Multe companii mari din Romania au drept actionari principali companii de tipul offshore. Transferul de actiuni din Romania catre companiile offshore s-a intensificat anul trecut, odata cu cresterea taxelor de la 10% la 16%.
Mai mult, aceste companii sunt active pe piata bursiera locala si incep sa domine afacerile locale, titreaza o analiza realizata de saptamanalul de afaceri in limba engleza Business Review. Desi romanii par sa fi prins gustul acestor gen de afaceri, institutii traditionale in Vest, precum lobby-ul, nu au inca reglementari juridice.

In prezent, exista mai mult de un milion de companii offshore inregistrate la nivel international, in tari care practica un sistem de taxe mai flexibil si ofera confidentialitate actionarilor sau structurile tranzactionale. Pentru cei care doresc sa-si infiinteze o companie offshore, destinatiile preferate sunt Cipru, Insulele Seychelles, Belize, Britosh Virgin Islands, Insulele Cayman, Delaware, Madeira. Laveco Ltd., o firma care inregistreaza companii offshore pentru clientii sai, a declarat Business Review ca realizeaza 600 de inregistrari pe an, dintre care 80% sunt clienti romani.

Ceilalti clienti sunt din Maria Britanie, Republia Modlova, Ucraina, Rusia, Germania, Elvetia, Suedia si India. Investitia initiala pentru a infiinta o companie offshore poate varia intre 1790 dolari, in Sychelles, si 3950 dolari, in Cipru. In insulele Seychelles, taxele sunt de 100 dolari pe an, iar in British Virgin Islands taxele sunt de 350 dolari pe an. Pe lang aceste facilitati, firmele din Romania prefera sa recurga la companii-mama de tipul offshore datorita numarului scazut de documentatie obligatorie ( nu se cer actele de identificare ale directorului/proprietarului, nici prezenta fizica a companiei in tara respectiva).

Romania, un membru UE pentru care lobby inseamna trafic de influenta
In timp ce lumea afacerilor din Romania constientizeaza rapid avantajele si dezavantajele companiilor offshore, se pare ca notiunea de lobby este inca departe de a fi perceputa la dimensiunea ei adevarata si reglementata legal, se arata intr-un articol realizat de Business Review.

In Romania, lobby-ul este perceput gresit, sub forma traficului de influenta. In prezent, in Romania nu s-a reglementat legal institutia lobby-ului si de aceea, nici nu se poate realiza o statistica a grupurilor de profil care activeaza pe piata locala. Una dintre primele companii din Romania de lobby este Central Europe Consulting Government Relations ( CECGR). Firma a avut 12 clienti anul trecut pentru servicii de lobby, iar anul acesta asteapta mai mult de 15.

Revolutie in organigramele companiilor: departamentul imobiliar!
Tot mai multe companii, din orice domeniu, fie ca activeaza in sectorul asigurarilor, fie ca sunt jucatori retdutabili pe piata IT&C, incep sa se dezvolte si in sectorul imobiliar. Motivele? Explozia de proiecte din domeniu si rezultatele mai mult decat profitabile pentru investitii imobiliare au determinat companii precum Grawe Asigurari, Impact, UTI sau Ultra Pro sa se lanseze cu succes pe aceasta piata.

Grawe a investit 7,5 milioane euro intr-o cladire de birouri din care ocupa doar un etaj, celelalte spatii fiind inchiriate la alte companii. Impact este o firma de costructii care si-a dezvoltat si un departament imobiliar puternic, schimband numele firmei in Impact Developing and Contractor. UTI Group isi construieste propriul sediu iar compania IT Ultra Pro Computer si-a anuntat intrarea pe piata imobiliara printr-o investitie de 5 milioane de euro intr-o cladire de birouri din Floreasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri