Consiliul Concurentei recomanda modificarea legislatiei din domeniul gestionarii deseurilor de ambalaje, pentru ca activitatea de colectare a deseurilor de ambalaje de la populatie sa poata fi derulata de mai multi operatori economici autorizati, nu doar de operatorii de salubritate, pentru a imbunatati concurenta pe aceasta piata.

Autoritatea de concurenta recomanda Ministerului Mediului completarea atat a procedurii, cat si criteriilor de inregistrare a operatorilor economici colectori autorizati, care preiau, prin achizitie, deseuri de ambalaje de la populatie de la locul de generare a acestora. Completarea vizeaza introducerea unor aspecte obiective, transparente si nediscriminatorii, pe baza carora autoritatile administratiei publice locale sa decida inregistrarea acestora.

Consiliul Concurentei considera ca, in vederea inregistrarii pentru preluarea prin achizitie de deseuri de ambalaje de la populatie, orice operator economic, inclusiv cel de salubrizare, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cum ar fi: sa fie autorizat de catre Ministerul Mediului si sa demonstreze ca are capacitate tehnico-economica de a furniza serviciul sau, cel putin, are posibilitatea de a obtine capacitatea in maxim 3 luni de la inregistrarea operatorului economic in cauza.

In acelasi timp, conditiile tehnico-economice avute in vedere de catre Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT) trebuie sa fie minimale, dar obiective si necesare pentru prestarea acestei activitati. Ca urmare, UAT nu pot impune conditii tehnico-economice disproportionate, care pot constitui bariere la intrarea pe piata, cum ar fi impunerea unor dotari care presupun investitii majore ce ar trebui efectuate de operatorii economici colectori si care fac neprofitabila aceasta activitate economica.

De asemenea, autoritatea de concurenta recomanda implementarea unui sistem de evidenta si de raportare a cantitatilor de deseuri de ambalaje achizitionate de la populatie, care sa permita identificarea persoanelor fizice beneficiare (cu protejarea datelor lor cu caracter personal) si a cantitatilor vandute de acestea, separat, pentru fiecare UAT in care operatorul economic colector autorizat este inregistrat, fara sa fie incluse date si informatii privind nivelul si structura pretului de achizitie a deseurilor de ambalaje de la populatie.

Totodata, Consiliul Concurentei considera ca procedura trebuie sa prevada si cazurile in care actul administrativ de inregistrare poate fi revocat ori efectele sale sunt suspendate.

Consiliul Concurentei a facut aceste recomandari in urma derularii unei investigatii pe piata serviciilor de colectare si de transport a deseurilor de ambalaje din municipiul Ploiesti.

Autoritatea de concurenta a constatat ca autoritatile administratiei publice locale din Municipiul Ploiesti au restrictionat concurenta, prin excluderea unor operatori economici autorizati de pe piata serviciilor de colectare si de transport a deseurilor de ambalaje.

Astfel, autoritatile Municipiului Ploiesti au emis o serie de acte administrative ce contin prevederi care au condus la impiedicarea libertatii de actiune a companiilor autorizate de catre autoritatea de mediu si la asigurarea exclusivitatii prestarii acestor servicii de catre operatorul de salubrizare caruia i-a fost delegata gestiunea serviciilor de salubrizare din aria sa de competenta teritoriala.

De asemenea, suspendarea activitatii de autorizare in anul 2017, precum si refuzul de a inregistra operatorii economici colectori in perioada februarie -mai 2019 reprezinta masuri prin care autoritatile administratiei publice din Ploiesti au eliminat concurenta pe piata serviciilor de colectare si de transport a deseurilor de ambalaje.

Decizia va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential.

Sursa foto: Nathan Copley | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri