Companiile romanesti vor putea accesa, in acest an, fonduri structurale pentru proiecte in sectorul energetic in valoare totala de 17 milioane de euro, au declarat, vineri, in cadrul unei intalniri cu agentii economici, reprezentantii Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul MEC.

"Din cele circa 600 de milioane de euro pe care UE le aloca Romaniei in perioada 2007-2013 pentru proiecte energetice, in 2007 vor putea fi accesate 17 milioane de euro, in 2008 - aproximativ 50 de milioane de euro, urmand ca pe parcursul anilor, fondurile sa creasca la peste 100 de milioane de euro anual", au spus oficialii OIE din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit acestora, s-au stabilit si valorile maxime ale granturilor europene care pot fi primite de o companie. Pentru proiecte in domeniul eficientei energetice valoarea maxima a grantului este de 50 de milioane de euro, pentru cele din domeniul valorificarii resurselor regenerabile valoarea maxima este de 10 milioane de euro, iar pentru proiectele care au ca scop reducerea impactului negativ asupra mediului valoarea imprumutului nerambursabil alocat de UE nu poata sa depaseasca suma de 50 milioane euro.

Reprezentantii OIE au mai aratat ca toate proiectele care vor fi depuse trebuie sa aiba intocmite studii de prefezabilitate si de fezabilitate. In privinta datei de la care OIE va incepe sa primeasca proiecte, aceasta inca nu poate fi stabilita, au mai afirmat reprezentantii organismului.

"In primul trimestru al acestui an, speram sa reusim sa trimitem la UE Programul Operational Sectorial, timp de patru luni Comisia Europeana il va studia si va trebui sa dea aprobarea. Asta daca nu va fi nevoie de modificarea majora a lui. Astfel, Romania va putea da drumul la cererea de finantare de-abia undeva in al doilea semestru al anului viitor", au explicat oficialii OIE, potrivit NewsIn.

Pana in prezent, OIE a primit deja 200 de schite de proiect din partea companiilor doritoare de fonduri structurale pentru sectorul energetic. Pentru intreprinderile mari, cofinantarea din fonduri europene va reprezenta 50% din costurile totale ale proiectului, iar pentru intreprinderile mai mici - 60-70%. Proiectele cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci de Comisia Europeana, care se va ocupa special de aprobarea si finantarea lor, daca proiectele indeplinesc criteriile cerute. Reprezentantii MEC le recomanda firmelor interesate ca proiectele pe care le vor depune sa nu depaseasca aceasta valoare.

Uniunea Europeana (UE) aloca Romaniei, in perioada 2007-2013, aproximativ 270 milioane de euro pentru proiecte de imbunatatire a eficientei energetice, alte 120 milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de valorificare a resurselor energetice regenerabile, iar pentru poroiectele de reducere a impactului negativ asupra mediului alocarea financiara europeana va fi de circa 210 milioane de euro.

Tipurile de proiecte finantabile cuprind proiecte de investitii in retehnologizarea centralelor si a grupurilor existente, in scopul cresterii eficientei energetice si proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice prin investitii in instalatii si echipamente. Potrivit propunerii Romaniei, alte proiecte care ar putea fi finantate vizeaza investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei, in scopul reducerii pierderilor sau pentru interconectarea retelelor de energie electrica, de petrol, de gaze cu retelele europene.

De asemenea, ar putea primi finantare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacitati de productie a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale si biocombustibili, dar si realizarea de investitii in instalatiile de desulfurare, arzatoare si instalatii mari de ardere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri