Producatorul chinez de automobile Chery nu este interesat sa cumpere uzina Daewoo Craiova pentru ca prefera dezvoltarea prin parteneriate, nu prin investitii directe, a scris miercuri ziarul chinez Shanghai Daily, citand surse de la Chery.
Wang Wei, purtator de cuvant al comitetului de conducere de la Chery Automobile, a negat ca Chery ar fi interesata de uzina Daewoo Craiova, adaugand ca producatorul chinez prefera sa se extinda peste hotare prin parteneriate si nu agreeaza parteneriatele, investitiile directe si achizitiile, anunta NewsIn. "In comparatie cu ceilalti trei potentiali cumparatori (General Motors, Ford si Tata), Chery e mult in urma cu capitalul, experienta de consolidare si controlul riscurilor financiare", a spus pentru Shanghai Daily, Zhongh Shi, analist independent al industriei auto.

Chery Automobile are sase uzine in cinci tari - China, Rusia, Iran, Indonezia si Egipt -, iar anul acesta si-a propus sa exporte 70.000 de automobile. Purtatorul de cuvant al Chery a spus ca producatorul va mai deschide uzine peste hotare anul acesta, insa nu a spus unde.

Compania chineza Chery a fost infiintata in 1997 si a produs primele automobile doi ani mai tarziu pe fostele linii de asamblare Seat detinute inainte de afaceristi mexicani. Primul lot de productie a fost vandut unei firme de taximetrie, iar in prezent Chery e o companie independenta si a intrat in 2005 in topul celor mai mari zece constructori chinezi de automobile, cu o productie de 190.000 de unitati.

Anul trecut a vandut 306.000 automobile, dintre care 50.000 au fost exportate. in 2007, Chery vrea sa vanda cu 29% mai multe automobile si se va apropia de 400.000.

Pe plan international, Chery e cunoscuta pentru litigiul cu General Motors, care i-a acuzat pe asiatici ca modelul Chery QQ este o copie perfecta a modelului Matiz, care este comercializat de GM sub numele Chevrolet Spark. Disputa a fost rezolvata in afara instantei in 2005.

Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) anunta la inceputul saptamanii ca patru companii au depus scrisori de interes pentru preluarea uzinei Daewoo Craiova: General Motors, Ford, Tata si Chery.

Autoritatile estimeaza ca noul proprietar al Daewoo va fi cunoscut pana in iunie, iar Theodor Atanasiu, presedintele AVAS, a spus ca cel care va prelua Daewoo va trebui sa asigure o capacitate anuala de productie de cel putin 300.000 de unitati. Daewoo a produs anul trecut aproape 25.000 de masini.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri