Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a dat asigurari vineri la Brasov, ca insolventa societatilor Rulmentul, Tractorul si Nitramonia va fi amanata, dupa modificarea legislatiei in domeniul privatizarii, dezaprobata, insa, de Ministerul Justitiei.

"Neavand cum sa mai evitam falimentul, o sa dam o legislatie care sa nu se aplice insolventa pentru anumite societati in urmatoarele sase luni, ca sa avem posibilitatea ca in acest termen sa le vindem sau sa facem ceva", a precizat Atanasiu, potrivit NewsIn.

In urma intalnirii dintre Atanasiu si reprezentantii celor trei societati, nu s-a stabilit un calendar pentru privatizare si nici masurile de protectie sociala pentru cei care urmeaza sa fie disponibilizati. Pana la mijlocul lunii februarie, vor fi disponibilizati 250 de angajati de la Tractorul si alti 150 de la Rulmentul. Sindicalistii au declarat ca nu stiu daca va urma alt val de concedieri, dupa cele din luna februarie.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, saptamana aceasta, intr-o conferinta de presa, ca modificarile la legislatia in domeniul privatizarii au plecat pe circuitul de avizare, dar s-au impotmolit la Ministerul Justitiei, care nu accepta prevederea referitoare la amanarea intrarii in insolventa cu sase luni in cazul unor societati cu impact economic si social.

"Nu am gasit cu MJ o solutie comuna pentru aplicarea legii insolventei. Noi am propus sa avem la dispozitie sase luni pentru a nu ajunge in insolventa societatile la care dorim sa mai valorificam, iar ei au spus ca nu exista nicio varianta pentru aceasta modificare, nici macar pentru un numar limitat de societati. Daca nu gasim o solutie pentru aceste societati (exceptarea de la legea insolventei timp de sase luni n.r.) nu putem privatiza nici macar liniile de productie sau modulele viabile", a explicat Atanasiu.

Peste 80% dintre societatile cu capital majoritar de stat din portofoiul AVAS nu sunt atractive pentru investitori, iar din aceasta cauza 90% dintre ele indeplinesc conditiile pentru a intra in insolveta.

Prezent si el la Brasov, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a precizat ca va propune ca salariatii sa primeasca plati compensatorii si in cazul in care societatile vor fi lichidate. In acest moment, salariile compensatorii sunt acordate doar daca societatea se afla in proces de restructurare sau privatizare. Ministrul Muncii va veni cu propunerea dupa ce proiectul de lege al presedintelui AVAS va fi aprobat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri