Compania de proiect care va construi reactorele nucleare trei si patru va emite obligatiuni de aproiximativ 1,5 miliarde euro, potrivit ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian. "Vineri am semnat proiectul de hotarare de guvern privind atragerea de investitii la reactoarele trei si patru. Luni il voi depune la Cancelaria primului ministru si la Secretariatul General al Guvernului. In doua saptamani ar urma sa fie votat de Guvern", a precizat Vosganian, citat de NewsIn.

Din cele 2,2 miliarde euro necesare constructiei celor doua reactoare, caproximativ 700 milioane euro vor fi acoperite de investitorii cooptati, iar restul de aproximativ 1,5 miliarde euro vor fi obtinuti printr-o emisiune de obligatiuni a companiei de proiect, a explicat ministrul de resort. Potrivit lui Vosganian, 30% din capitalul social al companiei de proiect, circa 700 milioane euro, vor fi impartite intre investitori. In opinia ministrului, toate companiile investitoare vor trebui sa aiba ratinguri foarte bune.

"Constructia reactoarelor trei si patru va incepe cel mai probabil in 2008 pentru ca emisiunea de obligatiuni va dura cel putin sase luni", a punctat ministrul. El a explicat ca intrarea in functiune a reactoarelor este programata pentru 2014, an in care productia de energie electrica a Romaniei ar trebui sa fie asigurata in proportie de 28-30% din sursa nucleara. Recuperarea banilor investiti de catre societatile implicate in compania de proiect se va face prin achizitia de energie electrica la costuri de productie.

Unitatea 2 de la Cernavoda va incepe sa produca electricitate la sfarsitul lui aprilie 2006, urmand ca in luna august, cel mai tarziu in septembrie sa functioneze la intreaga capacitate, potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertului.