In ultimii 4 ani au fost retrase din piata circa 3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea sub 30 de lei, atrag atentia producatorii de medicamente generice, care spun ca nu mai pot sustine taxa clawback, ajunsa la peste 37% pentru medicamentele ieftine. Totodata, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita noului guvern sa implementeze masuri pentru diferentierea si plafonarea taxei pentru medicamentele ieftine.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania trage inca un semnal de alarma referitor la taxa clawback, taxa ce a ajuns la 26,49%, nivel total nesustenabil pentru medicamentele generice.

"Producatorii de medicamente generice platesc, nu numai o taxa injusta pentru un consum pe care nu l-au generat, ci si o taxa clawback crescuta, ce ajunge la peste 37% la medicamentele cu pret accesibil. Este o situatie fara precedent in spatiul Uniunii Europene, ca medicamentele generice sa fie penalizate de o taxa atat de mare", atrag atentia reprezentantii producatorilor de medicamente.

APMGR spune ca, din anul 2015, taxa clawback s-a dublat, acesti ani fiind pierduti pentru Romania, deoarece taxa a afectat capabilitatile de investitii ale producatorilor si disponibilitatea medicamentelor ieftine pentru pacientii romani.

"Din 2015 si pana in prezent au fost retrase din piata circa 3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea sub 30 de RON. Daca nu se rezolva problema clawback-ului, vom asista la o situatie fara precedent in ceea ce priveste disponibilitatea medicamentelor generice, precum si la inchiderea unor linii de productie", mai spun reprezentantii asociatiei.

Producatorii de medicamente generice din Romania nu mai pot sustine taxa clawback

Producatorii de medicamente generice din Romania nu mai pot sustine taxa clawback, care, impreuna cu politica celui mai mic pret, cresc gradul de dependenta a Romaniei fata de importurile de medicamente, de obicei cu preturi mult mai mari fata de medicamentele care au disparut de pe piata, mentioneaza asociatia.

“Nu exista o mai mare dovada a lipsei de predictibilitate fiscala, decat faptul ca CNAS nu pare sa fie in masura a da detalii, cu atat mai putin a proba, corectitudinea/realitatea datelor transmise referitoare la clawback”, arata comunicatul.

’’Taxa clawback, introdusa pentru prima data in 2009 ca o masura fiscala temporara in contextul crizei economice, este inca in vigoare dupa 10 ani. Aceasta taxa, devenita nesustenabila, atrage dupa sine efecte negative pentru pacienti, precum disparitia a mii de medicamente importante de pe piata, adancindu-se astfel criza medicamentelor din Romania. Ajustarea bugetului de medicamente cu inflatia, la nivelul anului 2018, adica 4.63% conform INS, este o masura imediata si minim necesara. Este nevoie urgenta sa stam la masa dialogului cu autoritatile competente si avem incredere ca Guvernul va identifica si implementa solutiile necesare pentru diferentierea taxei clawback si plafonarea acesteia pentru medicamentele generice, care nu ar trebui sa plateasca aceasta taxa pentru un consum pe care nu l-au generat. Declaratiile recente ale Primului Ministru Ludovic Orban, referitoare la taxa clawback, ne-au facut sa avem incredere ca exista vointa politica pentru rezolvarea problemei taxei, pentru ca pacientii sa se bucure de acces la medicamentele generice. Medicamentele generice nu trebuie penalizate, acestea impreuna cu medicamentele biosimilare sunt solutii viabile pentru optimizarea bugetara, solutii ce se regasesc implementate in aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, mai putin in Romania, a declarat Valentina Baicuianu, Director Executiv, APMGR.

Taxa clawback a crescut de la 7 - 8%, cat era la inceput, la 26 - 27%, iar aceasta taxa "este suportata de firmele din domeniu, care nu mai pot sa suporte efectiv aceasta povara fiscala si care incetul cu incetul se retrag de pe piata", a declarat, joi, premierul Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa comuna cu noul ministru al Sanatatii, Victor Costache, si cu vicepremierul Raluca Turcan.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca. APMGR este afiliata la Medicines for Europe, organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Stada, Teva, Zentiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri