Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a blocat un imprumut de 100 milioane euro, solicitat de concernul Schwarz pentru a finanta extinderea retelei Kaufland in Romania, din cauza acuzatiilor de abuz in relatiile cu salariatii ale unor sindicate germane, potrivit Der Spiegel. Conducerea BERD a luat aceasta decizie saptamana trecuta, dupa ce sindicatul Verdi a acuzat concernul Schwarz ca abuzeaza de salariati.

Sindicatul german a trimis la mijlocul lunii ianuarie, o scrisoare catre BERD, prin care cerea institutiei sa nu acorde grupului Schwartz imprumutul de 100 milioane euro, destinat dezvoltarii retelei Kaufkland in Romania, si aducea drept argumente numeroasele incalcari ale legislatiei muncii si ale standardelor Organizatiei Mondiale a Muncii de care grupul s-ar face vinovat, atat in Germania, cat si in strainatate.

In scrisoarea adresata BERD, sindicatul Verdi mai mentiona ca dezvoltarea nerestrictionata a lanturilor de magazine Kaufland si Lindl, operate de Schwartzer, in estul si sud-estul Europei este de natura sa puna o presiune imensa pe furnizorii locali ai grupului, distorsionand, astfel, mediul concurential.

Criticile sindicale vin dupa ce, recent, un grup de lobby, Bankwatch, a acuzat subsidiara poloneza a Kaufland ca angajeaza persoane cu varsta sub 16 ani si a cerut acordarea de pauze tuturor salariatilor si limitarea orarelor de lucru pentru femeile insarcinate, a amintit cotidianul german Der Spiegel, intr-un articol publicat sambata.

Directorul executiv al BERD, Joachim Schwarzer, a declarat, pentru cotidianul citat, ca institutia pe care o reprezinta va verifica toate plangerile, insa a adaugat ca este destul de clar ca astfel de critici nu se sustin, atat timp cat exemplele prezentate erau doar cazuri izolate si nu reprezinta o practica generalizata.

Kaufland Romania, reteua de hipermarket-uri, parte a grupului Schwarz, a demarat, anul trecut, un proiect in Romania, in parteneriat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care presupune investitii de 300 milioane euro pe termen lung, potrivit schitei proiectului publicata de BERD. Banca va finanta proiectul cu 100 milioane euro, iar grupul german Schwartz cu 200 milioane euro, sume care vor fi investite in deschiderea de noi hipermarketuri cu produse la preturi reduse, in orasele mici si medii

De la intrarea pe piata romaneasca, in octombrie 2005, si pana in prezent, Kaufland a produs circa 3.700 de locuri de munca in cele 16 hipermarketuri deschise in Bucuresti, Ramnicu Valcea, Ploiesti, Alba Iulia, Timisoara, Baia Mare, Targu Mures, Galati, Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Suceava, Iasi, Targoviste, Bistrita si Pitesti.

Divizia Kaufland face parte din concernul Lidl & Schwarz Co&KG. Grupul Schwarz, are peste 166.000 de angajati in Europa si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 40 de miliarde de euro.

Reteaua Kaufland cuprinde peste 750 de magazine in Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croatia si Romania. In luna martie a acestui an a fost deschis si in Bulgaria primul magazin Kaufland.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri