Am patit-o cu totii: am mers la cumparaturi in cel mai aglomerat moment al zilei si am pierdut minute bune stand la coada. Pentru a veni in intampinarea nevoii de rapiditate, retailerii din lumea intreaga au implementat diverse tehnologii care sa usureze procesul de cumparare. In primul episod retailDetail povestim despre casele de marcat self -scan din supermarketuri, cum ajuta o astfel de tehnologie si de ce nu trebuie sa ai retineri in a o folosi.

Casele de marcat self-scan sunt o inovatie pe care tot mai multe lanturi de retail din Romania au inceput sa o introduca in magazine, in diverse forme si etape. Casele self-scan sau casele self-service, cum mai sunt denumite, presupun ca scanarea produselor si plata acestora sa se faca la acelasi terminal de catre clienti, fara a mai fi nevoie de un casier sau angajat al companiei. Desi crezi ca procesul este dificil sau pare ca nu castigi deloc timp, lucrurile nu stau tocmai asa.

In Romania, casele de marcat autonome au aparut inca din 2015, cand retailerul francez Auchan a demarat un proiect pilot in supermarketul sau din zona Titan. Este vorba despre un sistem semi self check-out care functioneaza si in prezent, dar care permite doar plata produselor, scanarea acestora facandu-se la o casa de catre un angajat al retailerului.

Pare complicat, dar nu este. Avantajul in acest caz este ca economisesti timp la plata pentru ca nu mai ai in fata persoane carora nu le merge cardul, care numara banii sau bonurile.

Ulterior, in 2017, Auchan a implementat in alte supermarketuri casele self scan complet autonome, care permit atat scanarea produselor, cat si plata cumparaturilor la acelasi terminal.

Si Carrefour a implementat in acelasi an casele self service. Retailerul francez a introdus in hypermarketul sau din Baneasa serviciul integrat Casa ta-Self Service, unde clientii isi pot scana si plati singuri produsele cumparate. Tot Carrefour a lansat si Carrefour Pay, o aplicatie mobila care permitea scanarea produselor inca de la raft si plata acestora printr-un cod QR la casele self-service.

Implementarea caselor self-scan in supermarketuri se face mai mult decat din nevoia de a fi la curent cu trendurile din retail. Companiile si-au dat seama ca ofera clientilor o modalitate moderna de shopping, prin care evita cozile si economisesc timp, dar in acelasi timp gasesc o solutie la deficitul de forta de munca din magazine.

Si Mega Image a inceput sa renunte la casieri: anul trecut, retailerul olandez a anuntat ca incepe sa implementeze acest sistem in zece supermarketuri din Bucuresti pana la finalul anului, iar Kaufland a implementat anul trecut casele self-scan in anumite magazine. Retailerul detine inca din 2016 aplicatia mobila Kaufland Scan & Pay, care permite scanarea produselor inca de la raft, generarea unui cod QR si plata cumparaturilor pe baza acestui cod QR la una dintre casele speciale. Momentan, aceasta tehnologie poate fi folosita doar in doua dintre magazinele Kaufland.

Pentru retailer, casele self-scan inseamna scaderea costurilor de personal pentru ca au mai putin casieri, dar si un proces de plata mult mai eficient. Pentru consumator, casele self-scan inseamna o experienta de shopping mai placuta si o economie de timp.

De ce nu ar trebui sa ai retineri in a le folosi? Pentru ca sunt niste simple actiuni de scanare si plata pe care le-ai face singur daca nu ai avea de ales. Decat sa alegi sa te asezi la coada la o casa de marcat traditionala, poti merge sa iti scanezi singur produsele si apoi sa platesti. Mai mult, casele self-scan au de obicei un supervizer care se asigura ca lucrurile decurg cum trebuie daca sunt probleme. Si cel mai probabil vor fi, pentru ca sistemele implementate de retaileri sunt inca la inceput si mai au imbunatatit aspecte, de la cantarirea legumelor si fructelor, pana la validarea cumparaturilor de bauturi alcoolice, de exemplu. Dar cu siguranta se vor dezvolta in urmatorii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri