: leucemiile acute, limfoamele si mielomul multiplu. In alte patologii, se recomanda transplantul alogen, iar in acest caz celulele stem ale unui bebelus pot salva viata unui alt membru al familiei sale. Aici avem cazul lui Kasper, un baietel cu anemie aplastica, care a fost salvat de celule stem din cordonul ombilical al surorii lui mai mici. In aceiasi situatie s-a aflat primul pacient din lume, care a beneficiat de transplantul de celulel stem, in octombrie 1988.

In plus, in urma unor transformari, celulele stem mezenchimale pot regenera tesuturi (miocard, tesut hepatic, epiderm), avand o mare perspectiva de utilizare in medicina regenerativa, considerata medicina viitorului.

Peste 700.000 de probe biologice, stocate in cea mai mare banca europeana de celule stem

Infiintata in 2002, Banca Poloneza de Celule Stem (PBKM), este liderul grupului FamiCord, care gestioneaza bancile de celule stem de la nivel european. Tinand cont de numarul de probe, este cea mai mare banca europeana cu o cota de piata de peste 30%. La finalului celui de-al doilea trimestru al anului 2019, banca stoca peste 319.000 de probe biologice din cordonul ombilical si peste 428.000 de probe biologice in total. In plus, stocheaza material biologic, de la aproximativ 280.000 de familii - clienti ai CryoSave. Anul trecut grupul a raportat o cifra de afaceri de circa 40 de milioane de euro si un profit de 10 milioane de euro.

Pe langa piata poloneaza, grupul FamiCord este prezent in peste 20 de tari europene precum Spania, Portugalia, Ungaria, Romania, Elvetia, Italia sau Letonia.

„Tarile din Europa de Sud sunt mai deschise catre recoltarea de celule stem, fata de cele din nordul Europei. Motivul este acela ca in tarile nordice oamenii nu sunt obisnuiti sa plateasca in plus pentru serviciile medicale, aproape totul fiind acoperit de stat. Romania este similara Poloniei la acest capitol: suntem foste tari comuniste, in plina dezvoltare, iar societatea este deschisa la lucruri noi. In plus, atat romanii cat si polonezii sunt familisti si stiu ca sistemul public de sanatate nu poate acoperi toate nevoile”, a declarat, pentru Wall-Street, Tomasz Baran, directorul de marketing si membru in Consiliul de Administratie al FamiCord.

In prezent, grupul este implicat si in 5 studii clinice in cadrul carora pacientilor le-au fost deja administrate medicamente cu fractie de celule stem, de mai mult de 500 de ori. De curand, FamiCord a lansat un program de tratament ce presupune folosirea autologa a celulelor stem din sangele de cordon ombilical, in tratamentul paraliziei cerebrale, primul din Europa si al doilea din lume. Acest lucru inseamna ca pacienti din intreaga Europa vor avea acces la terapii cu celule stem, deja realizate in Polonia. Spitalul Universitar Pediatric din Lublin, este primul partener.

„Avem deja cateva cazuri in care am fost folosit sangele ombilical autolog. De curand, au fost publicate rezultatele unor proceduri similare ale Institutului American (Duke University); peste 300 de copii au fost tratati acolo”, a declarat si Profesorul Magdalena Chroscińska-Krawczyk, PhD (dr. hab.), pionier in folosirea celulelor stem in neurologia pediatrica.

Pana acum, 14 mici pacienti ai spitalului din Lublin au participat la faza pilot a utilizarii terapiei cu celule stem proprii din sangele de cordon ombilical.

Anastasia, primul copil roman tratat cu celule stem mezenchimale

In Romania, grupul FamiCord este prezent inca din anul 2007, prin Biogenis, compania care a raportat o cifra de afaceri de 7 milioane de lei anul trecut. Stocarea probelor se face in Bucuresti, acolo unde se afla si laboratorul, insa parintii pot opta si pentru stocarea in Polonia sau Germania.

Laboratorul din Romania poate fi vizitat de catre orice potential client, cu mentiunea ca trebuie sa faca o programare, cu minimum 48 de ore inainte de ziua dorita.

In prezent, banca din Romania prezerva circa 16.000 de probe. Sunt mai multe cazuri care au primit tratament prin Biogenis. Pentru tratarea acestor pacienti au fost utilizate celule stem hematopoietice, stocate si trimise din banca din Romania.

Primul pacient roman tratat cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical a fost Anastasia Badea, diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila si sindrom extrapiramidal. Fetita a fost tratata la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia, prin utilizarea unei probe de celule stem mezenchimale, proba fiind prelucrata in laboratorul sau din Bucuresti.

Citeste si:

    Costuri intre 3000 si 9000 de lei

    Pretul este un factor important atunci cand vine vorba de decizia de a recolta celulele stem. Biogenis pune la dispozitia viitorilor parinti doua optiuni: sa aleaga un pachet standard sau sa isi personalizeze un pachet. In cazul din urma, costurile pornesc de la 2990 lei si merg pana la 9060 lei.

    „Daca ne referim la un cost mediu al unui pachet de recoltare, fara stocare inclusa, acesta ar fi de 3500 lei, care se plateste in 3, 6 sau 9 rate. Depinde ce isi doresc parintii. Ei pot stoca doar celule stem din sange (CSH) sau pot merge pana la recipiente suplimentare de cordon ombilical, Gelatina Wharton si celule stem mezenchimale (CSM)”, a explicat, pentru Wall-Street, Bogdan Bulumac, directorul comercial al Biogenis. Pe langa aceste costuri initiale, mai sunt si costurile anuale de stocare care se ridica la circa 100 de euro pe an.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Roxana Grosu
      Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri