Dr. Wargha Enayati, fondatorul retelei de sanatate Regina Maria si unul dintre pionierii industriei medicale private din Romania, declara, intr-un interviu pentru wall-street.ro, ca aici se copiaza prea mult din Vest si se foloseste prea putin inventivitatea autentica romaneasca.

Wargha Enayati este fondatorul Retelei de sanatate Regina Maria, primul furnizor de servicii medicale private care a introdus conceptul de abonamente medicale. Dupa vanzarea Regina Maria, Dr. Enayati a inceput constructia celui mai mare centru de ingrijire a batranilor din Romania, Enayati Medical City. Noul proiect este de departe cea mai mare provocare pentru antreprenorul indragostit de Romania.

Ne provoaca constructia in sine prin multifunctionalitatea ei: spital de recuperare si oncologie, ambulatoriu, centru pentru varstnici asistati medical, centru rezidential pentru varstnici. Primul complex medical construit dupa Revolutie, 35 000 mp, un adevarat ecosistem medical in care vom reuni elita medicala. Este, ca numar de paturi, cel mai mare centru medico-social pentru varstnici din zona urbana.

Dr. Wargha Enayati

Enayati Medical City, proiect greenfield de circa 60 de milioane de euro, va avea circa 400 de angajati, urmand sa fie deschis in 2021. Pentru a raspunde lipsei personalului medical din tara, Enayati vrea sa puna pe picioare si o scoala de asistente medicale, un domeniu puternic afectat de emigrarea fortei de munca din ultimii ani.

"Romanii cred ca totul li se cuvine"

Practic, Enayati a crescut in capitalism, venind in Romania din Republica Democrata Germania.

"Vedeam insa si diferentele fata de RDG si asa am invatat sa apreciez valorile capitalismului german. Dar, cel mai important, am invatat din familia mea sa construiesc un business: tatal meu a fost, pe langa medic cu practica proprie si un antreprenor de success. Stiu etapele pe care le traversa in perioada in care cresteam alaturi de ei si mi-a fost inspirat sau am mostenit spriritul antreprenorial", povesteste Enayati.

Intrebat despre slabiciunile capitalismului romanesc, fondatorul retelei de sanatate Regina Maria spune ca romanii sunt expusi la un mecanism fara viziune de ansamblu, in care rolul primordial este de a produce, fara sa se stie pentru ce. Consecinta este ca producand in nestire, se creeaza niste dezechilibre ireversibile in piata.

Totodata, medicul de origine germana spune ca romanii iau ”for granted” tot si au senzatia ca li se cuvine.

"Cumva trebuie sa ne intoarcem la valorile care au construit omenirea, la progres etapizat, la constructie bazata pe obiectivul general, la a raspunde nevoilor semenilor tai", a declarat Dr. Wargha Enayati.

Enayati, omul premierelor

Dr. Enayati a infiintat Centrul Medical Unirea – reteaua Regina Maria de azi –, in 1995, cu un an inainte de aparitia MedLife si cu sase inainte de inaugurarea Sanador, doi dintre principalii concurenti. De asemenea, tot medicul de origine germana a vandut primele abonamente medicale din Romania.

O alta premiera a reprezentat-o atragerea de fonduri de private equity intr-un furnizor de servicii medicale private. Astfel, in 2007, vindea un pachet minoritar catre fondul de investitii 3i, pentru ca in 2010 sa vanda catre un alt investitor financiar, Advent International, intr-o tranzactie estimata la 40 de milioane de euro, in urma careia a ramas actionar minoritar in reteaua Regina Maria, cu 20%. Cinci ani mai tarziu, Enayati si Advent vindeau ope­­ra­torul de servicii medicale intr-o tranzactie-record, de 145 de milioane de euro, catre un alt fond de private equity, Mid Europa Partners.

Interviul integral va fi publicat la finalul lunii noiembrie, odata cu lansarea anuarului "30 de ani de capitalism".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri