Un grup de oameni de afaceri japonezi si taiwanezi intentioneaza sa investeasca, pana in luna octombrie, suma de 6 milioane dolari (cca 4,6 milioane euro) in construirea, la Buzau, a unui sistem de transformare a PET-urilor postconsum in fibre poliesterice. De asemenea, pentru anul 2006 este luat in consideratie un nou proiect de investitie, in valoare de 1,5 milioane USD (cca 1,12 mil. euro), destinat producerii de polistiren expandat (panouri pentru constructii) folosind deseuri reciclabile.

Haine din... plastic

Pentru proiectul de 6 milioane, se va definitiva achizitionarea terenurilor pana in iulie 2005, in august vor fi amenajate halele de productie, in septembrie vin utilajele - care sunt deja comandate -, iar in octombrie incepem productia-test. In 6 luni, dorim sa incepem productia la capacitate!, a declarat laconic presedintele firmei Living Plastic Industries Group si promotor de investitie pentru firmele GreenTech, respectiv GreenFiber, Clement Hung. Productia va fi derulata prin firma GreenFiber International, ca suport pentru o investitie mai veche, de 2 milioane USD (1,5 milioane euro), pe care acelasi grup de investitori a inaugurat-o la Buzau in septembrie 2002. Este vorba de firma GreenTech S.A., cu 240 angajati, specializata in reciclarea PET-urilor postconsum si utilizarea pulberilor rezultate pentru fabricarea foliilor, buteliilor de plastic sau chiar a obiectelor de imbracaminte. GreenTech S.A. lucreaza in prezent cu mai mult de 100 de colectori ai ambalajelor din plastic tip PET si are o capacitate lunara de procesare de peste 1.200 tone. Conform datelor oferite de GreenTech S.A., plasticul se afla printre cele mai putin reciclate materiale din Romania, cei mai activi reciclatori fiind cei din Mures si Craiova, la polul opus fiind situate judetele Cluj si Constanta.

Marii poluatori prefera sa plateasca

Reciclarea nu este un business 100%! Fara sprijinul autoritatilor locale si centrale, reciclatorii nu pot rezolva decat partial problema acumularii acestui tip de deseuri. Infrastructura pe acest tip de activitate aproape ca nu exista cand ne-am inceput noi activitatea! Nu avem, de exemplu, aparate de sortare a deseurilor la groapa de gunoi, asa cum am vazut, de exemplu, in Iugoslavia!, a spus Cristinel Dobrota, director general al GreenTech S.A. In prezent, marii poluatori-producatori de PET-uri achita 5.000 lei pentru un kilogram PET (din procentul de 18% productie lunara, pe care producatorul trebuie sa il plateasca daca nu il recicleaza cu mijloace proprii) la Fondul Guvernamental de Mediu, o suma infima care incurajeaza productia si amplifica poluarea cu plastic. Conform statisticilor prezentate de board-ul celor de la GreenTech S.A., sistemul GreenPoint din tarile civilizate (cel care ia o cota-parte de la poluator si o directioneaza catre reciclare) percepe taxe cuprinse intre 100 si 240 de euro pentru o tona de ambalaj introdusa pe piata.

Eu sunt cel mai bun agent de vanzari pentru Guvernul Romaniei! Eu atrag investitori aici, ca sa vina sa desfiinteze depozitele neautorizate de sticle din plastic si sa mentina curatenia!, a mai declarat Clement Hung. Oamenii de afaceri din Asia solicita sprijin guvernamental pentru acest nou proiect si spun ca, daca recenta investitie va oferi rezultate satisfacatoare, vor continua investitiile din Romania. Hung are, de asemenea, in planul de afaceri si listarea firmelor GreenTech, respectiv GreenFiber, la Bursa de Marfuri a Romaniei pana in anul 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri