Cele mai multe dintre cele 13 lucrari sunt concentrate la Uzina de Otelarii Refractare (UOR) si la Uzina de Aglomerare Furnale (UAF), valoarea totala a investitiilor restante fiind de 41,222 milioane de dolari, potrivit contractelor comerciale incheiate de combinatul siderurgic
Cele mai multe dintre investitiile intarziate din programul de conformare, anexa la autorizatia de mediu care expira pe 18 martie 2007, sunt localizate la UOR, informeaza NewsIn. Astfel, Otelariile figureaza cu sase lucrari restante in raportul intocmit de comisarii Garzii de Mediu. Pe locul doi se afla UAF, cu trei proiecte investitionale complexe la furnale, dupa care urmeaza Uzina de Laminate Plate (ULP), cu un proiect, Uzina Cocso-Chimica (UCC), tot cu un proiect, precum si Halda de Zgura si un depozit de deseuri, cu un proiect. Ultima lucrare prevede investitii pentru reducerea emisiilor de pulberi la cosuri.

Prima lucrare se deruleaza la Otelaria 3, in UOR, si are doua componente instalatie de epurare a apelor uzate rezultate de la spalarea gazelor de convertizor si recuperarea slamului fin de la otelarie de la sursa de colectare prin montarea unui separator centrifugal si trebuia sa se incheie in ianuarie 2005 si respectiv in martie 2006, dupa cum se arata in programul de conformare, insa termenul de finalizare estimat de combinat este 31 ianuarie 2007. Valoarea investitiei, prevazuta in programul de conformare este de 650.000 de dolari, insa, conform contractele incheiate de combinatul galatean, ea a ajuns la 1,17 milioane de dolari.

Potrivit raportului Garzii de Mediu, proiectul este in curs de finalizare, fiind efectuate teste la rece, iar intarzierea fata de termenul initial din programul de conformare se datoreaza complexitatii tehnice a acestui proiect (sunt doua instalatii in loc de una initial si acest lucru se constata si din costurile duble fata de estimarea initiala).

Cea de-a doua lucrare aflata in intarziere este concentrata la Cocserie si prevede incadrarea poluantilor din apa uzata evacuata in Siret in limitele NTPA prin: a). modernizarea Statiei de Ape Fenolice de la Sectia Chimic 1; b). revitalizarea instalatiei de Stripare Amoniac din Chimic 1; c). revitalizarea bazinelor de omogenizare si aerare din Statia de Epurare din UCC1. Investitia, evaluata initial la 2 milioane de dolari, trebuia sa fie finalizata in lunile ianuarie si decembrie 2006.

Combinatul arata, insa, ca lucrarea va fi incheiata la 18 martie 2007 si costa 2,24 milioane de dolari. Conform Garzii de Mediu, componenta a este finalizata, b si c sunt in curs de realizare, motivul intarzierii fiind realizarea documentatiei tehnice, care a durat mai mult timp decat s-a preconizat intrucat instalatia de stripare amoniac este de mare complexitate tehnica si securitate.

Al treilea proiect investitional intarziat este localizat la UAF si cuprinde platforma de turnare fonta si zgura la Furnalul 5 si instalatia de desprafuire pentru evacuarea fontei si a zgurii. Programul de conformare arata ca lucrarile trebuiau finalizate in ianuarie 2005 si iulie 2006 si erau estimate la 3,5 milioane de dolari. Potrivit combinatului, insa, termenul de finalizare estimat este 30 mai 2007, iar costurile se ridica la 3,71 milioane de dolari. Un alt proiect de la UAF prevede platforma de turnare fonta si zgura la Furnalul 4 si instalatia de desprafuire pentru evacuarea fontei si zgurii.

Conform programului de conformare, componentele acestui proiect trebuiau date in folosinta in ianuarie 2005 si respectiv in aprilie 2006 si costau 2,8 milioane de dolari. Oficialii Arcelor Mittal Galati au aratat, insa, ca investitia se va incheia la 30 mai 2007 si, in final, va costa 3,41 milioane de dolari. Atat proiectul de la Furnalul 5, cat si cel de la Furnalul 4 sunt in derulare si nu au fost finalizate la timp din cauza faptului ca furnizorul de tehnologie si instalatii de desprafuire nu a dorit sa continue lucrarile, aceasta ducand la reluarea negocierilor cu alte firme, se arata in raportul Garzii de Mediu.

Cea de-a cincea lucrare, derulata la UAF, prevede modernizarea electrofiltrului F4 si monitorizarea emisiilor si, potrivit programului de conformare, trebuia sa se incheie in ianuarie si respectiv decembrie 2006, fiind evaluata la 600.000 de dolari. Combinatul a precizat, insa, ca proiectul va fi gata la 1 septembrie 2007 si se va ridica la 1,172 milioane de dolari. El este in faza de contractare, firma furnizoare fiind Bipromet Polonia, iar intarzierea a fost cauzata, potrivit comisarilor de mediu, de schimbarea temei proiectului din modernizarea electrofiltrului initial in inlocuirea acestuia cu filtru cu saci, ceea ce inseamna o solutie tehnica noua, cu o alta abordare din punct de vedere al proiectarii. Intrucat furnizorul de echipamente este strain, in prezent are loc adaptarea basic engeneering.

Cea de-a sasea lucrare intarziata se deruleaza la Otelarii, in Sectia de Produse Auxiliare si se numeste cuptoare rotative de var; modernizarea a doua echipamente de desprafuire. Potrivit programului de conformare, investitia trebuia finalizata in doua etape, in decembrie 2004 si respectiv in septembrie 2006, iar valoarea initiala a acesteia era de 1,5 milioane de dolari. Estimarile combinatului privind termenul de finalizare indica, insa, data de 15 iunie 2007, iar costurile se ridica la 3,27 milioane de dolari. Garda de Mediu arata ca lucrarea este in faza de proiectare si de achizitionare a echipamentelor, depasirea termenelor stabilite la inceput fiind justificata de necesitatea corelarii solutiei tehnice cu cea pentru modernizarea cuptoarelor.

A saptea lucrare care inregistreaza intarzieri se desfasoara tot la Sectia de Produse Auxiliare din incinta UOR si se intituleaza cuptoare rotative de var; modernizare celui de-al treilea echipament de desprafuire. Acesta avea ca termene lunile ianuarie si decembrie 2006, valorand 650.000 de dolari, potrivit programului de conformare. Varianta avansata de combinat prevede, insa, ca lucrarea va fi gata pe 15 august 2007, iar costurile finale se vor situa in jurul valorii de 1,6 milioane de dolari. Proiectul este in faza de incheiere a contractelor comerciale, intarzierea fiind cauzata tot de necesitatea corelarii solutiei tehnice cu cea pentru modernizarea cuptoarelor, potrivit Garzii de Mediu.

A opta lucrare nefinalizata se deruleaza la Otelaria 3 din UOR si prevede montarea unui echipament de desprafuire la cuptorul de var rotativ aferent Fabricii de var nr. 2. Proiectul trebuia finalizat pe etape, in ianuarie 2005 si in martie 2006, fiind estimat la 800.000 de dolari, insa oficialii Arcelor Mittal Galati arata ca el va fi gata la mijlocul lunii iulie 2007 si va ajunge la 1,631 milioane de dolari. Combinatul a incheiat deja un contract pentru achizitia echipamentelor cu Temvar Brasov, iar in prezent are loc adaptarea basic engeneering, dupa cum arata raportul Garzii de Mediu.

A noua lucrare dintre cele 13 nefinalizate are loc la OLD 1 din incinta Uzinei de Otelarii Refractare si se numeste flux tehnologic de elaborare otel; degajari gaze si pulberi la incarcare-descarcare: melanjor, convertizor, oale otel. Componentele lucrarii trebuiau sa fie gata in ianuarie 2004 si respectiv in decembrie 2006, costul estimat initial fiind de 5,5 milioane de dolari. Combinatul a propus alte termene: 21 ianuarie 2007 pentru intocmirea studiului tehnic si 20 februarie 2007 pentru incheierea contractelor, estimand ca lucrarea va costa in final nu mai putin de 9,7 milioane de dolari. Stadiul actual al investitiei este realizarea studiului tehnic comparativ, iar motivele intarzierii sunt dificultatile in a gasi parteneri pentru realizarea proiectului, arata Garda de Mediu. Au fost transmise, in prima etapa, cereri de oferte la noua firme si nu s-a prezentat nicio oferta. S-au retransmis cereri, in ianuarie 2006, la 23 de firme si s-au primit doar patru oferte tehnice, din care un ofertant s-a retras, se mentioneaza in raportul comisarilor de mediu.

Cea de-a zecea lucrare, derulata in Sectia Cazane din OLD 1, tot la Otelarii, prevede achizitia a doua sisteme de epurare pentru desprafuirea gazelor de la convertizor LD, a avut ca termene de finalizare ianuarie 2004 si decembrie 2006 si era estimata la 4,9 milioane de dolari, conform programului de conformare. Patronatul Arcelor Mittal Galati a avansat, insa, alte termene: 30 ianuarie 2007 pentru incheierea studiului tehnic comparativ al ofertelor si 28 februarie 2007 pentru incheierea contractului, apreciind ca proiectul se va ridica la 10 milioane de dolari. In prezent, lucrarea este in faza de analiza tehnica, iar intarzierea este cauzata de necesitatea retransmiterii de catre combinat a cererii de oferte, ofertantii initiali propunand solutii tehnice total diferite si care nu asigurau garantii pentru CO si pentru concentratia de pulberi, precizeaza Garda de Mediu in raportul sau.

A 11-a lucrare, modernizarea cuptoarelor de la Laminorul de Tabla Groasa 1 si echiparea cu analizoare de gaze din incinta ULP, a avut termene de finalizare in ianuarie 2005 si respectiv in decembrie 2006, in programul de conformare fiind estimata la 1 milion de dolari. Ea va fi gata, insa, pe 30 septembrie 2007, dupa cum au estimat oficialii Arcelor Mittal Galati, si va costa 1,965 milioane de dolari. Pentru acest proiect a fost incheiat deja un contract, cu Prisma Italia, intarzierile fiind cauzate de extinderea temei tehnice, in care au fost incluse si controlul automat al arderii si echipamentele aferente acesteia, spun comisarii de mediu.

Cel de-al 12-lea proiect prevede realizarea unor lucrari pentru incadrarea emisiilor de pulberi la cosuri in conformitate cu reglementarile in vigoare, trebuia sa fie finalizat in decembrie 2006 si era estimat la 800.000 de dolari. Combinatul spune, insa, ca lucrarile vor fi gata la mijlocul lui aprilie 2007 si va costa 750.000 de dolari, conform contractelor incheiate. Pana acum, a fost incheiat contractul de achizitie a echipamentelor, arata raportul Garzii de Mediu.

Ultima lucrare cu intarzieri se refera la depozitarea in conditii ecologice a deseurilor rezultate din procesele tehnologice prin ecologizarea Haldei de Zgura si retehnologizarea sectorului de uleiuri din Depozitul 16. Proiectul trebuia incheiat in decembrie 2006, dar termenul de executie a fost prelungit pana la 16 iulie 2009 prin HG 349 din 2005. Costul initial, estimat in programul de conformare, era de 1,180 milioane de dolari, insa, conform contractelor comerciale incheiate, se ajunge la 604.000 de dolari, se precizeaza in raportul intocmit de comisarii Garzii de Mediu.

Potrivit aceluiasi document, pana la 31 decembrie 2006, combinatul siderurgic galatean nu cheltuise niciun dolar in trei proiecte aflate deja in intarziere, cele cu numerele 6, 9 si 12 prezentate mai sus.

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, vineri, la Galati, ca, pentru a nu inchide combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati, va deschide dosare penale sefilor gasiti responsabili de nefinalizarea lucrarilor cuprinse in programul de conformare pe mediu, asumat de combinat. Arcelor Mittal Galati este al doilea mare poluator al tarii, dupa compania PETROM, a spus comisarul general Silvian Ionescu.

Arcelor Mittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri